top of page

Elon Musk Dehasını Bir Kez Daha Konuşturdu!

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

İnşaatı bir süredir devam eden Las Vegas Tesla tüneli (Loop) sonunda hizmete açıldı.


Devasa bir yapı kompleksi olan Las Vegas'ın kongre merkezinin altına inşa edilen Loop, yoğun günlerde bir uçtan diğerine yürümesi 45 dakika süren ulaşımı Tesla'larla 2 dakikaya indiriyor.


Toplam 3 istasyonda Tesla'lar yeryüzüne de çıkarak sizi istediğiniz yere ulaştırıyorlar. Yakında yeni istasyonların eklenmesi bekleniyor. Tünel ve istasyonların toplam maliyeti 53 Milyon$ olmuş.


Sistem temel de Über gibi çalışıyor. Tesla aplikasyonu üzerinden çağırdığınız Tesla sizi dilediğiniz istasyona götürüyor.


Şimdilik araçları insanlar kullanıyor, yakında otonom sürüşe geçilecek. Kapalı ve kısıtlı bir alanda (Geofence) bir otonom sürüş becerisi gerektiğinden kısa süre sonra otonom sürüşün başlaması bekleniyor.


Loop'la ilgili bir videoyu aşağıda bulabilirsiniz:




Peki ben bu projeyi neden dahice buluyorum?


Öncelikle Tesla için inanılmaz bir tanıtım bu proje.


Tesla hiç geleneksel reklam yapmayan bir şirket. Ama binlerce insana yer altında olağanüstü (hele otonom sürüş de gelirse) bir yolculuk deneyimi yaşatmaktan daha iyi reklam olamaz.


Üstelik haber değeri de taşıdığından tüm dünyada yayılacak. Bu deneyimi yaşayanların yapacakları sosyal medya paylaşımı da işin cabası.


Fikri dahice bulmamın ikinci nedeni ise robotaksinin benimsetilmesi yönünde önemli bir adım olması.


Tesla tam otonom sürüş özelliği geliştirmeye çalışıyor. Bu özellik geliştiğinde Tesla'lar robotaksilere dönüşecekler. Yani sürücüsüz Uber gibi bir hizmete.


Böyle bir hizmetin geliştirilmesi bir yandan Tesla'nın yeni şeyler öğrenmesini gerektirecek, bir yandan da tüketicilerin ve regülatörlerin fikre ikna olmasını.


Loop projesi bu amaçlara da çok iyi hitap ediyor. Robotaksilerin nispeten risksiz bir ortamda deneyimlenmesini sağlayacak proje otonom sürüşün geleceği için akıllıca bir adım.


Fikrin dehasındaki üçüncü unsursa, fikrin kendisi.


Yani trafik yoğunluğu olan şehir merkezlerinde düşük maliyetli Tesla tünelleri ile ulaşımı sağlamak. Bu tünellerin havalandırma ihtiyaçları az (çünkü araçlar elektrikli), yapılmaları kolay (metroyla kıyaslayınca) ve araçlar yüzeye de çıktığından kullanıcı deneyimleri rahat.

İleride Loop'ların sayısı artar mı bilemiyorum ama en azından Las Vegas'da genişleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.


Elon Musk ve Tesla farkı gittikçe açıyorlar.


Gelmektedir gelmekte olan.

90 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page