top of page

Neden Kişisel Bir Markam Olmalı?

Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2022

İster bir iş görüşmeniz olsun, ister ilk kez gideceğiniz bir randevu veya bir toplantı muhtemelen görüşme öncesi birileri, kim olduğunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için Google'da isminizi aratacaktır.

Bu sonuçlar, insanların sizin hakkınızda sahip olacağı ilk izlenimler.

Ve bu sonuçlar, karşınızdakine kim olduğunuzla ilgili az çok fikir verirken bir taraftan da itibarınızı, duruşunuzu ve kimliğinizi yansıtıyor.

Sosyal medyanın iyice yaygınlaşması ve gig ekonomisinin etkisiyle, kişisel markalaşma bugün her zamankinden daha da önemli bir kavram.

Artık harika bir özgeçmişe sahip olmak hala işe yarıyor ancak bir yere kadar. Harika bir kişisel markaya sahip olmaksa, sizi öne çıkararak olağanüstü başarılara götürebilir.

Kişisel Marka Nedir?

"Kişisel markanız, siz odada yokken başkalarının sizin hakkınızda söyledikleridir." diyor Jeff Bezos.

Bernard Kelvin Clive ise “Kişisel markalaşma, benzersizliğinizi ayırt edici bir şekilde nasıl pazarladığınızdır.” diyor.

Kişisel marka, insanların sizi nasıl gördüğünü ve size nasıl tepki verdiğini etkileyen her şeyi kapsar.

Kim olduğunuzu tanımlayan ve seçimlerinize rehberlik eden değerleri, inançları, hedefleri ve amaçları dış dünyaya iletmeye yardımcı olur. Kısacası, kişiliğinizi, deneyiminizi ve tutkularınızı oluşturan tüm benzersiz parçaları temsil eder.

Kişisel Marka Yaratmak Neden Önemli?

Kişisel markanıza yatırım yapmak, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınıza uzun süreli faydalar sağlamanın yanı sıra gelecekte size birçok kapının açılmasına da yardımcı olacaktır.

İşte kişisel markalaşmanın faydaları:

1. 'Neden'inizi Tanımlamanıza Yardımcı Olur

'Neden'iniz; sizi yaptığınız şeyi yapmaya iten, derinlere yerleşmiş inançlar, değerler ve tutkulardır. Aynı zamanda sizi dünyadaki milyonlarca insandan farklı kılan şeydir.

Kim olduğunuzun özünde yer alan değerleri ve tutkularınızı tanımlamak ve hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda sizi en net tanımlayacak sıfatları belirlemek, kişisel markalaşmanın ilk iki adımı olduğu için enerjinizi ne için harcamak istediğinize ve izlemek istediğiniz yolu belirlemenize yardımcı olacaktır.

2. Öne Çıkmanıza Yardımcı Olur

Kişisel marka, belirli bir konu veya alanla ilgili beceri ve bilgilerinizi göstermenin en değerli yollarından birisidir.

Bir sonraki terfi için rakibiniz Ahmet'ten çok daha bilgili olabilirsiniz, ancak Ahmet son derece başarılı bir kişisel marka yaratmış ve öz pazarlamasını sizden çok daha iyi yapıyorsa; bu rekabette dezavantajlı durumuna düşmeniz anlamına gelebilir.

Bir kişisel marka oluşturmak, kitlenize ne bildiğinizi, neden bildiğinizi gösterme şansınızdır ve sizinle aynı fırsatları yakalamaya çalışan ve henüz kendi kişisel markasını oluşturmaya zaman ayırmayan bir başkasının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

3. Fırsatların Önünü Açar

Güçlü bir kişisel marka size iş mülakatları, stajlar, yeni bağlantılar, ortaklıklar, yeni mevkiler de dahil olmak üzere çok sayıda fırsat sağlayacaktır.

Kişisel marka, gelecekte sizi başarıya götürecek yapı taşlarından biridir. Hem kişisel hem de profesyonel birçok hedefe ulaşmanıza yardımcı olurken, kariyerinizde ilerlemeniz için de bir çok yeni pencere açabilir.

4. Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olur

Güçlü ve özgün bir kişisel marka oluşturmak, iş görüşmelerinizi güvence altına alma ve işletmeniz için daha fazla müşteri kazanma şansınızı artıracaktır.

Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, ilk izlenim her zamankinden çok daha önemli.

