top of page

Uzun Vadeli Davranmanın Pratik Sırrı

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Her türlü kişisel dönüşüm girişimin gelip dayandığı kritik başarı faktörü, uzun vadeli düşünme ve uzun vadeli davranma kararlılığı.

İyi ilişkiler kurmaktan, başarılı girişimleri ortaya çıkartmaya, fit bir vücudu geliştirmekten, başarılı yatırımlar yapmaya kadar her şey uzun vade oyuncularının kazandığı müsabakalar.

Sorun şu ki, ne uzun vadeli düşünmek , ne de uzun vadeli davranmak insan doğasına pek uygun değiller.

Kararlarımızdaki asıl belirleyici güç olan ve beynimizin büyük bir kısmını oluşturan limbik sistemimiz, kısa vadeli ödülleri uzun vadeli mücadele gerektiren şampiyonluklara tercih edecek şekilde tasarlanmış maalesef.

Peki bu tasarım sorununu aşmanın ve uzun vadeli davranmanın, dünkü yazımda bahsettiğim “İrade Terbiyesi"nden daha pratik ve kolay uygulanabilir bir çaresi var mı?

Evet var tabii.

Buyrun anlatıyorum.

Uzun vadeli hedeflerin temel zorluğu, hemen hemen her zaman bizi kısa vadede acı veren ya da zevkten mahrum eden deneyimlere maruz bırakmaları.

Mesela düzenli kitap okumanın uzun vadeli yararları saymakla bitmez. Bunu yadsıyacak pek kimsenin de çıkacağını sanmıyorum. Ama yine de pek az insan kitap okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirir.

Çünkü kitap okumak kısa vadede televizyonun karşısına geçip Netflix üzerinden tembelce dizi izleme zevkinden mahrum kalmak anlamına gelir.

Ve tabii kitap okuma kasları gelişmemiş insanlar için uzun paragrafları ve karmaşık cümleleri anlamak da acı verici bir deneyimdir.

Neyse ki bu paradoksu çözmenin basit bir yöntemi var.

Eğer uzun vadede size yarar getirecek şeyleri kısa vadede fazla acı çekmeden, hatta belki de zevk alarak yapmanın yollarını bulursanız, meseleyi kolaylıkla çözersiniz.

Kitap okuma örneğine dönelim.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey, okumaktan zevk aldığınız kitaplara yönelmektir.

Bu kadar basit.

Evet, elbette klasikleri okumak, önemli düşünürlerin eserlerini incelemek esas amaç. Ama bunlar size zor geliyor ve keyif vermiyorsa, zevk aldığınız kitaplardan başlamanızda fayda var.

Resimli kitaplarla başlayabilirsiniz mesela-ki ben hala müptelasıyım.

Ya da belki macera romanları sizi sürüklüyordur.

Neşeli mizah kitaplarını da seçebilirsiniz.

Her ne tür kitap seçerseniz seçin, okumaktan keyifli aldığınızı ve size acılı deneyimler yaşatmayan seçimler olsun bunlar.

Büyük ihtimalle bu tür kitapları okudukça okuma alışkanlığınız güçlenecek ve bir süre sonra daha zorlu metinleri kendiliğinizden arzulamaya başlayacaksınız.

Ve böylece zaman içerisinde sizi geliştiren ve hayatınızı gerçek anlamda zenginleştiren kitaplara doğru kolayca geçeceksiniz.

Bu pratik metodu kazanmak istediğiniz her yeni alışkanlığa ve hayata geçirmek istediğiniz her türlü uzun vadeli stratejiye uyarlayabilirsiniz.

Spor yapmak mı istiyorsunuz, en sevdiğiniz spor türüyle ve kısa seanslarla başlayın. Ondan zevk aldıkça daha zorlayıcı sporlara zaten yönelmek isteyeceksiniz.

Yatırımcı olmak mı istiyorsunuz, her ay düzenli olarak sizi en az korkutan, kendinizi en güvende hissettiğiniz alana küçük miktarda yatırım yapın. Bir süre sonra daha riskli ama uzun vade getirisi sağlayabilecek alanlar ilginizi çekmeye başlayacak.

Sabahları erken kalkmak mı istiyorsunuz? Yarın sabah bugünkünden sadece 5 dakika erken kalkın ve uyanınca hoşunuza giden bir faaliyet gerçekleştirin. Bu küçük bir yaramazlık da olabilir, yeter ki erken kalkmayı size sevdirsin.

Ya da daha sağlıklı beslenmek mi istiyorsunuz? Sağlıklı olduğunu bildiğiniz ve yemekten de zevk aldığınız bir iki gıda türü seçin ve bazı öğünleri onlarla geçiştirin. Bir süre sonra zararlı gıdalardan rahatsız olmaya başladığınızı göreceksiniz.

İşte böyle sevgili okurlarım.

Umarım siz de uzun vadeli dönüşümleriniz için kısa vadede de keyif alabileceğiniz geçiş adımları bulabilirsiniz kendinize.

258 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page