top of page

Olağanüstü Başarı İçin: Yetenek İstifleyin

Çocukluğundan belliydi.


Magnus Carlsen bir satranç efsanesi olacaktı.


Mükemmel bir hafızası, saatlerce odaklanabilme yeteneği ve küçük yaşlardan itibaren büyük ustalarla antrenman yapma imkanı vardı.


Satranç otoriteleri onu Satrancın Mozartı olarak adlandırırdı.


Henüz 13 yaşındayken, tüm zamanların en iyi oyuncularından biri olan Garry Kasparov ile berabere kalmayı başarmıştı.


Ve ilerleyen yıllarda Magnus Carlsen'in geleceği ile ilgili tahminler gerçek oldu. Kendisi büyük bir ustalığa erişerek tüm büyük satranç turnuvalarını kazandı.

Satrancı mükemmel oynayarak, hem aldığı ödüllerden hem de sponsorluklardan oldukça iyi para kazandı.


Bugün sadece 33 yaşında olan Carlsen parasını ve şöhretini iş dünyasında da başarıya dönüştüren isimlerden biri. 50 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bir satranç uygulaması şirketi olan Play Magnus'un en büyük ikinci hissedarı.


Ve o hala bir dünya şampiyonu..


***


Bir konuda derinlemesine uzmanlaşmak ve o konuda istikrarla çalışarak mükemmelliği yakalamak, olağanüstü başarıya giden bir yol. Tıpkı Magnus gibi.. Tıpkı Mozart, tıpkı Aşık Veysel, tıpkı Nuri Bilge Ceylan gibi..


Buna müthiş saygı duyuyorum.


Ama olağanüstü başarıya giden bir yol daha var: Bir konuda mükemmel olmak yerinde, birkaç şeyde iyi olmak. Yani çok yönlülük.


Çok Yönlü Bir Satranç Ustası: Alexandra Botez


Alexandra Botez genç ve yetenekli bir satranç oyuncusuydu.


Kanada'da çocuklar arası satranç turnuvasında ulusal şampiyonluğu ve ABD'ye taşındıktan sonra ABD Kız Ulusal Şampiyonasını kazandı.


Alexandra satrancı severdi ama hayal görmüyordu. En iyi oyunculardan biri değilseniz, bir satranç oyuncusu olarak hayatınızı kazanmanız zordur. Ve Alexandra bunun farkındaydı.


Böylece 18 yaşına geldiğinde eğitimine odaklanmaya karar verdi ve Stanford'da Uluslararası İlişkiler okudu.


Ancak satranca olan tutkusu onu terk etmedi. Bu nedenle eğlenmek için oyunlarını Twitch'te yayınlamaya başladı.


İzleyiciler Alexandra'yı çok sevdi. Komikti, cana yakındı ve satrançta iyiydi. Kısa sürede en popüler satranç yayıncılarından biri haline geldi .


Devam ettikçe sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlamada da kendini geliştirdi.


Bugün farklı platformlarda 1,5 milyondan fazla takipçisi var.


Ve sıralamada ilk 20.000'e bile girmediği halde, çoğu satranç oyuncusundan daha fazla kazanıyor.


Yetenek (Beceri) İstiflemede Ustalaşın.


Bugün pek çok yetenekli ve çalışkan insan; çok satan bir yazar, ünlü bir doktor veya 1.ligde oynayan bir futbolcu olmaya çalışıyor.


Ama sadece birkaçı -Magnus Carlsen gibi- o hayale ulaşıyor.


Bunun nedeni, bir şeyde en iyi olmanın imkansıza yakın olmasıdır. Muhteşem bir aşçı olabilirsiniz ancak Michelin yıldızlı bir restaurantın baş aşçısı olma hayali ile yıllarınızı geçirebilir ve yine de başarısız olabilirsiniz.


Neyse ki, olağanüstü başarı elde etmenin daha kolay bir yolu var. Scott Adams buna beceri istifleme diyor.


Adams'ın yöntemini kısaca özetlersem:


Bir beceride ilk %1 arasında olmaya çalışmak yerine, üç beceride ilk %25'e girebilirseniz, muazzam bir kariyer inşa edebilirsiniz.

Çünkü tek bir beceride dünyanın en iyisi olmak zordur. Ancak, becerilerinizi benzersiz bir şekilde nasıl birleştireceğinizi öğrenirseniz, nadir bulunan bir beceri seti yaratırsınız.


Youtube Kitap Ekspresi Kanalı
Uluslararası Çok Satan İş ve Kişisel Gelişim Kitaplarının Özetleri İçin Şimdi Abone Ol!

Dünyanın en iyi %1 yazılım mühendislerinden biri olmak zordur.


Ancak mühendislik bilginizi hitabet ve pazarlama becerileriyle birleştirirseniz; nadir bulunan bir kariyere sahip olur, mühendislikte sizden daha iyi olan milyonların önüne geçebilirsiniz.


Unutmayın, en iyi konuşmacı veya pazarlamacı olmanıza bile gerek yok. Mükemmel olmanıza hiç gerek yok. İyi olmak yeterli.


Alexandra Botez, satranç becerisini eğlence (mizah) ve sosyal medya becerileriyle birleştirerek olağanüstü bir başarıya imza attı. Kendisi en iyi satranç oyuncusu değil, en iyi yapımcı ya da influencer da değil.


Ancak iyi olduğu becerilerini birleştirdiğinde bu becerilerin birleşimi onu eşsiz kılıyor. Aynı şey hepimiz için geçerli.

