İnsanlar yerine görsellerin konuştuğu bu dijital evrende; daha etkileyici, farklı, çarpıcı görseller kullanarak, anlattıklarının uyandırdığı etkiyi büyütmek ve akılda kalıcı olmak istersen bu yazıyı senin için yazdım.
Hep duyduğumuz bir cümledir: Bir şeyi ne kadar bildiğimizden öte, onu nasıl anlattığımız önemli.
Çoğu zaman kendimizi yazılı veya sözlü doğru ifade etmekte zorlanıyoruz. Ya da anlatmak istediğimiz duyguyu, düşünceyi karşımızdakine geçiremiyoruz. Bazı konuşmalar, bazı e postalar, bazı sunumlar biz ne kadar muazzam ifade ettiğimizi düşünsek de havada kalıyor. İletişimimizi amacına ulaştıramıyoruz.
Özellikle iş yaşamında sıklıkla karşılaştığım bir sorun bu. Okunmayan ya da okunsa bile geri dönüş yapılmayan e postalar, karşımızdakinin kafasını telefonundan ayırmadığı sunumlar, uzun uzun yazılan süreçler, sıkıcı dokümanlar, büyük bütçe ayrılmış ama tıklanması zayıf dijital reklamlar..
İşte tam da bu noktada hayat kurtaran en önemli şeylerden biri şu: Anlatmak istediğimizi görselleştirerek konuyu daha çekici hale getirmek.
Bir dönem Bilgi Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencilerine "Hikaye Anlatımı" dersi veriyordum. Temel olarak hikaye anlatımı; anlatmak istediklerini karşındakinin duygularına dokunarak, kendi duygularını şeffaflıkla aktararak, akılda kalıcı, özgün ve etkileyici bir şekilde anlatma sanatı.
Her ne kadar kavramı duyduğumuzda aklımıza ilk sözlü iletişim gelse de artık sadece görsellerle ya da sadece veri görselleştirme araçlarını kullanarak da etkili hikayeler oluşturabildiğimizi keşfettiğimiz bir dönemdeyiz. Zaten Instagram'ın yaşamlarımızda bu denli etkili olmasının en önemli sebeplerinden biri de görsel hikayelerin bizi daha fazla büyülemesi ve daha fazla akılda kalmaları.. Neyse, hikaye anlatımı bambaşka bir yazının, hatta yazı dizisinin konusu olsun, ne dersin?
Dijital devrimle önemi son birkaç yılda daha fazla artan görsel iletişimde, anlatmak istediklerimizi görselleştirmek için her birimizin kendine has bir tarzı var. Kimimiz siyah beyaz fotoğraflarla, kimimiz videolarla, kimimiz kaliteli veri tabloları ile kendimizi anlatmaya çalışıyoruz.
Bense tam bir illüstrasyon ve grafik tasarımı hayranıyım. İster seminer sunumu, ister e posta, ister bülten veya burası olsun bir görsel ekleyeceksem hemen internette illüstrasyon aramaya başlarım. Bu işin duayenleri arasında Shutterstock, Envato, Canva gibi ücretli abonelik sistemi ile çalışan büyük tasarım siteleri var.
Bunların yanı sıra tasarımcıların kendi kurduğu ve bazı çizimlerini veya (bazılarında) hepsini ücretsiz verdiği harika web siteleri var.
Eğer senin de benim gibi, gönlün illüstrasyondan yanaysa sana harika haberlerim var. İşte muhteşem tasarımların çoğunu bedava indirebileceğin 11 web sitesi:
Pablo Stanley'nin harika ücretsiz illüstrasyonları. Open Doodles, elle çizilmiş vektör illüstrasyonları sitesi. Kaynak dosyaları indirebilir veya kendi tasarımını oluşturmak için yaratıcılığını konuşturabilirsin. Humaaans ise, insan çizimlerini karıştırıp, farklı kombinasyonlarla eşleştirebileceğiniz bir "grafik insan" kütüphanesi gibi. Ayrıca seçtiğin karakterin duruşunu, kıyafetlerini ve saç stilini de özelleştirebilirsin.
