İş hayatında başarının yeteneklerden ziyade kararlılıkla geldiğini defalarca gördüm.
En başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran temel güçleri yetenekleri değil kararlılıkları oluyor.
Profesyonel hayatın zirvelerine tırmanan insanların da en ayırt edici özellikleri yılmaz kararlılıkları olarak ön plana çıkıyor.
En iyi yatırımcılar da başkalarının düşüncelerini ve günlük piyasa hareketlerini fazla takmayıp kararlı bir şekilde araştırdıkları ve takip ettikleri için güçlü dönüşler alıyorlar.
Aslında kararlılığın gücünü iş hayatının dışında spor, sanat, siyaset gibi alanlarda da görmek mümkün.
Mesela sporda hızla parlayıp sönen büyük yeteneklerin, o kadar da yetenekli olmayan ama büyük bir kararlılıkla çalışan sporculara nasıl yenildiklerine dair hikayeleri sık sık dinliyoruz.
Peki madem kararlılık bu kadar önemli bir başarı unsuru, onu geliştirmek mümkün müdür? Ve eğer öyleyse bu nasıl başarılabilir.
Bu yazımda işte bu konuyu ele alıyorum. Şimdiye kadar ki en uzun, en kişisel itiraflarla dolu yazım oldu bu.
Bakalım sizlerin de ilgisini çekecek mi?İ yi okumalar diliyor, yorumlarınızı merakla bekliyorum.
Kendimi yetenekli bulduğum alanlar var.
Mesela ağaçlara değil ormana, yani büyük resime bakmak konusunda oldukça güçlüyümdür.
Bu yeteneğim yatırımcılık konusunda elimi güçlendiren bir kaldıraç benim için. Pek çok insanın “asla başarılı olamaz” dediği şirketlere erken aşamalarda yatırım yapabilmemi bu becerime borçluyum.
En popüler örneğim Tesla yatırımım elbette. Otomobil sektörü “uzmanların” ve yatırım “duayenlerinin” hiç şans vermediği bu firmaya oldukça erken aşamalarda yatırım yapmaya başladım.
Elektrikli otomobillerin geleceğin kazananı olacağına ve Elon Musk’un bu zorlu dönüşümü gerçekleştirebilecek tek lider olduğunu görmüştüm. Öngörülerimin tamam doğru çıktı Tesla konusunda. Elon Musk’ın liderliği şirketi defalarca batmaktan kurtardı, Tesla son derece ilerici teknolojiye sahip araçları başarıyla üretmeyi becerdi, nihayetinde elektrikli otomobillerin ve Tesla markasının popülaritesi hızla arttı.
Bugün Tesla dünyanın en değerli otomobil şirketi haline gelmiş durumda. Güzel bir yatırım başarısı hikayesi gibi geliyor size anlattıklarım öyle deği mi?
Maalesef işin aslı tam öyle değil. Evet Tesla yatırımım bana epeyce para kazandırdı. Ama asla kazandırması gerektiği kadar değil. Bunun nedeni yeteneğimi kararlılığımla yeterince uzun süre besleyemem oldu.
Tesla Yatırımım: Öğretici Bir Kişisel Hikaye
Peki öyle düşünülmez ama aslında iyi yatırımcılar çok çalışkan insanlardır.
Evet, çok çalışmayan yatırımcılar da zaman zaman yetenekleri, içgüdüleri ve şansları sayesinde para kazanabilirler. Ama uzun vadede, hayatın tüm alanlarında olduğu gibi, yatırımcılığın imparatorları da kararlılıklarından asla taviz vermeden, her gün diğer herkesten daha çok çalışanlar arasından çıkar.
İyi bir yatırımcı, yatırım yaptığı şirketin gidişatını çok yakından takip eder. Hem finansal tablolarındaki her detayına hakimdir, hem şirketin ürün kalitesinden, müşteri memnuniyeti seviyelerine, teknolojik gelişmişliğinden, yönetim takımının kapasitesine kadar en ince detayı bilir. Ayrıca endüstrinin diğer oyuncularının ne yaptığını, rakiplerin tepkilerini de her daim inceler.
Bütün bu detaylara hakim olmanız size başkalarının göremediği detayları farketme şansını yaratır. Çünkü şeytan detaylarda gizlidir.
Yatırımcılığın özü de zaten budur, başkalarının fark edemediği cevherleri keşfetmek ve herkesten erken davranmak.
Ben de Tesla’ya yatırım yaptığım ilk yıllarda bütün bunları yapıyordum.
