top of page

Bir Yan İş Kurmanız İçin 8 Önemli Neden

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

İnternet üzerinde yan işler kurmak pek çok insanın ilgisini çekiyor. Özellikle de yaratıcı içerik üretimi alanına giren yan işlerin pek çok kişinin rüyalarını süslediğini gözlemliyorum.

Haddini Aş Kulübü'nü bir yan iş olarak kuran birisi olarak insanların bu istekliliğini çok haklı görüyor ve çok da destekliyorum. Bir yan iş olarak başladığım Haddini Aş Kulübü bugün bana maddi ve manevi olarak büyük katkıda bulunuyor.

Ama yine de bir yan iş kurmaya kalkışmadan önce nedenlerini sorgulamakta büyük fayda görüyorum. Çünkü bir şeyin amacı zihinde çok açık ve net değilse, onun başarmanın yolculuğu insana zor gelir.

Evet, yan iş kurmak süper keyifli bir şey, ama bu da bir iş sonuçta ve zorlu bir süreçten geçiyor. Yan iş kurmanın nedenleri konusunda kafanız net değilse, yolculuğa hiç çıkmamakta fayda olabilir.

İşte benim yan iş kurma motivasyonumu sağlayan 8 neden.

Neden #1: Yaratmanın Zevki

Ben Haddini Aş Kulübü’nü kurmadan önce sadece büyük kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyordum. Doğrusu bu oldukça da tatmin edici bir iş benim için. Hem parası güzel, hem de eğitimcilik zaten zevkli bir meslek.

Ama içten içe daha büyük bir şeyler yaratmak istiyordum. Kalıcı ve daha fazla insana yararı dokunan bir şeyler… 15-20 kişinin katıldığı ve etkisi tartışılır kurumsal eğitimler bu isteğimi karşılamaya yetmiyordu.

Zaten galiba yan işlerle ilgili birincil motivasyon kaynağı bu: Bir şeyler yaratmanın zevki.

Yaratmak, yeni şeyler inşa etmek bizi çocukluğumuzdan itibaren mutlu eden şeyler. Üretmenin, yaratmanın, yeni bir şey ortaya koymanın, onu adım adım büyütmenin zaten kendisi zevkli.

Yan bir iş kurmanın birinci sebebi buydu benim için.

Haddini Aş kulübü blog yazıları, e-rehberleri, videoları, çevrimiçi eğitimleri ve podcastleri ile büyük bir sistem artık. Her gün binlerce insan bu içeriklerden yararlanıyor. Ve bunlar bir sınıfın içindeki eğitim gibi uçucu şeyler değiller. İnternet var olduğu sürece orada durmaya ve insanlara değer katmaya devam edecekler.

Böyle bir şeyi yaratmaktan kim zevk almaz ki?

Neden #2: Öğrenmenin Mutluluğu

Haddini Aş kulübünü yaratmaya karar verdikten sonra en çok zevk aldığım şeylerden bir tanesi de süreçte yeni şeyler öğrenmek oldu.

Öğrenmek yan bir iş kurmanın ikinci önemli nedeni benim gözümde. Çünkü yan bir iş kurmaya giriştiğiniz anda yeni şeyler de öğrenmeye başlıyorsunuz.

Neler mi öğrendim bu süreçte?

Mesela LinkedIn hesabımı büyüttüm ve bir LinkedIn influencerine dönüşmenin ne demek olduğunu gördüm. Daha sonra sırasıyla bir e-bülten ve bir web sitesi yarattım. Türkiye’nin en büyük e-bültenlerinden birisini kurarken ve oldukça fazla trafik alan bir web sitesini yaratırken bunları oluşturmanın yöntemlerini, tekniklerini ve cinliklerini öğrendim.

İzleyen günlerde sosyal medyada kendimi geliştirdim. Oldukça büyük bir Instagram hesabı yarattım, Türkiye’nin en çok dinlenen iş podcasti kanallarından birisini kurdum ve en sonunda da kısa sürede 25.000’e yakın takipçiye eriştiğim YouTube kanalımı hizmete soktum.

Bütün bunların nasıl yapılacağını öğrendim.