Bir mülakatta, iş toplantısında veya ilk buluşmada öne çıkmak istiyorsanız hataya yer yok.

Kişisel bir markaya sahip olmak, güçlü yönlerinizi ve sunduğunuz tüm iyi şeyleri güçlendirerek önünüzdeki her fırsatı en güçlü şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

5. Güven Kazanmanıza Yardımcı Olur

Kişisel markanız, yaptığınız şeyi “neden” yaptığınızı, başka bir deyişle sizi neyin harekete geçirdiğini ve motive ettiğini net olarak ortaya koyduğundan, insanların sizinle daha rahat iletişim ve iş birliği kurmasını sağlar. Niyetinizin samimi ve açık olması güveni besler.

İnsanlar ne yapacağınızı tahmin edebileceklerini düşündüklerinde kendilerini daha rahat hissederler. Enerjinizin kaynağını bildiklerinde, ihtiyaçlarının sorumluluğunu size vermek konusunda kendilerini daha iyi hissederler.

Kişisel markalaşma yalnızca insanların size olan güvenini değil, sizin kendinize karşı olan güveninizi de besler.

Kişisel markalaşma sürecinden geçtikçe öz farkındalığınız artar, bu da kendinize olan güveninizin artmasına yardımcı olur. Bu da sahip olabileceğiniz en harika zenginliklerden biridir.

Kişisel Markalaşma Ustaları

Güçlü bir kişisel marka geliştirmek elbette bir gecede olmaz. Amacınızı ve misyonunuzu hedef kitlenize doğru bir şekilde iletebilmek gerekiyor.

İşte sıkı çalışma, tutarlılık ve uzun vadeli odaklanma yoluyla inanılmaz kişisel markalar oluşturan ünlü insanlardan bazı örnekler:

Oprah Winfrey: Oprah'a kişisel markalaşmanın kraliçesi diyebiliriz. Oprah'ın güçlü yönlerini kullanarak oluşturduğu kişisel marka oldukça net: O; insanların kendi potansiyellerini keşfederek mümkün olan en iyi hayatı yaşamalarına destek oluyor. Her zaman kendine ve izleyicilerine karşı samimi ve dürüst davranarak, milyonlarca kişiye en iyi versiyonlarına ulaşmaları için ilham veriyor.

Richard Branson: Richard Branson yaşayan en popüler ve başarılı insanlardan birisi. Macera ve risk alma da dahil olmak üzere temel değerlerine sürekli sadık kaldı. Alışılmışın dışında tarzı ve tutkularına bağlılığı, güçlü bir kişisel marka yaratmasına yardımcı oldu. Şöyle diyor Branson: “Çok fazla şirket, markalarının kendilerine ait idealize edilmiş, mükemmelleştirilmiş bir imajı yansıtmasını istiyor. Sonuç olarak markaları ne doku, ne karakter, ne de kamu güveni kazanıyor.”

Marie Forleo: Marie Forleo ilham verici bir öğretmen, yazar, girişimci ve hayırsever. İçeriklerini mizahi ve ilgi çekici bir şekilde paylaşma becerisinde ustalaştı. 195'ten fazla ülkede takipçisi olan Marie, dünyayı değiştirmek vizyonuyla, hayranlarını yaşam biçimlerini değiştirmek için motive ediyor.

Gary Vaynerchuk: Vaynerchuk, YouTube'da Wine Library TV adlı bir video blogu açarak işe başladı. Şu an o dünyanın en başarılı pazarlamacılarından biri ve milyonlarca takipçisi ve hayranı var. Vaynerchuk, “Kişisel markanız itibarınızdır. Ve itibarınız ebediyen kariyerinizin temelidir.” diyor.

Harika bir kişisel markaya sahip olmak için tabii ki Oprah veya Richard Branson olmanıza gerek yok.

Bu sadece kim olmak istediğinizi ve kaçınılmaz bir şekilde dijital dünyadaki varlığınızı daimi olarak tasarlamak, iyileştirmek ve en önemlisi, onu gerçek tutmakla ilgili.

Unutmayın, dürüstlüğünüz, şeffaflığınız ve özgünlüğünüz uzun vadede sizi diğerlerinden farklı konumlayarak sizi hayal ettiğiniz bir noktaya getirecek.

Peki kişisel marka nasıl tasarlanır? O da diğer yazımızın konusu.

Takipte kalın. :)

***

Kaynaklar:






674 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page