top of page

Nikola Tesla'dan 4 Büyük Hayat Dersi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Tüm engellere rağmen hayatını kendi seçtiği bir amaca adayan ve sonunda adını tarihe yazdıran Tesla'nın, herkesi harekete geçirecek nitelikte dört sözünü kendi yorumlarımla birlikte paylaşmak istedim bugün.

“Hareket halindeki bir kütle, yönünün değiştirilmesine direnecektir. Aynı şekilde dünya da yeni fikirlere karşı çıkar. Fikrin öneminin ve değerinin kavranması zaman alır.”

Tarih boyunca yeni ve yaratıcı fikirlerin, insanlar tarafından hemen kabul görülmesi pek rastlanan bir durum olmadı..

Bugün gelmiş geçmiş en büyük mucitlerden sayılan Tesla da fikirleri nedeniyle yaşadığı dönemde ''deli'' olarak nitelendirilmiş, alaya alınmış bir adamdı. Evet, bugün kullandığımız birçok teknolojinin temelini atan, bugünümüzü şekillendiren Nikola Tesla'dan bahsediyorum..

Onu dünya çapında mucit yapan ise söylenenlere kulak asmayıp mücadelesini sürdürmüş olmasıydı, tıpkı diğer büyük, iz bırakmış insanlar gibi.

Ancak bizler genelde fikirlerimizden bir sonuç almak için çok aceleci davranıyor, uzun vadeli düşünmüyoruz. Bir de eleştiri veya küçümsemelere maruz kalırsak o fikirden vazgeçmemiz çok kolay oluyor.

Bu yüzden fikirleriniz üzerinde çalışırken kendinize sık sık şunu hatırlatın: İnsanlara, onların daha önce hiç maruz kalmadığı bir fikri kabul ettirmek tarihin hiçbir döneminde kolay olmadı, şimdi de olmayacak. Kolay olsaydı herkes mucit olur, herkes bir iz bırakırdı.

Mücadele hayatınız olsun.

İnancınız ise yakıtınız.


“Pek çok kişi dış dünyanın seyrine o denli kapılmıştır ki, kendi içinde olup bitenlerden tamamen habersizdir.”

Dış dünya üzerinde ne kadar az kontrole sahipsek, kendi içimizdeki dünyada o kadar sınırsız kontrole sahibiz.

Amaçsızca dışarıda bir şeyler aramadan önce içinize bakmalı, gerçekten ne istediğinizi sormalısınız kendinize. Çünkü amaçsızca arayıp bulduğunuz şeyler sizi hiçbir zaman tatmin etmeyecek.

Şu an hayatınızdan, kariyerinizden, ilişkilerinizden memnun değilseniz, sebebi geçmişte yeterince kendinizle diyalog halinde olmamanız, dış dünyaya kendinizi fazla kaptırmanız olabilir.

İç dünyanızda neler olup bittiğini çözdükten sonra hayat çok daha kolay olacak sizin için.


"Gelecek gerçeği gösterecektir ve herkes yaptıkları çalışmayla değerlendirilecektir. Bugün onların olsun, gelecek benim."

Bugün başarılı olmak isteyen herkesin edinmesi gereken bir bakış açısı bu.

Çünkü kıyaslama ve rekabet her zamankinden daha fazla.

Kendi hayatını, sürekli gözünün önünde olduğu çok daha iyi hayatlarla kıyaslayan modern çağ insanı, çabucak mutsuzluğa ve depresyona sürükleniyor ve bu da hedeflerine giden yolda kendine olan inancını yitirmesine sebep olabiliyor.

İşte bu yüzden ''bugün onların, yarın benim'' diyebilmek hayati önem taşıyan ve kişinin itici gücü olabilecek bir bakış açısı.

Şimdiki zaman farklı insanların üstünlüğü ve başarıları ile ilerliyor olabilir. Şu an harekete geçerseniz, bugün kahraman olarak gördüklerinizin yerinde yarın siz olabilirsiniz.

''Her canlı evrenin çarkına eklenmiş bir makinedir. Görünüşe göre sadece yakın çevresi tarafından etkilense de, dış etki katmanı sonsuz uzaklığa genişler.''

Kim olduğunuzu ve nasıl bir hayat yaşayacağınızı çevreniz belirler. Çevreniz sizi ya sınırlar ya da ilerletir.

Etrafınızdaki insanlar, okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler, maruz kaldığınız fikirler… Tüm bunlar sizin girdilerinizdir. Çıktınızı etkileyen girdileriniz.

Eğer saatlerce masa başında çalışsanız da istediğiniz verimi ve başarıyı elde edemiyorsanız, kendinize masa başında değilken neler yaptığınızı sormanın vakti gelmiş demektir. Yani nasıl ortamlara maruz kaldığınızı.

Şu an size temas eden en ufak dışsal bir etkinin gelecekteki etkisi muazzam boyutta olabilir.

Dolayısıyla gelecekte doğru yerde, doğru insan olmak istiyorsanız, şu an içinde bulunduğunuz fiziksel ortamlara çok dikkat etmeniz gerekiyor.

2.575 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page