top of page

Seni Sıcak Yatağından İlhamla Kaldıracak İşi Nasıl Bulursun?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Kariyerinde değişiklik yapmak isteyen çok insan var.


Belki sen de onlardan birisin.


Ne var ki bu isteklerin çoğunu mevcut işten "kurtulmak" arzusu şekillendiriyor, iyi tarif edilmiş yeni bir işi çok "istemek" değil.


Eğer mevcut işinin sevmediğin yönlerini kolayca sıralayabiliyor, ama hayalindeki işin tanımını bir türlü yapamıyorsan, üzülerek senin de bu kalabalığın içinde olduğunu söyleyebilirim.


Ve maalesef ne bu çoğunluğu, ne de seni çok da harika bir kariyer beklemiyor.


Bunun üç nedeni var:


1- Ne istediğini bilmiyorsan harekete geçmekte zorlanırsın.


Çünkü beynin seni korumak için tasarlanmış muhafazakar bir yapı. Onu daha parlak bir gelecek konusunda güçlü bir şekilde ikna edemezsen, mevcuttaki güvenli limanda kalmayı her zaman tercih edecektir.


Unutma onun görevi seni hayatta tutmak, sonu nereye varacağı belli olmayan maceraların peşinde sürüklemek değil.


Beynini maceralı bir yolculuğa ikna etmeye çalışacaksan onun önüne çok iyi tanımlanmış bir gelecek hayali koymalısın.


Ona bu hayalin somut ve (daha da önemlisi) duygusal yönden gerçekten daha iyi bir geleceği müjdelediğini defalarca ve inançla anlatman gerekiyor.


Beyninin seni maceralardan alıkoymak için akla gelmeyecek numaralar çevirebilen inatçı bir muhafız olduğunu ve bir şeyi gerçekten isteyip istemediğini yakalamak konusunda da inanılmaz beceriler sergileyebileceğini asla unutma. İşte bu nedenle onu ikna etmek konusunda kararlı olmalısın.



2- Ne istediğini bilmiyorsan sağlıklı bir planlama yapamazsın.


Kariyerinde yapacağın ciddi bir değişiklik bazı yeni beceriler kazanmanı, bazı eski alışkanlıklardan vazgeçmeni, maddi ve manevi olarak sert zorluklarla boğuşmanı, yakın çevrendeki insanları bu değişime ikna etmeni ve daha da önemlisi onların desteğini almanı gerektirir.


Sadece mevcut işinden kurtulmak sevdasıyla harekete geçen insanlar, yukarıda sıraladığım konularda gerekli planlamayı ve hazırlığı yapamazlar. Nereye gitmek istediğini bilmiyorsan nasıl bir hazırlık yapman gerektiğini nereden bileceksin ki?


Aslında kariyerinde sıkı bir değişiklik yapmayı bir dağa tırmanmaya benzetebilirsin.


Ve eğer bir dağa tırmanacaksan, sevgili Nasuh Mahruki'nin hikayesinde olduğu gibi, dağın detaylı haritasına, ona güven içinde tırmanmanı sağlayacak ekipmanlara, o dağa daha önce tırmanmış tecrübeli insanların önerilerine ve sana yardımcı olacak takım arkadaşlarına ihtiyacın var.


Henüz hangi dağa tırmanacağına karar vermemişsen bütün bunları nasıl bir araya getireceksin ki?



3- Ne istediğini bilmiyorsan eksikliklerini bilemezsin.


Biraz önce bir dağa tırmanmak için planlaman gereken unsurları anlattım.


Ama aslında planlamaya başlamadan önce atman gereken bir adım var. Mevcut durumunu objektif şekilde değerlendirmek.


Sağlığın böyle bir tırmanışa uygun mu? Kondisyonun ne durumda? Fiziksel becerilerin ve dağcılık eğitimin yeterli mi? Ekipmanları satın alacak gücün var mı? Sana tavsiyeler verecek doğru insanları tanıyor musun? Dağa hangi mevsimde tırmanman gerektiğini biliyor musun?


Bütün bunların yanıtlarını bilmeden yapacağın planlama anlamsız olur.


Ne istediğini bilen insanları diğerlerinden ayıran yön, bu isteklerine ulaşmak için mevcut durumlarındaki engelleri analiz etmek, kısıtlamaları hakkında gerçekçi olmak ve bunları ortadan kaldırmak için hiç durmadan hazırlık yapmaktır.


Peki Ne İstediğini Nasıl Keşfedeceksin?


Şimdi gelelim asıl büyük soruya: Ne istediğini nasıl keşfedeceksin?


Cevabım: Kendini okumaya başla. Nasıl mı?


1. Doğal Gücünü İnkar EtME


Doğal yeteneklerine uygun işlerde mutlu olma olasılığın her zaman daha yüksek.

Eğer doğal yeteneklerini keşfedip, onları güçlü becerilere dönüştürür ve sonrasında bunlara uygun işler yaparsan daha mutlu ve tatmin edici bir kariyere kavuşman mümkün.

Bir insanın doğal yetenekleri ve güçlü becerilerinin toplamına "Doğal Güç" ismini veriyorum.

Doğal gücünü keşfeden, onu üstün bir beceriye dönüştüren ve sonra da ona uygun işlere odaklanan insanların durdurulamaz olduklarını görüyorum.


Ancak yaptığı işte doğal gücünün getirdiği zenginlikleri kullanan insan sayısı maalesef oldukça kısıtlı. Örneğin yaratıcı bir zihin gücün var ve sen kendini şablonların, sınırlamaların, öğrenmişliklerin içine hapsederek gayet standart bir iş üretiyor olabilirsin.


