top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Zorluklar Karşısında Ayakta Tutacak Bir Beceri: Analitik Düşünme

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bugün iş dünyasının en çok aranan becerilerinden olan, fakat hem çalışanlarda hem yöneticilerde pek az rastlanan analitik düşünebilme becerisi, geleceğin iş dünyasında da önemini korumaya devam edecek.

Bir yerde analitik düşünme becerisine sahip insanlar varsa, orada üretkenlik vardır, yaratıcılık vardır, inovasyon vardır. Tüm o büyük buluşlar analitik düşüncenin bir ürünüdür.

Eğer geleceğin dünyasında söz sahibi olmak ve fark yaratmak istiyorsak analitik düşünme becerimizi geliştirip iyileştirmek için çabalamalıyız.

Peki ”analitik düşünebilmek” tam olarak nedir ve bu beceri nasıl geliştirilebilir?

Analitik Düşünme Nedir?

Bir bütünü anlamanın en kolay ve en iyi yolu, onu oluşturan küçük parçaları anlamaktan geçer. İşte analitik düşünce de burada devreye giriyor.

Bize problemleri hızlı ve etkili bir şekilde çözme yeteneği veren görsel düşünmenin kritik bir bileşeni, karmaşık problemleri daha basit, tek tek ve yönetilebilir küçük bileşenlere ayırarak, adım adım metodik bir incelemeye tabi tutma yaklaşımıdır.

Peki neden bu kadar önemlidir analitik düşünebilmek?

Çünkü analitik düşünme yoluyla çözüm bulunabilecek problemlerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Karşılaştığımız sorunları anlamak ve analiz etmek, iş hayatında da özel hayatta da kilit bir beceri. Bu beceriye sahip insanlar kendi özel hayatında da iş hayatında da başarıyı yakalamakta zorlanmazlar.

Analitik Düşünme Becerimizi Nasıl Geliştirebiliriz?

İyi Bir Gözlemci Olun

Aktif bir şekilde zihninizi meşgul etmeli, duyularınızın çoğunu kullanmalısınız. Dışarı çıktığınızda gözlerinizi ve zihninizi iyice açın, etrafınızda olup bitenleri gözlemleyin. Ofisteyken iş arkadaşlarınızı gözlemleyin. Etrafınızla her an iletişim halinde olun, kendinizi kapamayın dış dünyaya.

Çok Soru Sorun

Merakın zihnimizi her an aktif tuttuğunu, öğrenmeyi kolaylaştırdığını, bizi daha akıllı yaptığını biliyor muydunuz?

‘’Merak, beynin her türlü bilgiyi öğrendiği ve aklında tuttuğu bir duruma gelmesini sağlayabilir. Bu durumda beyin öğrenmeye motive olduğu şeyi ve ayrıca onun etrafındaki her şeyi içine çeken bir girdap gibidir.’’ Diyor Gruber.

Hatırlasanıza çocukken her şeye karşı sınırsız, bitmek bilmeyen merakı olan bizler büyüdükçe soru sormaya utanan, ‘’ya küçük düşersem, ya diğerleri biliyor da sadece ben bilmiyorsam’’ diyerek içimizdeki merakı kendi ellerimizle öldüren insanlara dönüştük.

Fakat ne kadar çok soru sorarsanız problem çözme yeteneğiniz ve hafıza gücünüz de o kadar gelişecektir. Bu nedenle soru sormaktan asla çekinmeyin, hatta bir alışkanlık haline getirin.

Kitap Okuyun

Zihni sürekli aktif durumda tutmanın diğer yolu da kitap okumak. Okuyun, önemli bulduğunuz yerlerin altını çizin, notlar alın…Yani sadece okumak için okumayın, okuduklarınızı iyice sindirip sorgulayın.

Hatta imkânınız varsa bir okuma grubuna katılın ya da arkadaşlarınızla birlikte kendi okuma grubunuzu oluşturun. Bu gibi ortamlarda kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz. Kendi fikirlerinizi paylaşmanız, farklı fikirler üzerine tartışmanız analitik düşünme becerilerinizi geliştirmenize büyük katkı sağlayacaktır.

Dünya Görüşünüzü Genişletin

Bunu yapmak, analitik düşünme becerimizi geliştirmede en iyi yollardan birisi. Çünkü bilgiyi daha iyi değerlendirmenize ve farklı fikir ve sonuçları analiz etmenize yardımcı olacaktır.

Ve dünya görüşünüzü genişletmenin o kadar çok yolu var ki…Bir kere yeni ve farklı insanlar tanımaya açık olmalısınız. Etrafını kendinizden çok farklı insanlarla sarın. Farklı hikayelere ve fikirlere sahip insanları dinlemek bakış açınızı genişletecektir.

Seyahat edin, farklı kültürlerle kaynaşın, onları anlamaya çalışın. Dünyayı onların gözünden görmeye çalışın. Zaman zaman kendi fikir ve inançlarınızı bir rafa kaldırın ve sizinkine tamamen zıt olan görüşleri dinlemeyi ve savunmayı deneyin.

Problem Çözme Becerilerinizi Geliştirin

Bir sorun üzerinde çalışırken kendinize sık sık ‘’en iyi çözüm bu mu?’’ diye sorun. 2-3 belki daha fazla çözüm üretmeye çalışın. Bu çözümleri üzerinde düşünün, test edin, sonunda zaten en iyi ve en mantıklı olanı bulacaksınız.

Yeni Sorumluluklar Alın

Özel veya iş yaşamınızda yeni görevler almak, üzerinde çalıştığınız becerileri geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Yeni bir iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Ya da bazı gönüllü çalışmalar üstlenebilirsiniz. Bu gönüllü çalışmalar hem analitik becerilerinizi kullanmanıza hem de başkalarına yardım etmenize olanak sağlayacaktır.

Düşünmek İçin Kendinize Zaman Verin

Bir karar vermeden önce detaylıca düşünün. Hiçbir şey yapmadan, sadece düşünmek için boş zamanlarınız olsun. Harekete geçmek için acele etmeyin. Çok kolay gibi görünen çözümler bazen en mantıklısı olmayabiliyor.


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page