Kitap önerilerimin devam etmesini isteyen çok sayıda mesaj alıyorum takipçilerimden ve bu beni çok mutlu ediyor 🙂
Büyük bir zevkle okuduğum ve bende iz bırakan kitapları, konuları ve alıntılarıyla birlikte derlemeye devam ediyorum. Bu da 5. seri.
Akıllı Yatırımcı (Benjamin Graham)
Her yatırımcının veya yatırım dünyasına yeni gireceklerin mutlaka okuması gereken, gayet anlaşılır dille yazılmış, rehber niteliğinde bir başyapıt.
”Geçmişi hatırlamayanlar onu tekrarlamaya mahkumdurlar.”
”Bir yatırım ne kadar heyecan verici görünürse görünsün asla değerinden fazla ödeme yapmayın.”
”Her kim hiçbir şey beklemezse kutsanmıştır, zira o herşeyin tadını çıkaracaktır.”
Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi (Walter Isaacson)
Dijital çağa nasıl, hangi yollardan, kimlerin katkılarıyla geldiğimizi anlatan enfes bir biyografi romanı.
Her fırsatta dile getirdiğim gibi, bu çağ kendimizi geliştirmemiz, olabildiğince üretken olmamız gereken bir çağ. İşte bu kitap da böylesi bir çağda okunacak ve herkesin kendine bir ders çıkarabileceği tespitlerle dolu bir kitap.
“Bakış açıları, medyanın verdiği her şeyin düzmece olduğu yönündeydi.”
”Eğer dikkat etmezseniz en önemli kısmı yaptığınızı düşünerek kendinizi kandırabilirsiniz. Ama gerçek, her katkının bir önceki işin ardından geldiğidir. Her şey diğer her şeye bağlıdır.”
”Bazı gelişmeler eften püften görünse de ilerleme sadece büyük sıçrayışlarla değil, yüzlerce küçük adımla da gerekleşir.”
Bir Atı Kanatlandırma Sanatı (Kevin Ashton)
Bugüne kadar yaratıcılığın çok az insanda bulunduğu, bunun doğuştan gelen bir beceri olduğu gibi sözlere her birimiz maruz kaldık.
Peki bu efsaneler nerede çöker?
“Yaratıcılığın sihirli değneği sadece özel insanların mı eline tutuşturulmuştur? Yaratıcı zekâya ulaşmanın kılavuzu var mıdır?” gibi sorular ışığında yaratıcılığın istisnasız hepimizin içinde olduğu ve bunu nasıl kullanmamız gerektiğini yaşanmış hikayeler ile anlatıyor Ashton.
”Pek çok kurum içerisinde uyumlu olmak yaratıcı olmaktan daha makbuldür. Her ne kadar diğer türlüymüş gibi davransalarda da. Eğer uyum gösterir ama yaratıcılık göstermezseniz terfi edebilirsiniz.”
Ayrıca Bakınız; Hayatınızı Değiştirme Vaktinizin Geldiğini Gösteren 3 İşaret
Sanatçı Gibi Düşün (Will Gompertz)
”Hepimiz sanatçıyız” diyerek başlayan kitap, daha verimli ve daha yaratıcı bir hayata kavuşmak için nasıl düşünmeli, nasıl hareket etmemiz gerektiğini harika örneklerle anlatıyor.
Sadece sanatçı veya sanatçı adaylarının değil, her meslek grubundan insanın kendine dersler çıkaracağı bir eser.
Çünkü şunu savunuyor Gompertz: Yeteneklerin gelişmesine yardımcı olan birtakım yaklaşımları benimseyen ve sanatçı gibi düşünen herkesin, işi ne olursa olsun, daha yaratıcı ve verimli bir sürecek, başarı kazanma ihtimali artacaktır.
”Vereceğimiz en iyi yanıt dünyadaki hiç bir bilgisayarın beceremeyeceği bir şeyi yapmak, hayal gücümüzün meyve vermesini sağlamak olacaktır.”
”Sanatçı tutarlı bir yaratıma varmak için aylar, belki yıllar, süren bir araştırma, deneme ve geliştirme sürecinden geçmiştir ama bizim birkaç saniyede sonucu anlayıp hazmetmemiz beklenir. Başarısız olmamız sürpriz değil.”
“Kendine güven esastır. Sanatçılar resim yapmak veya yazı yazmak ya da sahneye çıkmak veya şarkı söylemek için izin almayı beklemezler, yaparlar, çıkarlar.”
Statü Endişesi (Alain De Botton)
İnsanı yiyip bitiren statü endişesinin nereden kaynaklandığını ve onu yenmek için neler yapabileceğini anlattığı, çok vurucu ve ufuk açıcı tespitlerin yer aldığı şahane bir Botton kitabı.
“Zenginlik, illa çok şeye sahip olmak anlamına gelmiyordu aslında. Zenginlik,sahip olmak istediğimiz şeylere sahip olmak demekti.”
’‘Kendimizi adil bir biçimde değerlendirebiliyor olsaydık, bir başkasının eleştirileri karşısında bu kadar yara almazdık.”
“Dürüst bir insansınız, işinizi etrafınızdakileri memnun etmek ya da etmemek üzere yapıyorsunuz; efendinize ve görevinizi sıkı sıkıya bağlısınız. Siz, bitmiş bir adamsınız.”
Comments