top of page

Hayatınıza En Çok Zarar Veren Kelimeyi Söylüyorum

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Tek bir kelime kariyerinizde, ilişkilerinizde, mali durumunuzda ve hayatınızdaki daha birçok alanda başarınızın önüne büyük engeller koyup sizi geriletebilir.

Ancak gelin görün ki o insanların en çok kullandığı kelime.

Bu hangi kelime mi?

''Biliyorum'',.

Evet, ne kadar çok "biliyorum" diyorsanız, kendinize ve hayatınıza o kadar zarar veriyorsunuz demektir.

Neden mi?

Birinci sorun, olduğunuz yerde takılıp kalmanıza neden olması.

Çünkü herhangi bir konuda kendinizi iyileştirmek için yeni bilgi aramaya açık olmazsınız, bunun yerine inançlarınızı ne kadar doğru ya da yanlış olduğuna bakmaksızın savunmaya çalışırsınız.

Ama gerçek şu ki her konuda, en iyi bildiğinizi sandıklarınızda dahi bilmediğiniz şeyler muhakkak çıkacaktır.

İkinci sorun, hatayı kendinizde aramaktan kaçınmanıza neden olması.

Şu tarz söylemleri sıklıkla duyarız: ''Ne yapmam gerektiğini biliyorum, sadece yapmam gerekiyor.''

''Öğrenmek ve yapmamak, aslında öğrenmemektir. Bilmek ve yapmamak, aslında bilmemektir.'' - Stephen R. Covey

Hatalı olduğunuzu, bilgi veya çaba eksikliğinizi kabul etmek yerine, henüz konuyu ele almamış olduğunuza vurgu yapıyorsanız, muhtemelen konuyu bilmiyorsunuz ve ondan kaçıyorsunuz demektir.

Üçüncü sorun, başarısız görünmekten kaçınmanız için oluşturduğunuz bir kalkan olması.

Kim olduğunuzu değiştirebileceğinize veya kendinizi geliştirebileceğinize inanmadığınız bir zihniyetten de geliyor olabilir. Bu nedenle kendinizi kanıtlamak ve başarısız gibi görünmekten kaçınmak için sıklıklı ''BİLİYORUM'' kelimesini kullanıyor olabilirsiniz.

Bu sizin öz değerinizin tehlikede olduğunu gösterir.

Yetersiz olmanın yıkıcı olduğuna inandığınız için ve bu acımasız gerçekle yüzleşmemek için kendinizi kandırırsınız.

Sonuçta "gelişmek" yerine "bilmeyi" tercih ettiğiniz için de istediğiniz sonuçları hiçbir zaman elde edemezsiniz.

Tüm bu sorunlardan ve size vereceği zararlardan kaçınmak için yapmanız gereken şey ise çok basit: ''Bilmiyorum ama öğrenebilirim'' demeyi öğrenmek.

Kariyer, sağlık, finans, ilişkiler gibi konularda istediğiniz başarı düzeyine ulaşamıyorsanız, “bildiğinize” inanmayı bırakın. Mevcut bilgi veya yeteneklerinizi savunma ihtiyacından vazgeçin, yeterince bilmediğinizi kabul edin ve daha fazlasını bilen insanlardan yardım alın.

Tüm cevaplara sahip olmadığınızı kabul edin. Yanılabileceğinizi kabul edin. Bu sizi zayıflatmayacak veya zayıf göstermeyecek. Aksine büyümenizin ve güçlenmenizin ilk adımı olacak.

Belki sizin için acı verici bir adım olabilir, çünkü onca yılınızı yanlış şeyler yaparak geçirdiğinizi keşfedebilirsiniz, ancak inanın bana buna değecek.

"Öğrenmeye devam edin. Her şeyi bildiğinizi, hakikat üzerinde tekele sahip olduğunuzu varsaydığınız bir kibire sahip olmayın ve her zaman bir başkasından bir şeyler öğrenebileceğinizi varsayın.” - Jack Welch

Bir büyüme zihniyetini benimseyin. Tecrübe ve yeteneklerinizin açık uçlu ve esnek olduğuna inanmaya başlayın. Bugün kim olduğunuzun, bildiklerinizin, inandıklarınızın değişebilir olduğuna, çaba ve özveriyle geliştirebileceğiniz şeyler olduğuna inanmaya başlayın.

Bu zihniyet değişimini yaptığınızda, bildiklerinize bağlı kalmayacak ve olduğunuz yerde saymayacak, her daim daha heyecanlı hissedeceksiniz.

Evet, “Bilmiyorum” demek sizi cesaretlendirecek çünkü önünüzdeki yeni fırsatları daha kolay görebileceksiniz. Ve hayatınız her gün bir öncekinden daha iyi olacak.

Unutmayın, şu anda ne kadar başarılı, akıllı veya başarılı olduğunuzun bir önemi yok. Her zaman yeni bir şeyler öğrenebilir ve her zaman gelişebilirsiniz.

3.217 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page