top of page

Bir Yan İş Kurun!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Geleceği belirsizliklerle dolu iş dünyasında her an işsiz kalabilirsiniz.

Ancak henüz işiniz varken kuracağınız küçük bir yan iş böyle bir olumsuz gelişmeyi daha kolay atlatmanızı mümkün kılar. Tabii yan iş kurmanın başka harika faydaları da var. Ve üstelik bugünlerde bunu yapmak çok daha kolay.

Buyrun anlatıyorum.

Yan İş Kurmanın Faydaları

1. İşsiz Kalmaktan Kurtarır

Hepinizin bildiği gibi eskiden iyi bir şirkette bir işe girdiğiniz zaman oradan emekliliğiniz garanti olurdu. Ancak açıkçası günümüzde öyle işler pek kalmadı.

Çünkü işlerin pek çoğu dijitalleşme, yapay zeka, blockchain gibi etkenler yüzünden tehdit altında. Pek çok durumda makineler işleri bizden çok daha iyi, çok daha verimli yapıyorlar.

O yüzden özellikle beyaz yaka işlerde, orta veya alt seviye yönetici pozisyonlarında dünyanın her yerinde azalmalar mevcut. Bu da haliyle ciddi işsizlik dalgalarına neden oluyor, her gün binlerce insanın işten çıkarıldığını duyuyoruz.

Tüm bunlara karşı hazırlıklı olmak lazım. Bunun için önceden yatırım yapmak adına bir yan işinizin olması son derece önemli.

2. Ekstra Gelir Sağlar

Kim bir yan gelire hayır der ki?

Eskiden ekstra işlerde çalışmak epey zordu. Çünkü yan iş olarak düşünülen şeylerin çoğu fiziksel faaliyetler olduğu için hem kendi işinizi yapıp, hem de yan işlere enerjinizin yetmesi pek mümkün değildi.

Oysa yeni dünya, dijital bir takım üretimler yapmanızı, bu üretimleri yine uygun dijital kanallar üzerinden insanlarla paylaşmanızı, satmanızı ve oldukça kolay yöntemlerle tahsilat yapmanızı mümkün kılıyor.

Hepimizin elinde böyle bir imkan varken neden yapmayalım ki? Yandan biraz daha para kazanmanın kime ne zararı olabilir ki? Yani işsiz kalmasak bile bu gayet hoş bir deneyim.


3. Hayatı Güzelleştirir

Çalıştığı kurumdaki işinden hoşnut olan pek az insan var.

Sonuçta kurumsal hayat, insanları memnun etmek üzerine oluşturulmuş bir dünya değil. Burada insanlar bir geminin dev motorunun dişlisi haline geliyor.

Birey için çok anlamlı olmayan ama kurum için gerekli işlerin yoğunluğu insanları mutsuz kılabiliyor.

Kendi hoşunuza giden işlerle ilgilendiğiniz bir yan iş kurabilirseniz bu sizi manevi olarak müthiş tatmin edebilir.

Bunlar neler olabilir?

- Sevdiğiniz ufak bir üretim işi yapabilirsiniz. Mesela biblo üretimi yapıp online mağaza üzerinden satabilirsiniz.

- Podcastler, içerikler üretebilir, online eğitimler verebilirsiniz.

- Dropshipping işleri ile ilgilenebilirsiniz.

- Koçluk, mentörlük yapabilirsiniz.

- Herhangi bir spor dalında iyiyseniz, insanlara videolu spor eğitimleri hazırlayabilirsiniz.

Her şey olabilir. Mühim olan yapmaktan hoşlandığınız ve yetenekli olduğunuz bir alan bulmanız, geliştirmeniz ve bunu çeşitli dijital platformlar üzerinden pazarlamanız. ("Yaratıcılık Ekonomisinde Hayalinizdeki İşi Yapmak Mümkün" yazımda daha fazla detay bulabilirsiniz.)

Haddini Aş Kulübü bizim için bir yan iş olarak başlasa da şu an Pınar ve benim zamanımın çok ciddi bir bölümünü alıyor. Ayrıca abonelik sisteminden ve e-kitaplar satarak gelir de elde ediyoruz.

Sevdiğiniz bir şeyler üreterek para kazanma fikri harika değil mi?

4. Ana İşinize Katkıda Bulunur

Bazı araştırmalar bir yan işe sahip olan insanların çok daha mutlu ve motive olduğunu ve bunun da ana işlerine yüksek performans olarak yansıdığını gösteriyor.

Ayrıca yan işinizde öğrendiklerinizi ana iş yerinizde de kullanabilir, bir yetenek bir beceri olarak orada da pazarlayabilirsiniz ve bu da bir fark yaratmanıza yardımcı olabilir.

Hadi o halde, hemen şimdi bir yan iş düşünmeye başlayın.

Hem kendinizi çok renkli bir dünyanın içinde bulacaksınız hem çok daha motive bir şekilde çalışacaksınız, hem de yandan gelen bu gelir çok hoşunuza gidecek.

Bu arada bu konuda yayın yapan, bir yan işin nasıl küçükten başlayıp büyütülebildiğini, normal iş hayatının akışı içinde buna nasıl zaman ayrılabildiğini, ne gibi iş fırsatlarının olduğunu anlatan müthiş podcast kanalları da var.

Linkleri aşağıya ekliyorum.







7.273 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page