top of page

Harekete Geçmekte Zorlananlar İçin 5 Dakika Kuralı

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Modern insanın büyük problemlerinden birisi de farkındalığa sahip olmaları, fakat harekete geçme motivasyonunu kendilerinde bulamamaları.

Birçoğumuzun büyük küçük hedefleri, hayatında gerçekleştirmek istedikleri değişimler var. Ve ne yazık ki yine birçoğumuz bu hedeflere doğru adım atmak için motive olmayı bekliyoruz.

Ancak çok yanlış yapıyoruz.

Neden mi?

Çünkü motivasyon beklemekle pek nadir gelen ve gelse de sürekliliği sağlanamayan bir duygu.

Başarılı insanların bir sırrı da burada yatıyor aslında.

Onlar motive olmayı bekleyip harekete geçmek yerine, harekete geçip başarma duygusunu tattıkça motive oluyorlar.

‘’Hareket etmezsen, zincirlerini fark edemezsin.’’ Tolstoy

Eğer adım atmakta çok zorlanıyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, 5 dakika kuralını uygulayarak başlamanız çok akıllıca olabilir.

Hedeflerinize Ulaşmanın Basit Yolu: 5 Dakika Kuralı

Küçük ve ulaşılması kolay hedefler belirlemenin, büyük hedeflerimize ulaşmanın anahtarı olduğunu ortaya koyan birçok araştırma mevcut.

Diyelim ki kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz, ancak bir türlü bunun için bir adım atamıyorsanız, muhtemelen zihninizde kitap okumayla ilgili büyük ve uygulaması zor hedefleriniz var. Bir oturuşta 1 saat okumak ya da bir haftada bir kitabı bitirmek gibi mesela.

Bunun yerine kendinize sadece 5 dakika kitap okuma hedefi koyun. Böylelikle başlamanız çok daha kolay olacak ve hatta zaman geçtikçe o 5 dakika siz farkında olmadan uzayacak.

Zihninizi kandırıyorsunuz aslında bir nevi.

‘’Çok az şeyin başarılmasının sebebi, genellikle çok az şeye başlanılmasıdır.’’ Samuel Smiles

Veya her gün egzersiz yapmak istiyorsunuz ama her gün erteliyorsunuz.

Kendinize 1 saatlik ağır egzersizleri değil de en az 5 dakikalık egzersizleri taahhüt edin. Yine başlamanız kolay olacak ve çoğu zaman kendinizi en az yarım saat boyunca spor yaparken bulacaksınız.

Yapmaya başlamakta zorlandığınız her şey için uygulayabilirsiniz 5 dakika kuralını. Çabanızın boyutunun bir önemi yok. Önemli olan bunu her gün sürdürmeniz.

Tüm alışkanlıklarınızın aslında tekrarlanan davranışlarınızın bir bütünü olduğunu düşündüğünüzde, her gün atılacak ufak bir adım, yaşam boyu sürdürebileceğiniz bir pozitif alışkanlığa dönüşecektir.

5 dakika kuralı benim de sıklıkla uyguladığım bir yöntem bu arada. Şu an her gün içerik üretmeye zaman ayırabiliyorum, çünkü geçmişte zihnimi hep bu şekilde, ‘’sadece 5 dakika’’ diyerek kandırdım.

Hadi siz de bugün gelecekte olmak istediğiniz kişiyi düşünün, sonra da o kişi olmak için edinmeniz gereken alışkanlıkları listeleyin. Ve 5 dakika kuralını uygulayarak koyulun işe.

Motivasyonun gelmesini beklemeyin, eylemin gelmesini sağlayın.

Her şey attığınız o ilk adımla başlayacak.

‘’Önemli şeyler bir anda yapılamaz, ufak şeylerin bir araya getirilmesiyle oluşur.’’ Vincent Van Gogh
5.675 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Momentum!

Yazı: Blog2_Post
bottom of page