top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Yeni Alışkanlıklar Edinmenin Tam Zamanı!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Hepimizin yaşamında gerçekleştirmek istediği önemli değişimler var. Hayalleri, büyük küçük hedefleri var. Ancak bunları nasıl yapacağımız konusunda kafa karışıklığımız asla bitmek bilmiyor ve çoğu zaman bu hayaller istek olarak kalıyor bir köşede.

Bir türlü harekete geçmiyoruz. Günler birbirini tekrar ederken öylece oturup bir şeylerin değişmesini bekliyoruz.

“Krizler, alışkanlıkları değiştirmek ve yenilerini yaratmak için birer fırsattır.” der Charles Duhigg.

Küresel dev bir krizin ortasında, sosyal yaşamımızın kısıtlı olduğu şu günler, sizce de yeni alışkanlıklar edinmenin tam zamanı değil mi?

Evden çıkmadığımız bu zamanlarda kendimize katacağımız küçük alışkanlıklarla hayatımızı istediğimiz yöne çevirmemiz mümkün.

Peki nedir yarınlarımız için bugünden atacağımız küçük adımlar?

Küçük Alışkanlıklarla Başlayın

Diyelim ki kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz, ancak bir türlü fırsat bulamıyor ya da odaklanamıyorsunuz.

Her gece sadece 1-2 sayfa okumayı başarabilir misiniz peki? Hiç hafife almayın, çünkü zaman geçtikçe bu alışkanlığınız güçlenecek ve her gün en az yarım saat kitap okumaya dönüşecek. Çabanızın boyutunun küçük ya da büyük olmasının önemi yok. Önemli olan bunu her gün sürdürmeniz.

Ya da yeni bir dil öğrenmek… Ne kadar zor geliyor hepimize değil mi? Bir türlü fırsat bulamıyoruz çalışmaya, pratik yapmaya.

Şöyle bir soru sorsam: Sabah kahvenizi ya da çayınızı içerken veya gününüzün herhangi bir 5 dakikasını ayırabilir misiniz dil öğrenmek için? Çeşit çeşit, bir dersin 5 dakika sürdüğü uygulamalar var dil öğreten. Hepsi elimizin altında, akıllı cihazlarımızda. Boş zamanlarımızın çoğunu bize bir değer katmayan sosyal mecralarda geçiriyoruz. En azından 5 dakikamızı bize faydası olacak bir şey için harcayabiliyor olmamız gerekmez mi?

İstediğiniz her ne olursa olsun. Kilo vermek, para biriktirmek, enstrüman çalmayı öğrenmek, sağlıklı yaşamak…

Her gün atılacak ufak bir adım, yaşam boyu sürdürebileceğiniz bir pozitif alışkanlığa dönüşecektir.

Unutmayın ki, tüm alışkanlıklarınız aslında tekrarlanan davranışlarınızın bir bütünüdür.

Tek Bir Alışkanlığa Odaklanın

Tüm araştırmalar ve tecrübeler, aynı anda birden fazla alışkanlık edinmeye çalışmanın hiç iyi bir fikir olmadığını söylüyor. Aksi halde ya birkaçından ya da hepsinden oluyorsunuz.

Bir alışkanlığı günlük rutininiz haline getirdiğinizde diğerine başlamak daha kalıcı sonuçlar doğuracaktır.

Erken kalkmayı mı koydunuz kafanıza? Bir süre sadece buna odaklanın. Artık erken kalkmayı alışkanlık haline getirdiğinizde her sabah yabancı dil öğrenmek için zaman ayırabilirsiniz mesela. Bunu da edindiğinizde bir diğer alışkanlık… Önemli olan tüm bunları gerçekten hayatımızın bir parçası yapmak ve istikrarlı bir şekilde sürdürmek.

‘’21 gün boyunca yaparsan alışırsın’’ gibi söylemleri sık sık duyuyoruz. Fakat bugün yapılan araştırmalar, bunun 18-254 gün arasında değişebileceğini söylüyor. Ortalama olarak da 66 gün olduğu belirtiliyor. Koskoca ömrünüzü ve zamanın ne kadar hızlı geçtiğini düşündüğümüzde 2 aylık bir süre hiçbir şey sanki. Ne dersiniz?

Yeni Rutinlerinizi Yerleşmiş Rutinlerinizin Üzerine Ekleyin

Etkili bir yol daha. Bu yöntem sayesinde birkaç alışkanlık bir rutine dönüşüyor ve var olan alışkanlık diğerine yardım ediyor. Bir nevi birbirlerinin tamamlayıcısı oluyorlar.

Nasıl yani?

Mesela yatmadan önce dişlerimizi fırçalamak, sabah kahve içmek gibi uzun süreli, otomatik alışkanlıklarınız var. Edinmek istediğiniz yeni alışkanlığı bunlara bağlayabilirsiniz.

Diyelim ki her sabah kahve içme alışkanlığınız var. Bu alışkanlığınız sırasında ispanyolca dersinizi yaparsanız, artık mevcut alışkanlığınız yeni alışkanlığınızın tetikleyicisi haline gelecektir. Yani her kahve içtiğinizde ispanyolca çalışmak zorunda hissedeceksiniz kendinizi. Ve zamanla bir bakmışsınız ikisi de günlük alışkanlıklarınız olmuş.

Araştırmalar, bu ‘’üzerine ekleme’’ yönteminin, yeni bir alışkanlık kazanmada en etkili yollardan biri olduğunu söylüyor.

İhtiyacınız Olanı Yakınınızda Tutun

Böylece alışkanlıklarınızı tamamlamak çok daha kolay olacak. Mesela kitabınızı yatağınızın yanında tuttuğunuzda onu her gece okumak çok daha kolay olacak. Ya da kahve içerken telefonunuzun yanınızda olması, o sırada hızlı bir dil öğrenme alışkanlığınızın gelişmesini kolaylaştıracak.

Düzenli spora mı başlamak istiyorsunuz? Spor kıyafetlerinizi geceden çıkarın dolaptan ve sabah uyandığınızda görebileceğiniz bir yere koyun.

Malcolm Gladwell buna ‘’devrilme noktası’’ diyor. Genel olarak ufak hareketlerin ve değişikliklerin belli bir seviyeye ulaşılana kadar sistem üzerinde fark edilir bir tesir yaratmaması, fakat o kritik seviyeye ulaşılmasının ardından küçük bir eylemin ya da hareketin sistemi “devirmesi”, büyük bir etkiye yol açması fikrini temsil ediyor. Harika değil mi?

Bu ufak işleri asla hafife almayın. Eğer büyük ve uzun vadeli alışkanlıklara ulaşmak istiyorsanız bu, küçük günlük alışkanlıklarımızdan ve bu alışkanlıklarda istikrarımızı kaybetmemekten geçiyor.

Bir süre sonra göreceksiniz ki tüm bu davranışlar, gerçek bir alışkanlığa dönüşecek ve sabah dişinizi fırçalamak kadar sıradan hale gelecek.

Siz yeter ki devam edin, gelecekte bunların yarattığı kocaman etkiye inanamayacaksınız.


61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


Yazı: Blog2_Post
bottom of page