top of page

Başarısızlığın Şaşırtıcı Faydaları

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bir işe zamanımızı, emeğimizi ve kaynaklarımızı yatırırız ancak işe yaramaz. Ardından başarısızlığın getirdiği o his bizi yiyip bitirir. Yetersiz ve güçsüz hisseder, kendimize güvenimizi kaybederiz.

''Olsun, tecrübe oldu, bundan ders çıkarmalısın'' gibi öğütler de acımızı pek dindirmez işin doğrusu.

Bu yüzden size ''başarısız olduğunuzda üzülmeyin, ders çıkarın'' gibi telkinlerde bulunmayacağım.

Ancak başarısızlık ne kadar acı verirse versin, denemeye devam etmenizin ne kadar önemli ve kendimize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olduğunu anlatacağım.

Başarısızlık Kendinizin En İyi Versiyonunu Bulmanıza Yardımcı Olacak

2008 NBA Finalleri'nde Lakers, Celtics'e 39 sayılık bir farkla yenilmişti.

Kobe Bryant bu anı NBA kariyerinin 2. yarısındaki “en önemli parça” olarak değerlendirip şöyle demiş:

"Kaybımı acı verici bir deneyim olarak değil, güzel bir an olarak hatırlıyorum çünkü kendimin ve takım arkadaşlarımın en iyi versiyonunu bulmama yardımcı oldu. Şu an iyi bir deneyim olarak hatırlıyorum. Ama o zamanlar o kadar da iyi hissettirmemişti."


Ertesi yıl, Lakers, Orlando ve Boston'a karşı arka arkaya NBA şampiyonluklarıyla geri döndü ve Bryant iki tane Final Maçları MVP ödülü kazandı.

Siz de bir başarısızlık yaşadığınızda veya başarısızlıktan korkup adım atmadığınızda, Kobe'nin kariyerinin en önemli maçlarını kaybettiğini ama yine de dünyanın en başarılı sporcularından biri olduğunu hatırlatın kendinize.

Başarısızlığa bakış açınızı değiştirip onu kucakladığınızda sizi harika hissettirecek bir geri dönüş yapabilirsiniz.

Başarısızlık Sizi Değişim Yapmaya Zorlayacak

Başarısızlık korkusu, harekete geçmenizi engeller. Daha "güvenli" hissettirdiği için bulunduğunuz yerde kalmayı tercih edersiniz.

İşkence gibi gelen sıkıcı ama ''güvenli'' işinizde kalmak da olabilir bu, yeni bir beceri öğrenmek için harekete geçmemek de, yaşadığınız yerden nefret edip ama değiştirmemek de.

Belki hayatınızda başarısız olmadan nasıl değişimler yapacağınızla ilgili kitap ve makaleler okuyarak geçiyordur günleriniz.

Ancak başarısızlıklarınız size bu kitap veya makalelerden çok daha fazlasını öğretecek.

''Başarısızlık tek bir felaket olayı değildir. Bir gecede başarısız olmazsın. Bunun yerine, başarısızlık yargılamada birkaç gündür, her gün tekrarlanır.'' Jim Rohn

Bir şeyde başarısız olmak size çok şey öğretebilir, tabi kendinizi bir değişiklik yapmaya zorlarsanız.

Ve başarısızlığın sonuçlarını hissetmeden kötü alışkanlıklarınıza, toksik ilişkilerinize veya sizi yiyip bitiren kariyerlerinize devam edeceksiniz seçim sizin.

Başarısızlık Sizi Daha Güçlü Yapacak

Klasik bir söylem, farkındayım ama değişmez gerçek bu.

İnternet, başarılı olmak için kestirme ve en hızlı yollardan bahseden içeriklerle dolu. Ancak işler o kadar da kolay değil. Olsaydı o içerikleri okuyan herkes istediği servete ya da muhteşem hayat standartlarına ulaşmış, keyif sürüyor olurdu.

İlk birkaç denemeden sonra bir şeyde başarılı olacağınızı düşünüyorsanız, büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Onun yerine, defalarca kez başarılı olacağınızı fakat bunun geçici bir durum olduğunun ve her bir başarısızlığınızdan daha da güçlü bir şekilde çıkacağınızın bilincinde olmalısınız.

Başarısız Olmanız Büyüdüğünüzün Bir İşaretidir

Başarısızlığı durdurmak mümkün mü? Tabii ki mümkün.

Kendinizi eve kitlemeniz yeterli.

Ancak başarısız olmazsanız, hayatınızın durağan olacağını, her gününüzün birbirinin aynısı olacağını da kabul etmeniz gerekiyor.

Bu şekilde yaşamak ister misiniz?

Hadi şöyle geçmişinize doğru bakın. Bugün nerede olduğunuz o geçmişinizdeki başarısızlıklarınıza bağlı değil mi?

Eğer başarısız olmasaydınız, hayattaki “en önemli parçanızı” deneyimleyemeyecektiniz ve şu an olduğunuz yerde olmayacaktınız.

Ne dersiniz, başarısızlıklarınıza karşı bakış açınızı değiştirmenin vakti gelmiş olabilir mi?



1.177 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page