top of page

Yaşamınız Boyunca Aklınızda Tutmanız Gereken 3 Soru

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Hayatın hızlı akışında meşguliyet ve sorumluluklarımız her geçen gün biraz daha artarken, unuttuğumuz çok şey oluyor:

Mesela kendimizle yüzleşmek.

Durup o anki hayatımıza dair kendimize sorular sormak.

Zordur kendimizle yüzleşmek, biliyorum. Cesaret ister.

Ama ne zaman kendimize sorular sormaya başlarsak, o zaman hayatımızı değiştirmek ve yoluna koymak için ilk adımı atmışız demektir.

Bu yazımda gelişiminiz için hayati öneme sahip ve kendinize sormaya başladığınızda hayatınızın iplerini elinize almaya başlayacağınız 3 temel sorudan bahsetmek istiyorum.

1. Benim "Başarı" Tanımım Nedir?

Ne zaman kendinizi çoğunlukla aynı tarafta bulursanız, durup düşünmenin zamanıdır. -Mark Twain

Çoğumuz başarının tanımını sorgulamak yerine başka insanlardan kopyalarız. Hatta genelde bu tanım bize anne ve babalarımızdan miras kalır. Çünkü kolay olan budur. İyi okullarda okumak, büyük şirketlerde çalışmak, terfi etmek, ünlü olmak.. Tüm bu (sözde) başarı kriterleri bize atalarımızdan, çevremizdekilerin inançlarından ve toplumsal kabullerden birer miras..

Başkalarının fikirlerini körü körüne takip etmek yerine kendimize ait başarı tanımını belirlemek ciddi cesaret ve derin farkındalık istediğinden, üzerinde çok düşünmemeyi tercih ediyoruz.

Üst düzey yönetici olmayı "başarılı olmak" sayan çok fazla insana rastlarız, çünkü bu bir toplumsal normdur. Ancak "başarı, başkalarının mutluluğuna katkıda bulunmaktır" diyen çok az insanla karşılaşırız.

İyi bir maaş, havalı bir otomobil, oturduğumuz semt ve sahip olduğumuz birçok şey toplumsal bakış açısıyla başarının tanımıyken, çok azımız için başarı sabahları yataktan heyecanla kalkabilmektir.

Çünkü hepimiz normların baskısı altındayız.

İşin kötüsü, eğer kişisel becerilerimiz ve karakterimiz "toplumca kabul gören" başarı kriterlerine uygun değilse, başarıya ulaşmamız ve birilerinin sırtımızı sıvazlaması pek de kolay değil. Bugün harika bir keman virtüözü elde ettiği başarıya ulaşana dek sizce kaç kez eleştirilmiş, kaç yıl beklemiş veya kaç bin saat çalışmıştır?

Başarının tanımının kişiye göre değişeceği gerçeğini kabullenmemiz ve kendimize şu hayati soruyu sormamız gerekiyor: "Benim başarı tanımım nedir?"

Bu noktada size ilham vermesi için birkaç önemli ismin, çok hoşuma giden başarı tanımlarını da paylaşmak istiyorum:

"Başarı, her denemenizde başarısız olsanız da şevkinizi hiç kaybetmemenizdir." - Winston Churcill
"Çok fazla insan, ne kadar para kazandıklarını ya da birlikte çalıştıkları insanlarla ne kadar başarılı olduklarını ölçer. Bence gerçek başarı ne kadar mutlu olduğumuzla ölçülmelidir" - Richard Branson
“Bana göre başarı, sabah yüzünüzde bir gülümseme ile uyanıp harika bir gün olacağını bilmektir. Yoksulken, üç odalı bir apartman dairesinde altı çocukla birlikte yerde uyurken mutluydum ve başarılı olduğumu hissediyordum.” - Mark Cuban
Başarıyı, kaç kişinin beni sevdiği ile ölçüyorum.” -Warren Buffett
“Başarı, kendinizi sevmek, yaptığınız işi sevmek ve nasıl yaptığınızı sevmektir.” - Maya Angelou
“Öldüğünüzde cenazenizde ne söylenmesini istediğinizi dikkatlice düşündüğünüzde, kendi başarı tanımınızı bulacaksınız.” - Stephen Covey
‘’Gerçek başarı başarısızlık korkusunu yenebilmektir.’’ - Paul Sweeney

Unutmayın, kendi başarı kriterlerinizi kendiniz koyduğunuzda ve başarılı bir hayatın vizyonunu kendi tutkularınıza göre belirlediğinizde hem başarılı olma ihtimaliniz artacak, hem de başarıya doğru giden yolun kendisi daha keyifli hale gelecek.

