1. Çok Yönlü Olun
Eskiden çok işle ilgilenmek başarısızlığa sebep olur, bu yüzden tek işe yoğunlaşıp tüm potansiyeli ona harcamalıyız düşüncesi vardı. Ancak tek bir alanda uzman olayım, kariyerimi tek bir iş kolu üzerinden planlayıp başka hiçbir şeyle ilgilenmeyeyim devri artık kapandı.
Bugün iş alanlarındaki çeşitlilik, çalışılan pozisyondaki işlerin önceye göre çok daha detaylı oluşu gibi etkenler, birden fazla işe odaklanmamızı gerekli kılıyor.
Ayrıca ekonomi, endüstriler, şirketler her an evrimleşiyor, gelişen teknoloji bir yandan yeni iş kolları doğururken diğer yandan bazı iş kollarını yavaş yavaş yok ediyor. Dolayısıyla bugün size büyük başarılar kazandıran yetkinliğiniz yarın hiçbir işe yaramayabilir.
Tüm bunların kaçınılmaz sonucu olarak şirketler de işe alacağı insanların birçok alandaki yetkinliklerini ölçüyorlar.
Bu sebeplerden dolayı gelecek, yıllarca her gün aynı işi yapmak yerine, farklı alanlardaki beceri ve yetkinliklerinizi geliştirenlerin olacak.
2. Yaratıcı Yönünüzü Geliştirin
Bugün yaratıcılık becerisi sadece yazarların, ressamların, yapımcıların, sanat yönetmenlerinin değil, iş hayatındaki hemen herkesin sahip olması gereken bir beceri.
Değişen ve dönüşen dünyada şirketlerin büyük kısmı hayatta kalabilmek adına gün geçtikçe daha yenilikçi bir hal alıyor ve değişime ayak uydurmak için çabalıyor. İşte tam bu noktada şirketlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey; Yaratıcı, yeni ve farklı fikirler sunabilecek, sıra dışı çalışanlar.
Her zaman söylediğim gibi, artık sıradanların devri kapandı anlayacağınız. Yaratıcı olan, özgün ve orijinal olanların devrindeyiz. Bu yüzden, amacınız ister iş bulmak olsun ister kariyerinde yükselmek olsun, ‘’fark yaratan’’ olmak, farklı bakış açıları sağlamak zorundasınız.
3. Öğrenmeye ve Gelişmeye Açık Olun
Bu dünyada her şey çok hızlı değişiyor. İşte bu yüzden fark yaratmak, finansal açıdan rahat olmak, büyük başarılara imza atmak istiyorsanız hayatınızın her aşamasında öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye açık olmalı, değişime ayak uydurmak için çabalamalısınız.
Yaşınız kaç olursa olsun güçlü yönlerinizin farkında olmalı, iş dünyasında bunları uygulayabileceğiniz roller edinmelisiniz kendinize.
‘’Bu yaştan sonra…’’ kalıbını çıkarın hayatınızdan.
Kolomb Amerika’yı 50’li yaşlarında keşfetti. Mark Twain, onu tüm dünyaya tanıtan kitabı Tom Sawyer’ın Maceralarını ancak 41 yaşındayken yayımlatabildi. Henry Ford dünyanın ilk seri üretim otomobili olan Model T’yi 45 yaşındayken yarattı. Dünyada bir değişime neden olmanın yaşı yok anlayacağınız.
4. Dijital Yeteneklerinizi Geliştirin
Sayılı istisnalar dışında, bugün her seviyeden çalışan, dijital dünyanın getirdiği değişimlerin farkında olup buna göre hareket etmek zorunda. İş gücünün başarılı olması için çalışanlar dijital araçları kullanma yeteneğine sahip olmalı, gerekirse bu yönde eğitim almalılar.
Müşterilerle ve çalışanlarla ilişkilerin online dünyadan etkili biçimde yürütülmesi, dijital alanda sahip olduğumuz yeteneklere bağlı.
5. İlişkilerinize Önem Verin
İş hayatında kurduğunuz ilişkilerin kariyerinizin yönünü belirlemede etkisi hafife alınamaz. İlişkiler de en az işinizi iyi yapmak kadar önemli diyebiliriz.
Etkin ve iletişim ağı kuvvetli, ilişkilerin sağlıklı olduğu şirketlerde hem insanlar mutlu ve üretkendir hem de iş yeri başarılı ve itibarlıdır. Fakat zayıf ilişkiler, güven duygusundan, birlik ve takım olma ruhundan yoksun çalışanlar yaratır.
İş arkadaşlarınıza gülümseyin, selam verin, halini hatırını sorun. İletişim kanallarınızı açık tutun, doğrudan ve şeffaf iletişimden vazgeçmeyin. Ve ne olursa olsun dürüstlükten vazgeçmeyin. Bu davranış biçimlerinin size açacağı kapılara, sunacağı fırsatlara inanamazsınız.
6. Organizasyon Becerilerinizi Geliştirin
Etrafımızın dikkat dağıtıcılardan geçilmediği bu günlerde zaman yönetimini en iyi yapanlar, neye odaklanması gerektiğini bilip en üst seviyede verimliliğe ulaşanlar öne çıkıp başarıya ulaşanlar oluyor.
Ayrıca iş planlamalarını en doğru şekilde yapmak, yapılacak işleri her daim güncel tutmak ve öncelik sırasına göre düzenlemek, proje ve takım yönetimine hâkim olmak da iyi derecede organizasyon becerisi gerektirir ve bu yetenekler sizi kariyerinizde yöneticiliğe, liderliğe kadar götürebilir.
Comentarios