top of page

Farkında Olmasanız da Hayatınızı Zorlaştıran 5 Davranış Biçimi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bazen farkında olmasak da olaylara karşı tutumlarımızla veya edindiğimiz zihinsel alışkanlıklarla hayatımızı zorlaştırıyor, hatta hayattan keyif alamaz hale geliyoruz.

Bu davranışların farkına varmak, onlardan kurtulmak için önemli bir adım olabilir. Bu yüzden bugünkü yazımda tehlikeli 5 davranış türünden bahsettim.

Keyifli okumalar.

1. Kaçırılan Fırsatlar Ardından Çok Fazla Yas Tutmak

İstediğiniz bir okulu kazanamadığınızda ya da istediğiniz bir mevkiye ulaşamadığınızda dünyanın sonu gelmiş gibi hissedenleriniz oluyordur mutlaka. Ya da bunun yeterince zeki olmadığınızın bir kanıtı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.

Benim de birçok kez kaçan fırsatların ardından uzunca bakakaldığım oldu. Buraya kadarmış dediğim anlar da.

Ancak bugün geçmişe baktığımda her seferinde yanılmış olduğumu görüyorum. Çünkü her seferinde karşıma daha da iyisi çıktı.

Bu yüzden işler planladığınız gibi gitmediğinizde uzun süre yas tutmak hayatınızı daha da zorlaştırmaktan, belki de o an yanı başınızda duran yeni fırsatları kaçırmanızdan başka bir işe yaramaz.

Tecrübelerime dayanarak söylüyorum; gelecek, size her zaman daha iyisini getirecek.

2. Yanlış İnsanlara Öncelik Vermek

İnsanların yaptığı sık hatalardan birisi de kendileriyle ilgilenmeyen insanların takdirini kazanmak, onlara kendilerini sevdirmek için çok fazla çabalamaları, bu insanlara çok fazla odaklanmaları. Ve bunu yaparken sevdiklerini ikinci plana atmaları.

Gerçek şu ki; dünyada sayısız kişilik türü var ve hepsiyle iyi arkadaş olmanız imkansız. Üstelik bunda hiçbir problem yok. Bu yüzden bir an olsun kendinizden ödün vermeyin. İsteğiniz kişi olun. Gerçekten yanınızda olmak isteyenler zaten olacaktır.

Ve şunu kendinize sürekli hatırlatın; bugün önceliği sevdiklerinize vermediğiniz her an için gelecekte pişman olacaksınız.

3. Mutluluğu Uzaklarda Aramak

Yaz aylarına girmemizle, muhtemelen bugünlerde birçok çalışan tatil için geri sayıma başlamıştır.

İşin kötüsü birçoğu iş hayatını hafta sonları veya yıllık izinlerle hayatın güzelliklerinin tadını çıkarmak için katlanmak zorunda olduğu bir zorunluluk olarak görüyorlar.

İşte bu zihniyet onların normal iş günlerinde mutlu olmasını, hayattan zevk almasını neredeyse imkansız kılıyor.

Eğer sizin de hayatınız bu şekilde geçiyorsa size Japonların ikigai felsefesini benimsemenizi öneririm.

İkigai'yi kelime olarak “hayatın amacı” tanımlanabilir. İkigai felsefesi ise sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şeye vurgu yapıyor. Sevdiğiniz ve iyi olduğunuz, aynı zamanda insanlığa hizmet eden ve belki bundan para kazandığınız bir şeyi yaparsanız varoluş nedeninize ulaşmış oluyorsunuz. Ve bu da yaşadığınız her andan memnun ve mutlu olmanızı sağlıyor.

Eğer ilginizi çekmediyse her gün bir şeylerden neşe bulmaya, bir şeyler için şükretmeye çalışın.

Sürekli başka bir yerde olmak için sebepler ararsanız illaki bulacaksınız. Ancak şu an mutlu olmak için sebepler ararsan, onları da kolayca bulacaksınız.

4. Sosyal Medyaya Kendinizi Çok Fazla Kaptırmak

Sosyal medya ne yazık ki insanların üretkenliğini önemli ölçüde öldürüyor, karar alma yetilerini zayıflatıyor ve birçok sistemsel bozukluğa yol açıyor.

Üstelik bugün sosyal medyada gezinirken gördüklerinin %99'unu yarın hatırlamıyor olacaklar.

Hayatınızın binlerce saatini bu şekilde, boş içeriklere bakarak, bazen uykularınızdan feragat ederek, zihninizi uyuşturarak harcamak ister misiniz gerçekten?

Yaşam enerjinizi ve dikkatinizi yok etmesine razı mısınız?

Onun yerine çıkın dışarı, hayatı deneyimleyin, yeni şeyler öğrenin, insanların yüzüne bakın. Çünkü yaşamın tadı bunlarda yatıyor.

5. Kendinizi Yeniliklere Kapamak

Yeni şeyler denemek çoğu insan için tehlike olarak görülür. Çünkü yenilikler beraberinde negatif hisler getirebilir. Bu yüzden hayatlarındaki her şeyi aynı tutmaya çaba gösterir, değişimden olabildiğince kaçınır insanlar. Bu da gelişimlerini engellemekten başka bir işe yaramaz.

Fakat siz isteseniz de istemeseniz de değişim kaçınılmazdır. Hatta hayat dediğiniz değişimin kendisidir.

Ne zamanki hayatınızda yapacağınız yenilikleri ve değişimleri bir fırsat olarak görürsünüz işte o zaman gelişime hazırsınız demektir.

Sizi hayata karşı daha dinç ve istekli tutacak bir şey varsa o da hayatınızda yapacağınız yenilikler ve değişimler olacak.

2.309 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page