2. Bugün Hayatımın Son Günü Olsaydı Ne Yapmak İsterdim?

Steve Jobs’un hayata bakışını ve başarısının sırrını şu sözlerle belirtmişti: "Geçen 33 sene boyunca her sabah aynaya baktım ve kendime: Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün yapmak üzere olduğum şeyi yapar mıydım? diye sordum ve birkaç gün üst üste cevabım hayır olduğunda bir şeylerin değişmesi gerektiğini anladım."

Bu soruyu bir süredir ben de düzenli aralıklarla kendime soruyorum. Ve fark ediyorum ki bu çok güçlü ve beni harekete geçiren bir soru.

Neden biliyor musunuz?

Çünkü güne kendime bu soruyu sorarak başladığımda çok daha anlamlı, verimli ve çok daha doyum sağlamış bir 24 saat geçiriyorum. Çünkü böyle günlerde sevdiklerime daha fazla zaman ayırıyorum, sahip olduklarım için daha fazla şükrediyorum.

Üstelik bu soru, zamanımı da daha etkin kullanmamı sağlıyor. Önemsiz şeyleri görmezden gelebiliyorum. Bana enerji ve mutluluk veren şeylere daha fazla, enerjimi düşüren şeylere daha az zaman harcıyorum.

Anlayacağınız bu soru mucize bir soru.

Kendinize sormaya başladığınızda ne demek istediğimi anlayacağınıza eminim.

3. Hangi İnsanlarlayken İyi ve "Kendim Gibi" Hissediyorum?

Psikiyatrist ve eski Harvard profesörü olan Robert Waldinger; insan mutluluğu üzerine yaptığı ve tam 75 yıl süren araştırmasında başarının, statülerin, sıfatların, sahip olduklarımızın mutluluk getirdiğine dair inançları tamamen çürütüyor ve sağlıklı ilişkilere sahip olmanın mutluluğun en önemli kaynağı olduğunu ortaya koyuyor. (Araştırmanın çarpıcı sonuçları ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz)

"Bizleri sağlıklı ve mutlu kılan tek şey iyi ilişkiler." - Robert Waldinger

Evet, Waldinger’in bu araştırması, çevremizde güvenebileceğimiz insanlara sahip olmamızın sinir sistemizi rahatlattığını ve beynimizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu, üstelik hem duygusal hem fiziksel acıları azalttığını söylüyor.

“Önemli olan kaç tane arkadaşınızın olduğu, duygusal bir ilişkinizin olup olmadığı değil. Önemli olan yakın ilişkilerinizin kalitesi” . - Robert Waldinger

Üçüncü soru da işte bu yüzden çok önemli.

Çevrenizde doğru insanları bulundurduğunuzda hayatınız sizin için çok daha yaşanılası ve anlamlı olacak.

Özetle;

Başarı tanımının her insan için değişebileceğini, bugün başarı gibi görünen pek çok şeyin yarın sizin için bir anlamı kalmayabileceğini aklınızda tutun.

Yaşıyor olduğunuzu hissettiren bir yaşama ulaşmak için artık harekete geçin.

Sizi zehirleyen ilişkilerden ve insanlardan uzak durun. Zamanınızı ve ilginizi sizi besleyen, sizin için anlamlı olan ilişkilere adayın.

Ve bu 3 soruyu yaşam yolculuğunuz boyunca yanınızdan ayırmayın.

 

Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve yaşamınızın liderliğini kazanmak için cesaret bulmak isterseniz Haddini Aş E Bülten ailemize bekliyoruz.



3.431 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page