top of page

100 Mezuniyet Konuşmasından Süzülen 4 Ortak Yaşam Dersi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Steve Jobs'un en beğenilen özelliklerinden biri; yıllar içinde kişisel bilgisayardan tablet ve cep telefonuna kadar birçok farklı kişinin icadını popülerleştirme becerisidir.


İyi bir iletişimci olan Jobs'un Apple ürünleri dışında popüler kıldığı bir alan daha var: Üniversite mezuniyet konuşmaları.


Birçoğunuz biliyor olabilirsiniz. Jobs, 2005 yılında, Stanford Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde kürsüye çıkarak, üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala dinlenen bir konuşma yapmıştı. (Sadece Youtube'da 40 milyondan fazla görüntülendi)


Konuşmasına, üniversiteden hiç mezun olmadığını hatırlatarak şöyle başlamıştı:


"Doğruyu söylemek gerekirse, bu şimdiye kadar bir üniversite mezuniyetine en çok yaklaştığım an."


Konuşmasının devamında kendi hayatı hakkında 3 hikaye anlatarak tüm dinleyicileri kişisel etki alanı içine hapsetmişti.


Kısa sürede viral olan bu mezuniyet konuşması, üniversitelerde önemli bir kültür değişimini de beraberinde getirmişti. O dönem öncesinde mezuniyet konuşmalarına sıkıcı bir formalite olarak bakılırken, Steve Jobs sonrası oldukça popüler bir iş alanı haline geldi.


Kurt Vonnegut, Ann Patchett, Carl Hiaasen, JK Rowling, Mary Karr, David Foster Wallace ve birçok kişinin mezuniyet konuşmaları kitap olarak yayınlandı.


Araştırmacı yazar Bruce Feiler, son birkaç yılını en popüler 100 mezuniyet konuşmasını analiz ederek ve dinleyecilerle görüşerek geçirdikten sonra konuşmalardaki ortak noktaları vurguladığı bir araştırma sonucu paylaştı geçen sene.


Feiler'in araştırmasından süzülen ve tüm konuşmaların ortak vurguladığı 4 büyük yaşam dersini kısaca özetlemek isterim.



1. Hayalleriniz Büyük Olsun.


"Ben çılgın ve denenmemiş hayallerde ilerlemenin genellikle daha kolay olduğunu düşünüyorum. Kulağa tamamen saçma geldiğini biliyorum. Ancak başka hiç kimse bunu yapacak kadar çılgın olmadığından, pazarda çok az rekabet var. Bu da sizi öne çıkarır. Denenmemiş, tuhaf ve karmaşık bir şeylerin üzerine gidecek kadar çılgın o kadar az insan var ki, hepsini ilk isimleriyle tanıyormuşum gibi hissediyorum. Bu deliler tayfası birbirlerini buldular mı bir tutkal gibi birbirlerine yapışırlar. En başarılı insanlar genelde büyük zorluklar üzerinde çalışmak ister.” — Michigan Üniversitesi'nde Larry Page , 2009


***

"Daha uzun yaşayarak Azrail'i yenemeyiz. İyi ve dolu dolu yaşayarak onu yeneriz. Azrail bir gün hepimiz için gelecek. Soru şu: Doğduğumuz an ile onun ortaya çıktığı zaman arasında ne yapacaksınız? Çünkü o ortaya çıktığında, hayatında yapmayı arzu ettiğin şeyleri, hayal ettiklerini gerçekleştirmek için çok geç olacak. — Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Randy Pausch , 2009


***

"Gençler size ihtiyacımız var. Şirketlerimizi yönetmenize ve sermayeye kimin erişebileceğine dair kararlar almanıza ihtiyacımız var. Devletin en üst kademelerinde hizmet vermenize v-ihtiyacımız var. Hastanelerimizde, mahkeme salonlarımızda ve okullarımızda çalışmanıza ihtiyacımız var. Teknolojinin geleceğini şekillendirmek için size ihtiyacımız var. Size ihtiyacımız var çünkü bakış açınız - zekanızın ve yaşadığınız deneyimin toplamı - hepimizi daha güçlü kılacak. — Tennessee Eyalet Üniversitesi'nde Kamala Harris , 2022

2. Çok Çalışın.


"İşiniz hayatınızın büyük bir bölümünü dolduracak ve gerçekten tatmin olmanın tek yolu, harika olduğuna inandığınız şeyi yapmaktır. Ve harika işler çıkarmanın tek yolu, yaptığınız işi sevmektir. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin. Vasatlığı kabullenmeyin. Tüm duygusal ilişkilerde olduğu gibi, tutkunuzu bulduğunuzda, o olduğunu bileceksiniz.” — Stanford Üniversitesi'nde Steve Jobs , 2005


