top of page

İlham Vermek İstiyorsanız, Bu 5 Gerçeği Unutmayın.

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Kariyerlerindeki bir sonraki adımı netleştirmek üzere birlikte çalıştığım birçok danışanım, gelecekle ilgili hayal kurarken, birilerinin hayatına dokunmayı, anlamlı bir şeyler yapabilmeyi, insanlara ilham verebilmeyi sıklıkla dile getirirler.


Bu beni hiç şaşırtmaz. Çünkü insanın işe yaradığını hissedebilmesi, en çok ihtiyaç duyduğumuz duygulardan biridir ve bir başkasının hayatına değer katmak, bu duyguyu tetikleyen harika bir eylemdir.


İnsanlara ilham vererek yaşamlarında olumlu bir dönüşüm yaratmaya niyet ettiyseniz, aşağıdaki 5 maddeyi aklınızda tutmanız, işinizi kolaylaştırabilir.



1. Gerçekten Sevdiğiniz Şeye Bağlı Kalın.


Başkalarına ilham vermek kolay değildir. Son 10 yılını insan motivasyonu üzerine kafa yorarak geçirmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, siz ne denli harika şeyler söylerseniz söyleyin, karşınızdakinin motive olma ve ilham alma olasılığı düşüktür.

Hatta binlerce katılımcının yer aldığı büyük motivasyon seminerleri genellikle yalnızca birkaç kişinin hayatında gerçek ve kalıcı bir etki yaratır.


Çünkü ilham verebilmenin sırrı sözcüklerde değil, gözlerinizin ışığında yatar. Karşınızdakine söylediklerinize siz ne kadar inanıyorsunuz? Yaşantınız, zamanınızı nasıl geçirdiğiniz, işiniz size gerçek bir tatmin sağlıyor mu?


Üzülerek söylemeliyim ki, bir şeyi gerçekten çok sevmiyorsanız, bir tutkunuz yoksa, karşınızdakine ilham veremezsiniz. Mutlaka işinize aşık olmanız gerekmiyor. Ancak hayatınızda tutkuyla sarıldığınız bir uğraş, bir neden olmalı ki, karşınızdakiler gözlerinizin ışıltısından etkilensin.


Bununla birlikte gerçek tutkunuzu yaşıyorken, başkalarını etkileme derdinde olmazsınız. Siz sadece resim yapıyorsunuzdur, sadece yüzüyorsunuzdur, sadece elbise dikiyorsunuzdur.


Başarısız olsanız da, umursamaz ve yapmaya devam edersiniz. Çünkü o uğraş her ne ise, onun sonucu değil, sürecine aşık olmuşsunuzdur bir kere. İşte karşınızdaki kişilerde ilham uyandıracak şey de budur. Ne olursa olsun, devam edebilmeniz.. Bir şeye o denli sıkı sarılmış olmanız.. Kararlılığınız..


Bu çerçevede kendinize sorun lütfen:


Ben ne yapıyorken zamanı unutuyorum?


Ben ne yapıyorken sonuç değil de, onu o an sadece yapıyor olmak mutlu ediyor?


Bir cevabınız varsa, işte sizin eşinize, dostunuza, çocuğunuza ve diğer insanlara ilham olacağınız yer orası.


Bir cevabınız henüz yoksa, demek ki keşfetmek için zamana ihtiyacınız var. Denemeye başlamanız lazım ki, onu keşfedesiniz.


2. Paylaşmaya Hevesli Olun.


Kimi insan var, yaptığı en ufak bir şeyi büyütür ve koskoca bir başarı hikayesi olarak anlatabilir. Hepimizin çevresinde var bu insanlar, değil mi?


Bu önemli bir yetkinlik ancak birçoğumuz kendimizi sabote etme ustası olduğumuzdan, olağanüstü işlerimizi bile kendimize saklarız. Çünkü çoğumuz yeterince iyi olmadığımızı düşünürüz. (Kendini sabote etmek üzerine çok konuştuk, göz atmak isterseniz buraya geçmiş yazılardan birini bırakıyorum.)


Ancak eğer birilerinin hayatına dokunmak, ilham vermek ve birilerinde olumlu bir dönüşüm başlatmak istiyorsanız, sözcüklerinizi / sesinizi / eserlerinizi / düşüncelerinizi kimselerden esirgemeyin.


İster sosyal medya üzerinden, ister bir blogla, ister kapalı bir whatsapp grubunda, ister bir dostunuzla kahve içerken..


Hiç önemli değil, ancak ürettiklerinizi / düşüncelerinizi kendinize saklama alışkanlığınızın üzerini çizmeniz gerekiyor.


Şunu düşünmenizi çok isterim:


Belki de sizin söylediğiniz tek bir cümle, karşınızdaki kişide muazzam bir ışık yakacak? Neden insanlara yardım etmek ve yol göstermek yerine, onları mahrum bırakırız ki?

Nereden biliyoruz birilerinin tam da bizim söyleyeceğimiz şeye ihtiyacı olmadığını?