Yeteneğimle yetinmiyor, asıl işimden kalan neredeyse tüm zamanımı Tesla’ya ayırıyordum. Tesla hakkında okumadığım tek bir inceleme, izlemediğim tek bir video yoktu. Tesla yeni modeller çıkarttığı zaman hemen satıldıkları ülkeye gidip araçları inceliyor, test sürüşleri yapıyor, satış personelleriyle sohbet ederek gidişatı birinci elden anlamaya çalışıyordum. Elektrikli otomobil ve otonom sürüş gibi alanlarda en son çıkan doktora tezlerini bile okuyordum desem sanırım nasıl bir çaba içinde olduğumu daha iyi anlarsınız.
Bütün bu çabalarım meyvelerini verdi ve Tesla’nın inanılmaz iniş çıkışlı yolcuğunda yatırımlarımı büyütmeyi ve oldukça güzel paralar kazanmayı başardım.
Taa ki…Taa ki kararlılığım zayıflayana kadar.
Elde ettiğim kazançtan ve başkalarını haksız çıkartmaktan zafer sarhoşluğuna kapılmış, tembelleşmeye başlamıştım. Artık yukarıda saydıklarımın çoğunu ya hiç, ya da çok az yapıyordum. Hatta Elon Musk’ın twitlerini bile okumaz olmuştum, o kadar söyleyim.
Bu sırada ortaya çıkan Covid-19 krizinin etkisi ile borsaların da sert dalgalandığı ve tembelleştiğim, elde ettiğim karları nakite çevirmek için hisselerimi sattığım bu dönemin sonrasında Tesla’nın asıl yükseliş dönemi başladı.
Bugün Tesla hisselerinin değeri benim ortalama satış fiyatımın neredeyse 2 katına ulaşmış durumdalar. Koronavirüs krizi sırasındaki düşüşü daha güçlü değerlendirip daha fazla hisse alsaydım 3 ayda yaklaşık 4 kat daha kazanç elde edebilirdim. Hayatın akışını değiştirecek büyüklükte kazançlar bunlar.
Evet alım yaptım ama yeterli değildi. Şimdilerde yeniden yoğun alıma geçmiş ve Tesla'yı eski disiplinimle izlemeye başlamış durumdayım. Bundan sonra neler olacağını birlikte göreceğiz.
Ayrıca Bakınız; Hayatınızı Değiştirme Vaktinizin Geldiğini Gösteren 3 İşaret
Kararlılığın Anatomisi
Bütün bu yaşadıklarımı anlatma sebebim kararlılığın anatomisini tanımlamak değerli okurlarım.
Çünkü daha başarılı olmanın yolu daha kararlı olmaktan geçiyorsa, öncelikle kararlılığın nelerden meydana geldiğini daha iyi anlamamız, onun analizini yapıp, detaylı bir anatomisini çıkarmamız lazım.
Hem Tesla’da yaşadıklarım, hem de 52 yıllık hayatıma sığdırdığım tecrübeler bana kararlılığın ana unsurlarının şunlar olduğunu gösteriyor.
1-Daha İyi Bir Gelecek Vizyonu
Tesla’ya yatırım yaparken elbette para kazanmayı arzuluyordum, kim arzulamaz.
Ama beni asıl heyecanlandıran şey Elon Musk’ın dünyayı taşımak istediği gelecek vizyondu. Karbon emisyonlarının olmadığı tertemiz bir dünya vizyonu…
Bu vizyonun bir parçası olmaktan, bu vizyona giden zorlu yolculukta adeta Musk ile birlikte mücadele etmekten büyük keyif alıyordum.
Hayattaki her büyük başarı büyük zorluklarla elde edilir. Eğer bu zorlukların üstesinden gelecek mücadele gücünü göstereceksiniz gelecek hakkında size umut veren, sizi hayallere sürükleyen, güçlü, ulaşılması epey zor ama imkansız da olmayan bir vizyonunuz olmalı.
Vizyonunuzu sürekli olarak beslemek ve yolda karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için vizyonunuza sarılmak son derece önemli.
Koronavirüs günlerinde ilgimi tamamen pandemiye odaklamam benim için büyük hata oldu. Vizyonumu, dolayısı ile de Tesla konusundaki kararlılığımı kaybettim. Büyük hata.
2-Disiplin
Tesla yatırımcısı olduğum dönemde hiç bozmadan takip ettiğim bir sabah rutinim vardı.