Öğrendim derken sadece içerik üretmekten bahsetmiyorum. Teknik konularda da geliştim: Video için ışıklandırma nasıl olacak? Kaliteli bir ses için nasıl bir mikrofon kullanmak gerekiyor? Video editing nedir? Bunun için kullanabilecek en iyi yazılımlar neler? Bütün bunlarda ve daha bir çok konuda 1 yıl öncesi ile kıyaslanmayacak kadar ilerideyim.

Ben öğrenmekten çok mutlu olan bir insanım. Siz de öğrenmekten mutlu olan bir insansanız, bu bile tek başına kendi yan işinizi kurmanıza yeterli bir sebep bence.

Neden #3: İnsanları Etkilemenin Hazzı

Bir yan iş kurmanın üçüncü nedeni insanların hayatını etkileyebilmenin derin hazzı.

Özellikle içerik üretimi gibi yaratıcı yan işlerde bu çok mümkün. Bloglar yazarak, videolar üreterek, podcastler yaparak, e-rehberler yayınlayarak insanların hayatına doğrudan etkide bulunabiliyorsunuz.

Zaman zaman takipçilerimden inanılmaz güzel yorumlar alıyorum. Beni dinleyip bir iş kurmuş insanlarla karşılaşıyorum. Beni dinleyip yatırım yapmış ve hayatında finansal özgürlüğe kavuşmuş insanlarla tanışıyorum. Bana teşekkür yazıları geliyor zaman zaman. Ve ben tüm bunlara bayılıyorum.

Başkalarını etkilemek ve hayatlarına olumlu katkıda bulunmak süper bir duygu.

Neden #4: Tanınmanın Keyfi

Tabii yaratıcı bir yan iş kurmanın başka süper bir yönü de tanınmaya başlamak, küçük de olsa bir şöhret inşaa etmek.

Özellikle video yapıyorsanız bu daha kolay elbette, ama yazılar, podcastler ve sosyal medya paylaşımları da size yardımcı olabiliyorlar. Gittiğiniz yerde sizi tanıyan, seven birisi oluyor ve gelip size teşekkür ediyor. Ya da gelip sizinle sohbet etmek, ilişki kurmak istiyor.

Ben bunu muazzam tatmin edici buluyorum.

Çünkü sonuçta insanız ve elbette takdir edilmeyi, sevilmeyi, beğenilmeyi arzu ediyoruz.

Neden #5: Yeni İnsanlarla Tanışmak

Yaratıcı yan işler kurmanın bir diğer faydası da sizi yeni ilişki ağlarının içine sokabilmesi.

Özellikle YouTube ve podcast kanalları bana bu konuda çok yardımcı oldular. Daha evvel tanımadığımbir sürü insanla tanıştım. Onlarla beraber yeni projelere başladık. Her gün yeni şeyler öğreniyorum onlardan, bunu da çok seviyorum.

Yan işler bizi hep takıldığımız insanlardan biraz uzaklaştırıp yeni insanlarla tanışmamıza, ufkumuzu açan kişilerle fikir alışverişi yapmamıza, hayatımızı renklendirmemize de yardımcı oluyorlar. Bunu da müthiş faydalı görüyorum

Neden #6: Para Kazanmak

Ve tabii başka nokta da para.

Para da gelebiliyor yan işlerden.

Haddini Aş’ı başlattığımda bu kadar büyük bir işe dönüşeceğini hiç düşünmüyordum açıkçası. Ama şu anda oradan gelen yan gelir çok hoşuma gidiyor.

Peki para kazanmayı ilk başta düşünmeli misiniz bir yan iş kurarken?

Meselenin orasını biraz tartışmalı buluyorum.

Para kazanmak için zaten günlük bir iş yapıyoruz ve biliyoruz ki bir iş sırf para kazanan bir araca dönüştükçe biraz zevksiz hale gelmeye başlıyor.

Mesela daha fazla YouTube takipçim olsun ki platformdan para kazanayım dedikçe içeriklerimin kalitesinin düştüğünü görmeye başladım. Çünkü YouTube “clickbait” dediğimiz popüler başlıkları fazlaca seviyor, insanı kaliteli şeyler üretmektense popülist başlıklara yönlendiriyor.

Ve bu beni yıprattı. Çünkü ben bir yan iş olarak düşünüyordum YouTube’u, para kazanmak için ruhumu satacağım bir yer olarak değil.