Beceri setiniz ne kadar nadir olursa, o kadar fazla "kariyer sermayeniz" olur. Kariyer sermayesi size daha fazla özgürlük verir, size özeldir ve yerinize geçilmesi daha zor olduğu için size büyük oranda üstünlük sağlar.


"Başarı için olağanüstü bir yetenek ve manyak bir mükemmellik arayışının gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bunun sadece zor bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim. Beceri söz konusu olduğunda, miktar genellikle kaliteyi yener. Başarılı bir şekilde birkaç beceride iyi olmak, birinde mükemmel olmaktan iyidir.” Scott Adams

Yetenek İstiflemek İçin Ne Yapmalı?


1. Doğal Yeteneklerinizin Farkında Olun.


  • Hangi konuda kendinizi becerikli hissediyorsunuz?

  • Neyi yaparken hiç zorlanmıyorsunuz?

  • Ne öğrenmek / kurcalamak / denemek hoşunuza gidiyor?

  • İnsanlar sizi hangi konularda başarılı buluyor?

  • Çocukluğunuzdan beri meraklı olduğunuz / kimse sizden istemediği halde yaptığınız bir şeyler var mı?


Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizi becerilerinizi keşfetmeye götürebilir. (Eğer henüz bu konuda kafanız netleşmediyse, Doğal Gücünü Bul E Rehber'imizden de faydalanabilirsiniz.)


İlk olarak, kazanabileceğiniz oyunları oynamak ve doğal yeteneklerinizi güçlendirmeye odaklanmak çok önemli. Sonrasında ise güçlü yönlerinizi parlatacak yardımcı beceriler geliştirmeye odaklanabilirsiniz.



2. İletişim Yöntemlerinden En Az Birinde İyi Olmayı Amaçlayın.


Hayatta her şey kendimizi nasıl ifade ettiğimizle ilgili. Bu nedenle herhangi iyi olduğumuz bir konuda olağanüstü başarı gösterebilmek için, yetenek istiflerken "iletişimin gücünü" atlamayın.


İster konuşma, ister görsel iletişim, isterse yazılı iletişim olsun; birinden birinde iyi olmak için kendinizi geliştirmek kritik önem taşıyor. Çünkü iletişim, diğer istiflediğimiz yeteneklerimizi doğru aktarmak için kaldıraç görevi görüyor.


3. Güçlü Yönlerinizi Parlatacak Ek Beceriler Geliştirin. (Hatta burada birbirinden ayrı alanlardaki becerilerinizi düşünebilirsiniz.)


Bazı beceri kombinasyonları yaygındır. Satış, müzakere ve networking. Veya ürün yönetimi ve pazarlama.


Evet, bunlar önemli ancak yeterli değil.


Alexandra'nın istiflediği beceriler nadir bir kombinasyondu. Satranç, sosyal medya, mizah..

O bu yüzden dünyanın en iyisi oldu.

Ünlü blogger Darius Foroux da yetenek istifleme konusunu şöyle özetliyor:

"Bana göre kendinizi bir konuda dünya’nın en iyisi ya da en bilgilisi yapmanız gerekmez, ancak birbirinden farklı pek çok konuda farklı yetenekler kazanmış olmanız sizi herkesten farklı, niş ve sıra dışı biri yapar.

Sahip olduğum becerilerin hiçbirinde usta değilim. Örneğin, kötü çizim becerilerim, makul web tasarım becerilerim, ortalama pazarlama becerilerim, sağlam üretkenlik becerilerim ve fena olmayan yazma becerilerim var. Ancak tüm becerilerimi üst üste koyduğumda ve blog yazmaya başladığımda, bunun başarılı olduğu kanıtlandı."

***


Hem Darius Foroux'a hem de Scott Adams'a tüm kalbimle katılıyorum.


Şimdi kendinizi gerçekten başarılı kılmak için:


Güçlü yönlerinizi bir yere yazdıktan sonra bunları parlatabileceğiniz ve sizi nadir kılabilecek yeni beceriler edinmeye odaklanın.


Yeni bir iletişim becerisi mi?

Belirli bir endüstri bilgisi mi?

Belki kişisel markalaşma?

Yapay zeka ile birleştirme?


Var olan yeteneklerinize, yeni birkaç beceri ekleyip onları birleştirdiğinizde, kişisel başarı yolculuğunuzda tatmin olmuş ve mutlu hissedersiniz. Düşünsenize, hepsi size özgü!


 

📮 Size Nasıl Destek Olabiliriz?


1) Haddini Aş Kulübü: Kendinize 1 yıl sürecek profesyonel bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz; içinde mentorluk seansları, eğitim ve seminerler, okunacak / izlenecek kaynaklar, size özel videolar sunduğumuz bir toplululuğun parçası olabilirsiniz. Haddini Aş Kulübü ile ilgili daha fazla bilgi burada.


2) Kitap Ekspresi: Uluslararası bestseller olmuş, çoğu Türkçe'ye çevrilmemiş kişisel gelişim ve iş kitaplarının ana fikirleri ve en önemli ipuçları özetlediğimiz; Kitap Ekspresi'ne katılmak isterseniz buradan abone olabilirsiniz.


3) Mentorluk: Eğer kariyerinizde ya da girişiminizde büyümeye ihtiyacınız varsa ve bir akıl hocasının desteğini almak isterseniz, mentor olarak da size yardım etmeye hazırız. Mentorlukla ilgili detaylı bilgi burada.



Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page