Sabah 05:00 gibi uyanıyor, çeşitli kaynaklardan Tesla, Elon Musk ve Musk’ın diğer girişimleri ile ilgili en son yayınları okuyor, hissenin teknik grafiklerini inceliyordum. Ayrıca her ay aynı gün düzenli olarak az sayıda da olsa Tesla hissesi alıyordum.
Bu tür disiplinli davranışlarla kararlılığın birbirini karşılıklı olarak besleyen bir gücü var. Eğer disipliniyseniz kararlılığınızı besliyorsunuz. Eğer kararlıysanız daha disiplini davranıyorsunuz.
Zincir bir yerden koparsa disipline sarılmak daha kolay ve pratik, o kararlılığı bir süre sonra geri getiriyor.
Maalesef koronavirüs dönemi bu disiplinimi bozdu. Disiplin bozulunca kararlılığa da veda ettim. Büyük hata.
3-Hırs
Hırsın kötü bir şey olduğunu söyleyen insanlara kulak asmayın siz. Hırs ve kararlılık birbirinden ayrı düşünülemeyecek ikiz kardeşler. Büyük başarılar asla büyük hırs olmadan gelmezler.
Keskin sirkenin küpüne zararı olduğu fikrini hiç bir zaman satın almadım zaten.
Asıl soru şu olmalı bence: Neden bir küpün için içine hapsedilmeye razı olalım ki?
Hırsınızı besleyen kaynak kazanacağınız para, kariyeriniz, rekabetçilik, şan ve şöhret arzusu, kendinizi aşma hayalleriniz ya da başkalarıyla girdiğiniz çatışmalarda haklı çıkma isteğinizle besleniyor olabilir. Herkesin hırs kaynağı kendisine özel.
Beni en çok besleyen sonuncusu sanırım; fikirlerimin ve öngörülerimin beni bunlardan dolayı eleştiren hatta aşağılayan insanlara rağmen doğru çıkması. Bundan gurur duymuyorum ama ben buyum işte, itiraf ediyorum, çatışmalardan beslenen birisiyim.
Tesla’ya çok odaklandığım dönemde şirketin gidişatı hakkında sosyal medyada çok fazla paylaşım yapıyordum.
Tabiatım gereği paylaşımlarım da iddialı olduklarından, epey çok insanın eleştirilerine, hatta düpedüz fikri saldırılarına maruz kaldım o dönemde. Ekşi Sözlükten bile saldırdılar bana, beni “Tesla Fanboy” olmakla suçladılar.Ve size biraz tuhaf gelebilir ama bütün bu saldırılar beni çok beslediler.
Beni daha kararlı ve daha çalışkan kıldılar.Bana saldıranların bakış açıları aslında beni eğittiler, yatırım tezimin zayıf noktalarını bulmama ve üzerinde kafa yormama neden oldular. Saldıranlara verdiğim her cevap için yeni araştırmalar yapmak gerekti ve bu beni daha da geliştirdi. Ve bütün bunlar da nihayetinde kararlılığımı beslediler.
Koronavirüs günlerinde Tesla yorumlarını azaltıp pandemiye ağırlık verdim. Kafamın dikine gidip, inandığım konuya tüm gücümle odaklanmaya devam edeceğime kendimi gündeme kaptırdım. Bu da büyük bir hata. (Not: Yeni yatırım tezim Bitcoin konusunda bu hatayı kesinlikle yapmayacağım, yakında ortalığı şenlendirecek yazılar geliyorlar:)
Okurlarıma Önerim
Bu uzun yazıyı hala okumaya devam ediyorsanız kendinize şunu soruyor olabilirsiniz: “Tamam da hocam sizin Tesla yatırımınızdan bize ne?”.
Yazınının kendi hayatımdaki bir tecrübeye dayanmasının nedeni “kararlılığın” anatomisi konusunda dürüst, gerçekçi ve şahsen inandığım bir analiz yapmamdı sevgili okurum.
Yazı biraz uzun kaçmış olabilir ama kararlılık konusundaki düşüncelerimi daha kısa bir şekilde anlatmanın yolunu bulamadım.
Kararlılığın hayattaki en önemli beceri olduğuna kalben inanan birisi olarak size 3 önerim var.
1- Daha İyi Bir Gelecek Vizyonu Geliştirin
2- Disiplini Her Şeyin Önüne Koyun
3- Kendi Hırs Kaynağınızı Keşfedin ve Ondan Utanmayın
Ne dersiniz, bu önerilerimi yararlı buluyor musunuz?Her zamanki gibi yorumlarınızı büyük bir heyecanla bekliyorum.
Comments