Bana kalırsa yan iş kurarken parayı hemen düşünmemekte fayda var. Bu işten öncelikle zevk alıyor olmanız lazım. Kurduğunuz yan iş yaratıcılığınızın ve tutkularınızın bir ifadesi olmalı. Bir yaratıcı yan işin önceliğinin ortaya güzel şeyler koyup, insanların hayatına bir etki yapmak olması lazım. Normal iş hayatınızın tatminsizliğini bir kaçışı olmalı belki de burası.

O yüzden ilk baştan para diye yola çıktığımızda sanki işin büyüsü bozuluyor gibi geliyor bana.

Öte yandan şu da bir gerçek; bir şeyden para kazanmıyorsak onu sürdürebilmek zor.

Çünkü yan işler de hem vakit alıyorlar, hem de biraz yatırım da gerektirebiliyorlar açıkçası. Mesela YouTube için yaptığım yatırım epey büyük. Işıklar, kameralar, mikrofonlar vesaire. Çoluk çocuğa ayıracağımız vakti yan işlerimizde tüketmek de ayrı bir mesele

Bir de şu var: Evet, beğenilmek güzel, hayranlar güzel, takip güzel ama insanlara gerçekten fayda katıp katmadığınızı ölçmenin en gerçekçi yollarından bir tanesi, size para ödemeye razı olup olmadıklarını görmek. İnsanlar ürettiğiniz şeylere para ödüyorsa o zaman onlara gerçekten fayda katıyorsunuz demektir.

Tatlı bir denge gerekiyor anlayacağınız. Normal bir iş kadar saldırgan bir para kazanma ortamı olmamalı burası, ama hiç para kazanmadan devam etmeye gerek ve imkan yok.

Bir süre sonra bu hobi gibi başlattığınız ve zevk aldığınız şey, Haddini Aş Kulübü örneğinde olduğu gibi ciddi bir para kazanma kaynağına da dönüşebilir. Biraz ekstra para kazanmaya kim karşı çıkabilir ki?

Peki yaratıcı bir yan işten nasıl para kazanabilirsiniz?

Aslında oldukça fazla imkan var para kazanmak için. Biz e-rehberler ve eğitimler satıyoruz, ücretli bir abonelik sistemimiz var, girişimcilere mentorluk hizmetleri sunuyoruz ve bazı içeriklerimiz için sponsorların desteğinden de yararlanıyoruz.

Bugün bütün bunlardan ciddi bir gelir elde edebiliyor ve oldukça yüksek bir hızla büyüyoruz da.

Her türlü yan iş için böyle gelir fırsatları var. Ama dediğim gibi öncelik para kazanmak olmamalı.

Neden #7: Ana İşinize Faydası

Yan işinizin ana işinize de çok faydası olabilir.

Çünkü yan işi yaparken yeni şeyler öğreniyorsunuz. Bu öğrendiklerinizi ana işinize taşımanız onu da daha iyi yapmanıza yarıyor. Yan işimdeki içerik üretimim ana işim olan kurumsal eğitimlerimin kalitesini çok tırmandırdı örneğin.

Yan işim olan YouTube için video ışıklandırmalarımı iyi yapmam, Zoom üzerinden verdiğim kurumsal eğitimlerin görsel kalitesini de çok düzeltti bir diğer örnek vermem gerekirse.

Bir yandan da tanınmak size faydalar getiriyor. Ben yan işimi büyütmeye başlayalı ana işim de daha hızlı büyüyor. Çünkü insanlar bir şekilde tandıkları ile iş yapmaya daha yatkınlar.

Çünkü ana iş olarak ne yapıyor olursanız olun, yan işiniz sayesinde tanınmak, bilinmek, iyi bir ilişki ağı içerisinde olmak, yeni şeyler öğrenmek ve bilgilerinizi tutmak ona büyük fayda katıyor.

Neden #8: Yan İş Kurmak Artık Çok Kolay

Bugünün teknolojik imkanlarıyla artık yan iş kurmak çok da kolay. Girişimci olmak asla eskisi kadar zor değil.

Mesela eskiden kaliteli bir videoyu üretebilmek için ciddi büyüklükte bir stüdyoya gerek olurdu. Video editörleri, ışıklandırmacılar, kameramanlar, ekipmanlar ve daha başka bir sürü şey. Şimdi onlara gerek yok. Çok daha basit ekipmanlarla bunlar yapılabiliyor.