***

“Hayatımda ilk kez bir film yönettim. Tamamen hazırlıksızdım ama kendi sınırlarım konusundaki cehaletim özgüvenmiş gibi göründü ve bir şekilde yönetmen koltuğuna oturuverdim. O koltuğa otururken, her şeyi çözmem gerekiyordu ve bu tür şeylerle başa çıkabileceğime olan inancım bu zorlu yolun yarısını aşmak demekti. Diğer yarısı ise gerçekten çok zor bir işti. Ancak bu deneyim, kariyerimin en derin ve en anlamlı deneyimiydi.” — Natalie Portman, Harvard Üniversitesi'nde , 2015


***

“Yapmayı çok sevdiğiniz, tutku duyduğunuz bir işiniz varsa, maaşınızdan bağımsız olarak kendinizi tatmin olmuş hissedersiniz. Bu birçok kişinin sahip olmadığı bir ikramiyedir çünkü. Ama daha da önemlisi dünyayı daha yaşanır, daha güzel bir yer haline getirmeyi hedeflemeniz. Çünkü insanlığın geleceği için çok çalışmak kadar değerli bir şey yok."


3. Hatalar Yapın.


”Büyük başarısızlıklarınız olsun. Gerçeği söylüyorum. Başarısız olun… Dışarıda aşağılık olduğu kadar yepyeni fırsatlar sunan devasa bir dünya var. Ve yalnızca bir kez yaşıyorsunuz. Öyleyse tutkulu hissettiğiniz şeyi yapmayı denerken başarısız olmaktan korkmayın.


***

Dokuz noktalı eski bir IQ testi vardır. Kalemi kaldırmadan bu dokuz noktanın içine beş çizgi çizmeniz gerekir ve bunu yapmanın tek yolu kutunun dışına çıkmaktır. Bu yüzden kutunun dışına çıkmaktan korkmayın.” — Denzel Washington, Pensilvanya Üniversitesi'nde, 2011


***

"Kaç kez düştüğünüz dünyanın umurunda değil, yeter ki ayağa kalkma sayısından bir eksik olsun."


***

“Deneyimlerime göre, hatalarım hayatımdaki en iyi şeylere yol açtı. Ortalığı batırdığınızda utanmak, tekrar ayağa kalkıp üzerinizdeki tozu silkelemek ve daha sonra kimin sizinle yürümek istediğini görmek önemli bir yaşam deneyiminin parçasıdır. Bu bir hediye.

Reddedildiğim, kazanamadığım, başarısız ilan edildiğim zamanlara bakıyorum da, kabul edilip övüldüğüm zamanlar kadar değerliler.. — Taylor Swift NYU'da, 2022


4. Nazik Olun.


"Sıkı çalışın, kibar olun ve böylecek harika şeyler olacak." - Dartmouth College'da Conan O'Brien, 2011


***

“Empati ve nezaket, duygusal zekanın gerçek göstergeleridir.” — Will Ferrell, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde, 2017


***

"Hayatımda en çok pişmanlık duyduğum şey, yeterince nazik ve düşünceli davranmamış olmak. Başka bir insanın orada, önümde acı çektiği ve benim mantıklı argümanlarla ya da belli bir mesafe ile karşılık verdiğim o anlar...


Hayatınızda kimleri en derin sevgiyle veya en sıcak duygularla hatırlıyorsunuz? Bahse girerim size karşı en nazik ve duyarlı olanları. Belki biraz basit ve uygulaması kesinlikle zor, ama hayata dair önemli bir hedef olarak şunu söyleyebilirim: Çevrenizde her kim varsa, onlara daha nazik davranmaya çalışın. Ve insanlara gülümsemeyi unutmayın.” — Syracuse Üniversitesi'nde George Saunders , 2013


Ben Bir Mezuniyet Konuşması Yapsaydım Neler Söylerdim?


Bruce Feiler'in analiz ettiği 100'ü aşkın konuşmadaki ortak mesajları paylaşmak istedim bugün sizinle. Kiminde pişmanlığın, kiminde umudun, kiminde başarının formülü var.


Ancak hepsinin ortak noktası muazzam başarılı insanların yaşam deneyimlerinden süzülmüş olması..


Araştırma sonuçlarını okuduğumda, ben bugün böyle bir konuşma yapsaydım ne derdim, diye düşündüm. Benden de şöyle birkaç satır çıktı:


"Başkalarının parlak yönlerini kendinizle kıyaslayıp, öz güveninizi zedelemeyin. Bu dünyada her birimiz eşsiziz ve her birimizin ayrı parlak yönleri var. Birimiz birimizden daha üstün değiliz, sadece güçlü olduğumuz alanlar farklı. İşte size düşen bu güçlü alanları parlatabilmek ve onlardan harika bir başarı hikayesi yazmak!


Yaşam sizin, elinizdeki bu biricik hayatla ne yapmak istediğinizi düşünün. Lakin zaman çok hızlı geçiyor. Geriye dönüp baktığınızda arkanızda nasıl bir hikaye bırakmak istersiniz?"


***


Eğer henüz ücretsiz E Rehberler'imizi indirmediyseniz, buradan indirerek kişisel gelişim yolculuğunuzda ilerlemeye devam edebilirsiniz.


Haddini Aş Kulübü ve Kitap Ekspresi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, buradayız.


1.245 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page