top of page

‘Daha Özgüvenli Olmak’ İçin Öneriler

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

1. Kendinizi Tanıyın

Özgüveni yükseltmenin birincil koşulu kendinizi tanımaktır. Peki neden?

Çünkü kendinizi tanıdığınızda size nelerin iyi geldiğini, güçlü ve zayıf yanlarınızı, sizi öne çıkaracak yeteneklerinizi keşfedersiniz.

Bu yönlerinizi keşfedip üzerine gitmek, yani bu konularda iyi olmak, sizi ortalamanın üstünde bir insan yapacak. İşte bu da özgüveninizi her daim güçlü tutacak bir unsur.

Kendinizi tanımanın diğer bir getirisi ise, kendi kendine yetebilmeyi öğrenmek. Kendinizle iyi vakit geçirdiğinizde, işlerinizi kendi başınıza halledebildiğinizde özgüveninizin de arttığını göreceksiniz.

2. Konfor Alanınızdan Çıkın

Hepimizin ‘’konfor alanı’’ dediğimiz sınırları vardır ve bu sınırı aşmaktan çoğu zaman ödümüz kopar. Çünkü bu sınırlar ardında kendimizi güvende, her şey yolundaymış gibi hissederiz. Bu arada biz büyüdükçe daralır bu sınırlar.

Ancak bu alan içinde kaldığımız müddetçe biz hep aynı biz oluruz ve herhangi bir gelişme gösteremeyiz.

Özgüven kazanmanın en önemli yollarından birisi zaman zaman bu alanı terk etmekten geçer, yani sınırlarınızı aşmaktan.

Daha önce hiç yürümediğiniz yollardan yürüyün. Korktuğunuz şeyleri yapın. Bambaşka dünyaların kapılarını aralayın. Sizden çok farklı insanlarla tanışın, hikayelerini dinleyin. Tüm bunların sizi ne kadar değiştirip geliştirdiğine inanamayacasınız.

3. Sahip Olduklarınızı Sürekli Arttırın

Sahip olduklarınız derken, daha iyi bir araba, daha güzel kıyafetler, daha güzel eşyalardan bahsetmiyorum. Bunlar size boş ve tehlikeli bir özgüven getirir.

Fikirlerinizden, değerlerinizden, bakış açınızdan, bilgi birikiminizden bahsediyorum.

Bu yüzden okuyun, dinleyin, gözlemleyin. Çok farklı konular hakkında araştırmalar yapın. Hatta öğrendiklerinizi çevrenizle paylaşın. Bunlar sizin değerinize değer katacak ve size gerçek bir özgüven sağlayacak şeyler.

4. Sorumluluk Alın

Sorumluluk almak özgüven duygusunu besleyen çok etkili bir yöntemdir. Sorumluluk aldığınızda risk alıp hata yapma ihtimalinizle de yüzleşiyorsunuz.

Mesela şirketinizde büyük bir değişim projesinin sorumluluğunu almak da olabilir arkadaşlarınızla ayarlayacağınız bir organizasyonun sorumluluğunu almak da. Mahallenizdeki hayvanlara yiyecek verme sorumululuğu da olabilir apartman kurallarını belirleme sorumululuğu da. Yeter ki sorumluluk duygusunu tecrübe edin.

Aldığınız her sorumluluk ile özgüveniniz daha da artacak, hayatın zorlukları karşısında daha güçlü bir tutum sergileyeceksiniz.

5. Çevrenizdeki İnsanlara Dikkat Edin

Birlikte vakit geçirdiğiniz insanların özgüveniniz üzerindeki etkisi yadsınamaz. O yüzden size kendinizi değersiz hissettiren, hayallerinizi küçümseyen, sizi şekillendirmeye çalışan insanlarla aranıza mesafe koyun. Değersizlik duygusu en tehlikeli duygulardan birisidir çünkü.

Değerlerinize saygı duyan, sizi koşulsuz destekleyen ve hayallerinize giden yolda sizinle birlikte yürümeye hazır olan insanlarla daha çok vakit geçirin.


38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page