Üstelik internette pek çok hizmet bedava ya da çok ucuz. Mesela video editi için bedava yazılımlardan yararlanabiliyorsunuz. Youtube videolarımızın altyazılarını yazan ve bunu oldukça ekonomik bir şekilde yapan harika bir arkadaşı da Bionluk sitesinde bulduk.

İçeriği üretmek için yeni ilham alacağınız başka içeriklere ulaşmak da kolay. Çok sayıda insan içerik üretiyor. Onlardan ilham alıyorsunuz, üzerilerine ekliyorsunuz, kendi fikirlerinizle birleştiriyorsunuz.

Para kazanmak da daha kolay. Çünkü bugün insanlar internet üzerinden bir şeyler satın almaya ve para ödemeye daha meyilliler. Ve pek çok çevrimiçi tahsilat sistemi de var kolayca web sitenize ekleyebileceğiniz.

Bugünlerde bir yan iş kurmayı mümkün kılan, kolaylaştıran bir başka bir konu da tanıtımın eskiye göre çok basit olması.

Bir sosyal medya kanalını iyi kullanabiliyorsanız binlerce insana ulaşmak mümkün. Bu nedenle bir sosyal medya gücü oluşturmakta büyük fayda var. Dijital dünyadaki sesinizi güçlendirmelisiniz. O zaman yan işinizi paraya dönüştürmek ve takipçi kitlenizi büyütüp daha fazla insana katkıda bulunmak da mümkün oluyor.

Ben Haddini Aş Kulübü’nü kurmaya başladığımda LinkedIn'den müthiş yararlandım mesela. Hem ben, hem de sevgili eşim ve ortağım Pınar LinkedIn’de oldukça büyük takipçi kitlelerine sahibiz. Bu sayede kendimizi oradan kolayca duyurduk.

Bu çerçevede bir de eğitimimiz var bu arada.

Pınar LinkedIn'in en büyük fenomenlerinden bir tanesi. Geçenlerde bir paylaşımı 1 milyonun üzerinde etkileşim aldı örneğin. Paylaşım binlerce beğeni ve yüzlerce yorumla çok büyük etkileşim de sağladı. Hatta bazı insanlar onu kopyalayıp izinsiz olarak paylaştılar da.

Pınar LinkedIn'i çok iyi çözmüş durumda anlayacağınız.

Oradaki kitle içerik olarak ne istiyor, algoritması nasıl işliyor, içerikleri hangi saatte yayınlamak lazım, nasıl bir üslup ilgi görüyor, takipçilerle nasıl bir etkileşim kurmak gerekiyor… Pınar bütün bu konuları uzmanı diyebilirim.

Ve bütün bu bildiklerini paylaştığı harika bir eğitimi de var.

"LinkedIn'de 1 Milyon Görüntülenme Nasıl Alırsınız?" başlıklı bir eğitim.

Özellikle kurumlara veya kurumsal hayattaki profesyonellere yönelik bir yan iş geliştirmek istiyorsanız,

LinkedIn çok iyi bir araç. Pınar’ın eğitimi bu aracı iyi kullanmanız için size süper yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Eğer ilgilenirseniz HaddiniAs.Net sitesinin “Canlı Etkinlikler” menüsünde gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Evet, işte anlattığım bütün bu nedenler dolayı yan iş kurmanız gerekiyor.

Hem dediğim gibi, bu eskisine göre çok daha kolay. Neden yapmayasınız ki?

Ben yaptım, büyük keyif alıyorum ve bundan para da kazanıyorum.

Ama biraz yol yordam bilmek gerekiyor. Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde başka içerikler de yayınlıyor olacağım.

Umarım bu içeriğim hoşunuza gitmiştir. Hoşunuza gitmiş ise bir like rica edeyim:)) Ve tabii ki yorumlarınızı da çok merak ediyorum. Eğer bir yan iş kurma çabanız varsa ve bununla ilgili sorularınız bulunuyorsa onları da alta yazın.

Size mutluluk veren, keyif veren, heyecan veren ve belki de biraz para kazandıran bir yan işinizin olduğu günleri gönülden diliyorum.


Küçük Hatırlatmalar;


- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.


- Eğer;

  • İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;

  • Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa;

  • Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;

  • Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;

Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.

1.217 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page