top of page

Hayatta Geride Kalma Hissinden Nasıl Kurtulursunuz?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Şu sıralar insanlardan en sık duyduğum yakınma: ''Hayatı kaçırıyorum, hayatta geride kalmış hissediyorum''

Siz de çevrenizde sizden daha iyi yaşayan, daha iyi işe sahip olan, daha çok gezen, daha iyi evlerde oturan insanları görüp ''ben nerede hata yapıyorum'', ''neden benim hayatım onlarınki kadar iyi değil'' gibi sorularla kendinizi yiyip bitiriyor olabilirsiniz.

Ancak ne yazık ki oturduğunuz yerden yakınmakla, kara kara düşünmekle hiçbir şey değişmeyecek, sihirli bir değnek gelip hayatınızı güzelleştirmeyecek.

Peki bu histen kurtulmak, daha kaliteli, daha doyum aldığınız bir hayatı nasıl yaşayabilirsiniz? Böyle bir hayat için nasıl adımlar atabilirsiniz?

1. Enerjinizi Doğru Önceliklere Ayırın

''Bize göre odaklanma karşınıza çıkan yüzlerce iyi fikre “hayır” diyebilmektir. Seçimlerinizi çok dikkatli yapmalısınız.'' Steve Jobs

Hayatta geride kalan insanların ortak özelliklerine baktığınızda genelde hedeflerinin olmadığını, boş zamanlarını boş ve hiçbir fayda sağlamayacak aktivitelerle geçirdiklerini görürsünüz.

Bu yüzden önceliğiniz, hayatın ana direkleri olan sağlık, kariyer, doğru ilişkiler, finans gibi konulara odaklanmak, bunları geliştirmek olmalı. İkinci plana eğlenmeyi ve sosyal aktiviteleri koymanız (böylece hem de daha fazla gönül rahatlığı ve daha az suçluluk duyacaksınız) hayatınızı çok daha iyi bir noktaya getirecektir.

Eğlenceli şeylere kısa vadede hayır demek zor olabilir, ancak enerjinizi daha faydalı önceliklere odakladığınızda uzun vadede ilerleme kaydetmeye başlayacaksınız.

2. “Geride” Olmanın Başarılı Olmanıza Yardımcı Olacağını Bilin

Hiç şu açıdan baktınız mı?

Hayatta geride kaldığınızı hissetmek, aslında sizi gelecekte daha büyük başarılara hazırlayabilir. Sonuçta baktığımızda olağanüstü başarılara ulaşan birçok insan, yolculuklarına birçok hata yaparak ve bunlarla mücadele ederek başladı.

Ne olursa olsun erken başarısızlıkları deneyimleme ve bunların üstesinden gelme süreci sizi büyümeye zorlayacaktır. Çünkü yeni şeyler öğrenmeniz, daha dirençli olmanız ve zorlukları yenmek için çabalamaya devam etmeniz gerekir. Tıpkı kozasından çıkan bir kelebek gibi, uçabilmeniz tüm gücünüzü kullanmalı, mücadele etmelisiniz.

Hatta ilk denemenizde başarılı olmanız sizin için bir dezavantaj bile olabilir. Çünkü zor zamanlarda sebat edecek gücü veya deneyimi edinmemiş olacaksınız.

Yine de başkalarının sizden önce bir ev satın aldığını, evlendiğini veya daha iyi bir kariyere sahip olduğunu gördüğünüz için kendinizi geride hissedebilirsiniz. Ancak siz sürekli olarak yeni şeyler deniyor, risk alıyor ve kendinizi zorluyorsanız, belki şu an onlardan geride olabilirsiniz; ancak kendinize yeni bilgi ve beceriler eklediğiniz müddetçe gelecekte parlayacağınıza emin olabilirsiniz.

3. Her Daim Bilginin Peşinde Olun

"20'li yaşlarında öğren, 30'lu yaşlarında kazan." - Keith Ferrazzi

İnsanların yaptığı en büyük hatalardan birisi, ilk buldukları işe girip olabildiğince hızlı para kazanmak istemesi oluyor. Bunlar daha yüksek bir maaş veya pozisyona sahip oldukları için sizden öndelermiş gibi görünseler de, büyüme potansiyelleri oldukça küçük olabilir.

Siz bilgiyi, para ve prestijin önüne koyarsanız uzun vadede, o gerisinde kaldığınızı düşündüğünüz insanlardan katbekat başarılı bir hayata sahip olabilirsiniz.

4. Başkalarının Hayatlarını Çok Fazla Gözetlemeyin

Başkalarının hayatlarını çok fazla izliyorsanız hiçbir zaman ''geride kalmışlık'' duygusundan kurtulamayacaksınız.

Çünkü orada her zaman sizden daha başarılı, daha zengin, daha sağlıklı insanlar olacak.

Ancak şunu unutmayın ki özellikle çevrimiçi ortamlarda birçok insan başarılarını fazlasıyla abartmaya meyilli. Oysa gerçek şu ki, o insanların hayatlarının gerçekte nasıl olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok.

Zaten gerçekten başarılı olan insanlar herkese ne yaptıklarını söyleyerek veya göstererek zaman kaybetmezler; onlar sadece yaparlar.

Bu yüzden başkalarını izlemeyi ve hayatınızın neden onlar gibi olamayacağını merak etmeyi bırakın. Hatta gerekirse, önceliklerinize odaklanabilmeniz için sosyal medyaya ara verin.

5. Sosyal Çevrenizi Doğru Seçin

“Kolay bir kalabalığa katılmayın; orada büyümeyeceksiniz. Beklentilerin ve gerçekleştirme taleplerinin yüksek olduğu yerlere gidin.” Jim Rohn

Sosyal çevreniz konusunda seçici olmalısınız. Hep daha fazlasını isteyen ve sizi ileriye iten insanlarla vakit geçirmeniz sizi inanılmaz geliştirecektir.

Negatif, hayattan bir beklentisi olmayan insanların size bir faydası olmayacağı gibi sizi aşağı çekecektir.

6. Harekete Geçin

"Başlamak için harika olmanıza gerek yok ama harika olmak için başlamanız gerekiyor." - Zig Ziglar

Birçok insan reddedilme veya başarısızlıkla baş edemeyecekleri için harekete geçmekten kaçınır ve kendi potansiyellerini sınırlarlar.

''Elalem ne der?'' korkularınızı yenmeniz ve iyi ya da kötü, yolunuza çıkabilecek her türlü sonucu kabul etmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

En kötü ihtimal başarısız olacaksınız.

En iyi ihtimal hayatınızı değiştirecek bir fırsat yakalayacaksınız.

Bu bakış açısını edindiğinizde harekete geçmeniz her zamankinden çok daha kolay olacak.


Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve hayatınızı dönüştürme cesareti bulmak isterseniz Haddini Aş E Bülten ailemize hevesle bekleriz.


2.534 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page