top of page

5 Düşünürden 5 Önemli Hayat Dersi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Fikirleri ve eylemleriyle tarihteki en etkili düşünürlerin hepimizin hayatına ışık tutacak, hayat dersi niteliğindeki sözlerini kendi yorumlarımla paylaşmak istiyorum sizinle.

1.”Kendini küçük görmeyi bırak. Sen yürüyen evrensin.” – Mevlana

Şimdi düşünmenizi istiyorum. Bu zamana kadar sırf kendinizi yetersiz ve küçük gördüğünüz için ne kadar işten vazgeçtiniz ya da yarım bıraktınız? 

Başarınızın, istediğiniz yaşama ulaşmanızın önündeki en büyük engellerden birisi kendinizi küçük ve yetersiz görmek. 

İnsan kendisini küçük gördüğü için kendisine verilene razı olur, fazlası için çabalamaz. Kendisini küçük gördüğü için büyük hayaller kuramaz. Kendisini küçük gördüğü için başarılı olabileceğine dahi inanmaz. Ve potansiyelini açığa çıkaramadan, kendisini gerçekleştiremeden yaşar gider. Tabii buna yaşamak denirse. 

Mevlana’nın da dediği gibi hepimiz birer evreniz. Bu yüzden kendimizi küçük görmek, kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden belki de. Hepimiz eşsiziz ve bu dünyaya eşsiz şeyler yapmak için, bir iz bırakmak için geldik. 

Lütfen sizden bir tane daha olmadığının farkına varın. O zaman hayat sizin için daha anlamlı ve daha tatminkar olacak. 

2. ”Eğer insan yalnızca “sahip olduğu” şeylerden ibaretse, onları yitirdiğinde, kendini de yitirecek, kim olduğunu bilemeyecektir.” – Erich Fromm

İçinde bulunduğumuz kültür bizi daha çok sahip olmaya, sahip olduklarımızla yetinmememiz gerektiğini koşullandırıyor.

Açgözlü, bencil ve birbirinin aynısı insan modellerinin çoğalmasını sağlayan böylesi bir kültürde gerçek ve önemli olanı unutmayarak bizi insan yapan zenginliklerimizin üzerine gitmeliyiz.

Sahip olduklarımızdan sıyrılıp kendimizi yeni yaşamlara, yeni fikirlere, yeni ortamlara atmaktan korkmamalıyız. Çünkü dünyanın böyle insanlara her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. 



3. ”Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir zorluk yoksa o yol sizi hiçbir yere götürmez.” – George Bernard Shaw

Karşısına çıkan zorluklarla sonuna kadar mücadele eden çok az insan gördüm şu hayatta. 

Genelde zorluklardan kaçmayı ve kendisine verilene razı olmayı seçip her şeyi olduğu gibi kabul eder insanlar. Kendilerini kandırır, cesaretsizce bir yaşamı seçerler. 

Karşılaştığınız bir zorluktan kaçmak kısa bir süre güvende hissettirse de hiçbir zaman mücadele etmenizin verdiği huzuru vermeyecektir. Hatta muhtemelen daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalmanızla sonuçlanacaktır.

Bu yüzden kaçmayın, meydan okuyun zorluklara ve hayatınızın kahramanı olun.

Çünkü iyi şeyler kendiliğinden olmaz. İyi şeyler zorluklardan doğar, acılardan, hayal kırıklıklardan, uykusuz gecelerden doğar. 

4. ”Büyük başarıların sahipleri, küçük işleri titizlikle yapabilme sabrını gösteren kişilerdir.” – Friedrich Schiller

Teknolojilerin gelişmesiyle istediği her şeye anında ulaşabilen modern çağ insanı, sabretme yetisini de büyük ölçüde kaybetti. Tahammülsüz, hızlı tüketen, çabuk sıkılan insanlara dönüştük. 

Bugün kimsenin bir konu üzerinde saatlerce düşünecek, araştırma yapacak sabrı yok.

Bugün kimsenin hayallerini gerçekleştirmek, başarılı olmak için gerekli istikrarlı adımları atacak, bir keşif, bir sanat eseri, bir beceri üzerine günlerce, aylarca, yıllarca çalışacak sabrı yok. İstediklerim hemen gerçekleşsin, başarı hemen benim olsun var. 

Oysa ki sabır, karanlık zamanlarda elimizde tuttuğumuz ışıktır. Bizi aydınlığa ulaştıracak olan ışık.

5. ”Her konuda tedbirli olmalıyız, ancak; severken tedbirli olmak gerçek mutluluk için en zararlısıdır.” – Bertrand Russell

İnsanı insan yapan duygudur ”sevgi” ve mutlu olmanın en basit yoludur sevmek. Bir insanı sevmek, bir hayvanı, doğayı…

Russel ne kadar çok seversek o kadar mutlu olacağımızı söylüyor. Kapatmayın kalplerinizi diyor.

Herkese ve her şeye yetecek kadar sevgi barındırır içinde insanoğlu. Kötülük ve nefretin kol gezdiği şu günlerde koşulsuz şartsız dağıtın sevginizi, korkmayın.

Hepinize sevgiyi, cesareti, gelişimi kucaklayan bir ömür diliyorum 🙏

***

Eğer siz de Emrah gibi; hayatınızı, kariyerinizi, kim olduğunuzu değiştirmek için kendinize 1 yıllık bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz, Haddini Aş Kulübü'nde sizi bekliyoruz.


2.070 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page