Lukasz Adam bağımsız çalışan başarılı bir web tasarımcısı. Sitesinde haftalık olarak güncellediği grafik tasarımları, illüstrasyon ve ikonlar mevcut.
Elle çizilmiş eskiz bileşenlerini kullanarak harika çizimler oluşturabilirsin. Mevcut beş renk paletlerinden birini seçebilir, farklı bileşenleri (karakterler, nesneler ve arka planlar gibi) özelleştirebilir ve her şeyi ücretsiz olarak indirebilirsin.
Benim Photoshop ile aram olmadığından buradan faydalanamıyorum, ancak kullananlar varsa bu web sitesinde svg. formatında harika görseller var.
İsminden de anlaşılacağı üzere tuhaf, uçuk kaçık, pek fazla rastlanmayan bir dizi illüstrasyonun olduğu bir web sitesi. Tüm tasarımlar bedava değil, üyelik sistemleri var. Ama zaten insanın bu yaratıcı insanlara destek olası geliyor. Benim çok sevmemin sebebi tasarımcılara; yaratıcılık, hayal gücü ve sanatsal vizyonlarını birleştirerek farklılık yaratmaları için imkan vermesi. Her zamankinden farklı görseller kullanmak istersen göz atmanı öneririm.
Yüksek kaliteli fotoğraflar, vektörler, grafik ve illüstrasyonları bulmana yardımcı olacak arama motoru tadında bir site.
Ayrıca Bakınız; Neden Şirketinizde Sunumları Yasaklamalısınız?
Bu proje, 2016'dan beri harika illüstrasyonlar tasarlayan Vijay Verma'nın bir dönem dünyayı kasıp kavuran #100daysChallenge akımına katılarak her gün yeni çizimler eklemesiyle oluştu. Ardından Vijay, çizdiklerini tüm tasarım severlerle paylaşmaya karar vermiş.
Her türlü kullanım için ücretsiz illüstrasyonlar, vektör görseller, fotoğraflar ve animasyonlardan oluşan devasa bir koleksiyon.
En büyük ücretsiz png kaynaklar içeren platformlardan biri. Resimler, arka planlar, metin efektleri ve illüstrasyonlar gibi farklı stillerde yapılmış milyonlarca grafik mevcut.
Tarzı, tonu, içeriği, sanatçıların özgünlüğü.. En sevdiklerimden.. Ancak her tasarım bedava değil, aralarından seçmek ya da abone olmak gerekiyor.
Son bir ekleme:
Anlatmak istediğini görselleştirmek için arama yaparken direkt o kelime / cümle ile aramamanı öneririm. Önce kelimenin sana çağrıştırdığı şeyleri düşün. Ya da uyandırdığı duyguları. Ya da gözünde nasıl canlandığını.
Örneğin bugün "cesaret" kelimesi için görsel aradığımızda çoğunlukla bir yerden bir yere atlayan, dağın zirvesine tırmanan veya ellerini iki yana açıp göğe bakan insan görselleriyle karşılaşıyoruz. Ve bu gerçekten oldukça sıradan.
Oysa görsel bir hikaye anlatıyorsak, cesaret kavramı için, bir avuç acı biberi ağzına tıkıştırmış bir insan görseli kullansak mesela? Daha dikkat çekici olmaz mı? Ne dersin?
Sevgiler,
Pınar
Ortalama olmak biraz da can sıkıcı...değil mi?
Hiçbir yazınızı kaçırmadan okuyorum. Emeğinize sağlık her biri birbirinden farklı aydınlatıcı içerikler. Ben de kendi çapında bir blog yazarı olarak yazdığım bir yazımda sizden bahsetmiştim. Bu tarz üretimlere ülkemizin gerçekten ihtiyacı var. Tüm bildiğini paylaşmaya gayret gösterenlerin önü açık olur diliyorum ki. saygılarımla...