top of page

Şampiyonlardan Verimlilik Dersleri

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Yazının Konusu: Verimlilik, hem iş hem de özel hayatımızda en çok ihtiyaç duyulan ve haliyle en çok tartışılan konulardan birisi. Bir insan ne kadar zeki ya da yetenekli olursa olsun, verimli bir çalışma hayatına sahip değilse, kariyer yolculuğunda başarıyı yakalaması ve kaliteli bir sosyal hayat sürmesi çok zor. Oysa bir insan verimli olmanın formülünü bulmuşsa ve bunu hayatına uygulayabiliyorsa, başarılarla dolu bir hayatın kapılarını aralamış demektir.

Bugünkü verimlilik tavsiyesi yatırımcılığın şampiyonu Warren Buffet'dan geliyor.



1. Warren Buffett: Yok Etmenin Gücü


Şu an net serveti 87,3 milyar dolar olan, iş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Buffet, uzunca bir süredir dünyanın en zenginleri listesindeki yerini kimseye kaptırmıyor ve gelmiş geçmiş en iyi yatırımcı olarak görülüyor.

Öyle bir adam ki Buffett, kendisiyle bir öğle yemeği yiyebilmek için 3 milyon dolar verenler var. Düşünebiliyor musunuz?

Peki Buffett’in başarısının altında sizce ne yatıyor olabilir?

Kendisi her başarılı insan gibi çok çalışkan, çok okuyor ve çok azimli birisi. Ancak onu olağanüstü başarılı yapan bir yöntemi var ve bu yöntemini, 10 seneden uzun süredir özel uçağının pilotluğunu yapan Mike Flint anlatıyor.

Bu yöntem, Buffett'ın 1970’lerden beri uyguladığı 25/5 yöntemi.


25/5 Yöntemi Nedir?

Bir gün Flint ve Buffet sohbet ederlerken Flint artık dayanamıyor ve uzun süredir merak ettiği bir konuyu, başarısının altında neyin yattığını soruyor Buffett’a.

Bunun üzerine Buffett, Flint’in eline kağıt kalem veriyor ve beş yıl içerisinde başarmak istediği 25 şeyi yazmasını istiyor.


Flint duraksıyor ve listeyi hazırlamak için birkaç gün izin istiyor patronu Buffett’tan.

Birkaç gün sonra elinde başarmak istediklerinin 25 maddelik listesiyle gidiyor Buffett’ın yanına. Buffett, bu kez de bu maddeler arasından en önemli gördüğü 5 maddeyi seçmesini istiyor.


Flint, hedeflerinden vazgeçmekte zorlanıyor ve Buffett’tan birkaç gün daha izin istiyor. Birkaç gün düşünüp 5 maddeyi seçtikten sonra tekrar geliyor Buffett’ın yanına.

Buffett maddeleri inceledikten sonra Flint’e kalan 20 hedefini ne yapacağını soruyor.

Flint, şöyle cevaplıyor: "Onlar daha önemli olduğu için seçtiğim 5 maddeye odaklanacağım, ancak ara sıra kalan 20 hedefim üzerinde de çalışacağım.’’

Buffett’in bu cevaba tepkisi epey sert oluyor. Bunun yanlış bir yöntem olduğunu söyleyerek kendi verimlilik yöntemi olan 25/5 yöntemini açıklıyor:

“Tek yapman gereken, en önemli olarak seçtiğin 5 hedefin için çalışmak, kalan 20 hedefine dikkat, zaman ve enerjini ayırmamak. Bu 5 hedefini gerçekleştirmeden kalan 20 hedefine asla yönelme.”

Buffett’ın başarı formülü, yoğun bir şekilde odaklanmaktan geçiyor. Yani daha fazlasını yapmak yerine daha azını, tam odaklanarak yapıyor.


Aslında Buffett’ın 25/5 yöntemi, ünlü Pareto İlkesi’ne dayanıyor.


Pareto İlkesi Nedir?

Yıl 1897, İtalyan matematikçi ve ekonomist Vilfred Pareto, İtalya’nın topraklarının %80’inin, nüfusun %20’sine ait olduğunu fark ediyor.


Pareto bu gözleminin peşine düşüyor ve hayatın ve iktisadın birçok alanında 80/20 oranının geçerli olduğunu görüyor. En örnek ise, dünyadaki toplam paranın %80’inin, dünya nüfusunun sadece %20’sin elinde toplandığı.

Diğer bazı örneklere bakacak olursak:

  • Bir şirketin satışlarının %80'i müşterilerin %20'sinden geliyor.

  • En çok sevdiğimiz kıyafetlerimizin %20'sini zamanın %80'inde giyiyoruz.

  • Zamanımızın %80'ini tanıdıklarımızın %20'siyle geçiriyoruz.

  • Bir görevin en önemli %20’lik bölümünü çok iyi yaparsak, bu görevin %80'ini halletmiş oluyoruz.

  • Microsoft şirketi, en fazla raporlanan hataların %20'sini çözerek, çökmelerin %80’inin engellenmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

Bugün Pareto ilkesi, kişisel gelişimden, şirket politikalarının tasarımına kadar çok sayıda alanda kullanılıyor.


Bu ilkeye bakarak yaşamın dengesiz olduğunu ve hayatımızdaki birçok etkinin yalnızca %20’si kadarının gerçekten önem taşıdığını, bu yüzden bu %20'lik kısma ağırlık vermemizin mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.


Hani bir söz var ya: ‘’less is more (az çoktur)’’


80/20 oranı bize bunu kanıtlıyor aslında. Hayatımızdaki sonuçların %80’ini oluşturan nedenlerin %20’sini, yani “doğru azınlığı” bulmalı ve onlara odaklanmalıyız.

İşte Pareto İlkesi ve Buffett bize bunu söylüyor: Doğru azınlığınızı bulun ve diğerlerini ortadan kaldırın.


Ödev

Ödeviniz 25/5 kuralını uygulamak.


Adım adım tekrar yazıyorum:


  1. Başarmak istediğiniz 25 şeyi bir kağıda yazın.

  2. Sizin için en önemli olan 5 maddeyi işaretleyin.

  3. Bu 5 maddeyi sıralayın (En önemliden en az önemliye doğru) ve bu öncelik sırasında göre üzerlerinde çalışmaya başlayın. Ancak unutmayın! Bu 5 hedefinizi gerçekleştirmeden diğerlerine geçmeniz yasak.

Hadi o halde başlıyoruz!

Kim bilir, belki de dünyanın bir sonraki milyarderi siz olacaksınız?


‘’Bir çok şeyi yanlış yapmadığınız sürece sadece çok az şeyi doğru yapmanız yeterlidir.’’ - Warren Buffett
990 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page