Ya da insanlara bir şeyler anlatmayı seviyor, sahnede olmaktan mutluluk duyuyorsun. Ancak bu doğal gücün sana başarılı bir kariyer getireceğine dair inancın zayıfsa nasıl daha iyi bir hatip olabileceğini araştırmıyorsun. Çoğumuz öyle. Çünkü ne yazık ki birçoğumuz doğal gücünü kullanarak kendine yeni bir kariyer hediye edebileceğinin farkında değil.


Eğer doğal gücünü keşfetmek konusunda kafan karışıksa ve bir yol haritasına ihtiyacın varsa, "Doğal Gücünü Bul" E Rehberi'ni okuyup orada yer verdiğim uygulamaları yaparak daha net adımlar atmaya başlayabilirsin.


2. Misyonunu Uzaklarda AraMA


Birçoğumuz aslında hemen önümüzde olan ve bizi parlatacak iş fikrini göremiyoruz. Çünkü bakmayı bilmiyoruz. Çok somut ve profesyonelleşebilecek bir şey arayıp duruyoruz çünkü. Muğlak cevaplar ilgimizi çekmiyor.


"Beyaz Yakamla Nasıl Vedalaşırım?" Rehberi'nden bir alıntı yapıyorum buraya şimdi.


"Hem doğal gücünü ve yetkinliklerini kullanarak kendini gerçekleştireceğin, hem de koşa koşa gideceğin bir işinin olması bir çoğumuz için hayalden öteye geçemiyor.


Çünkü güçlü yönlerimizin farkında değiliz.

Çünkü yetkinliklerimizi nasıl kullanabileceğimizi bilmiyoruz.

Çünkü hobi olarak yaptığımız bir şeyin profesyonel bir dönüşüm içerisinde yeni kariyerimiz olamayacağına dair sabit fikirlerimiz var.


Aslında ne iş yapabileceğimizin cevabı hemen önümüzde. Ancak bizler kendimize öyle büyük beklentiler yüklemiş, öyle dikenli duvarlar örmüşüz ki önümüzü göremiyoruz.


Tam önünde evet! Göremiyor musun? Hadi biraz zorla kendini!


Mesela yapmaktan çok zevk aldığın, kimse senden beklemediği ve mecbur olmadığın halde sık sık yaptığın veya yapmak istediğin bir şeyler var mı? Peki ya derinlemesine ilgini çeken konular?

Peki ya geçmişte? Mesela sen çocukken veya öğrencilik yıllarında? Aç olduğun halde yemek yemeyi bile unutacak kadar kendini kaptırdığın bir şeyler var mıydı mesela?

Yok dersen inanmam, sadece bakmayı bilmiyorsun.


Aslında hepimizin hayatında mutlaka bir / birkaç alan var ki ilgimizi çekiyor, o konuyu araştırıyoruz, okuyoruz, yapıyoruz veya bazı şeylerde yetenekli olduğumuzu biliyoruz. İşte o her ne ise, kendi kariyer yolculuğunu inşa edeceğin yer orası!


Bugün Haddini Aş Hikayesi'ni yazdığımız tüm başarılı insanlarla yaptığımız derin mülakatlarda, hepsinin çocukluklarında da parladıkları alanlarda başarılara imza attığını fark ediyoruz.

Şimdi bana soruyorsun, iyi de ben yemek yapmayı seviyorum, bu saatten sonra aşçı mı olacağım? Bilmiyorum. Aşçı olabilirsin, yemekle ilgili blog açabilirsin, ilk kez denediği tarifleri paylaşan insanları buluşturan bir uygulama yapabilirsin. Ya da internetten özel siparişle yemek yaparsın.. Sonsuz seçenek var, ama önce duvarlarını aşman gerekiyor. Çok severek yaptığın ve yetenekli olduğunu düşündüğün her ne var ise; ona bir şans vermen gerekiyor. "


3. Hayal Kur


Sabah yataktan ok gibi fırlamanı, çalışma gününe büyük bir enerjiyle atılmanı sağlayacak işle ilgili detaylı bir hayal kur.


Hayalinde şöyle soruları yanıtla:

  • Kendi başına yaratıcı işler yapmaya hazırlanırken, evden çalışıp sessizce kahve mi içiyorsun?

  • Değerlerinle uyumlu büyük projeler üzerinde mi çalışıyorsun?

  • Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye katkıda mı bulunuyorsun?

  • Güçlü işbirliği kültürüne sahip bir ekiple mi birliktesin?

  • Evden çıkınca havalı bir plazaya mı gideceksin, bir kafede mi çalışacaksın ya da yeni şeylerin tasarlandığı bir atölyede mi?

  • İş arkadaşların kimler? Onlardan neler öğreniyorsun, neden onlarla birlikte vakit geçirmeyi seviyorsun?


Dikkat edersen ne iş yaptığını hayal etmeni istemedim senden.


O daha sonraki mesele.


Esas istediğim, seni mutlu edecek işin bazı niteliklerini ve seni nasıl bir hayatın içine soktuğunu ortaya koyman.


Çünkü çoğu zaman bu nitelikler mutluluğumuzu işin kendisinin ne olduğundan daha fazla etkiliyorlar.


Biliyorum bu çok rasyonel değil. Ama insanın rasyonel bir varlık olduğunu kim iddia edebilir ki?


Hadi, şimdi iş başına.


Hiç unutma, sen daha iyi bir geleceği hak ediyorsun.


Ve sabahları işe gitmek için büyük bir enerjiyle yatağından fırlamayı da öyle...




3.122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page