Biz bu dünyaya sadece yaşayıp geçmek için değil, anlamlı izler bırakmaya da geldik.


3. Etkileyici Olun.


Birilerinde bir ışık yakmak için, etki alanınızı genişletmeniz gerekir. Kişisel etki alanı ise, bazen sözcükleriniz, bazen konuşma tonunuz, bazen davranışlarınız, bazense beden dilinizden yayılır.


Etkileyici olmak için, olmadığımız biri gibi davranmak ya da mutlaka hitabet dersleri almamız gerekmiyor.


Örneğin ben en çok samimiyetten etkileniyorum. Karşımdaki kişi samimiyetle hatalarını ortaya koyduğunda, samimiyetle başarısızlıklarını itiraf edebildiğinde, samimiyetle sırtımı sıvazladığında, bu benim ondan ilham almam için oldukça yeterli olabiliyor.


Bana kalırsa her birimizin etkileyici olduğu bir hatta birkaç parlak alan var. Güçlü olduğumuz yönlerimizden bahsediyorum.


İnsan güçlü olduğu özelliklerini parlatır ve onları geliştirirse, o özelliklerin birleşimi, kişinin etki alanını inşa edeceği zemindir.

Yine de siz etkileyici olmakla ilgili daha fazla ipucuna ihtiyaç duyarsanız, Stephen Covey'in "Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı" kitap özetimize göz atmadan geçmeyin, derim.

Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!
 

📚📚 Senede 52 Kitap Bitirir misiniz?


Büyük bir hayal değil mi? Ama güzel bir haberimiz var:


  • Kitap özetleri ile aranız iyiyse,

  • Az zamanda çok şey öğreneyim diyorsanız,

  • Kitapların ana fikirleri ve pratik ipuçlarına hakim olmanın sizi geliştirdiğine inanıyorsanız,

Kitap Ekspresi'nde her hafta bir kitap özeti yayınlıyoruz. İster okuyun, ister dinleyin. 1 senede tam 52 kitapla gelişiminizi hızlandırabilirsiniz. Katılmak isterseniz, buradayız. ⬅️

 

4. Tutarlı ve Kararlı Olun.


Eylemlerinizde, sunduğunuz bilgide ve çizdiğiniz kişisel imajda tutarlılık, ilham olabilmek için son derece önemlidir.


Eğer insanlara vermek istediğiniz mesajı sürekli değiştiriyor, ilgi alanlarınız arasında dağılıyorsanız; ilham verebilme konusunda başarısız olursunuz.


İster dinleyiciniz bir kişi ister binlerce insan olsun, yolunuzda (tutkunuzda) ısrarcı olmanızı öneriyorum.


Bir heves Instagram sayfası açıp, bir ay geçmeden "paylaşımları az beğeni alıyor" diye bırakan yüzlerce insan tanıyorum. 🤷🏻‍♀️


İlham vermek, birilerinin yaşamında olumlu katkıda bulunmak, birilerini düşündürebilmek; istikrarla inandığınız yolda devam etmenizle mümkündür.


5. İnsanları Anlamaya Hevesli Olun.


Başkalarına ilham verebilmek için, sadece işinize odaklanmak ve insanlara tutkuyla yol göstermek yeterli değildir. Diğerlerinin öncelikleri, ana motivasyon noktaları, ihtiyaçları konusunda duyarlı olmanız gerekiyor.


Bu nedenle aşağıya cevaplamanız için birkaç soru bırakıyorum:


İlham vermek istediğim insanlar kim?

Bu insanların yaşadığı sorunlar ne?

Onları nasıl daha iyi anlarım, nasıl daha derin tanıyabilirim?

Hikayelerinde benim rolüm ne olabilir?

Neyi bilmeleri hayatlarında olumlu bir katkı yaratır?


Bu soruların cevaplarını içselleştirmeniz, insanların kendilerini değerli hissetmesini sağlar.

Sonuçta evrendeki en duygusal varlık olan biz insanlar, bizi önemli ve değerli hissettiren birilerini dinlemek ve rol model almak istiyoruz.


***

Son birkaç cümle;


İlham verebilmenin, bize bahşedilmiş en zengin deneyimlerden biri olduğuna inanıyorum.


Daha da önemlisi istisnasız her bireyin bir başkasına aktarabileceği birçok değer ve bilgelik olduğunu düşünüyorum.


Bugün 3,5 yaşındaki oğlum da bana pek çok konuda ilham verebiliyor, süpermarkette çalışan güler yüzlü kasiyer de, okuma yazma bilmeyen rahmetli anneannem de.


Hepimizin birbirinden öğreneceği çok şey var!!


Ve bu muhteşem bir zenginlik, öyle değil mi?


 

📌 Eğer henüz Haddini Aş E Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp (ücretsiz) aynı zamanda sürpriz hediyelerimizin keyfini çıkarabilirsiniz.

📌 Eğer;


- İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;


- Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;


- Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;


Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page