top of page

En İyi Versiyonunuza Ulaşmak İçin 10x Kuralını Uygulayın

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bizi kendimizin en iyi versiyonuna dönüştürebilecek potansiyelden yararlanmamak kadar acı çok az şey var şu dünyada.

Bu potansiyelden yararlanamamamızın başlıca nedeni ise çoğu zaman koyduğumuz hedefler.

Evet, koyduğumuz makul ve küçük hedefler.

Peki ya şu andan itibaren hayatımızdaki her şeyi 10 katına çıkarmaya karar verirsek? Hedeflerimizi, düşüncelerimizi, eylemlerimizi… Tüm bunları 10'a katlamak hayatımızı nasıl etkiler dersiniz?

Grant Cardone bunu ortaya koyduğu 10x kuralı ile açıklıyor.

10x Kuralı Nedir?

Şöyle diyor Grant: ''Asıl hedefinizi alın ve 10 ile çarpın. Ayrıca, hedefinize ulaşmak için harcadığınız çabayı da 10 ile çarpın.''

10x kuralının arkasındaki temel fikirlerden bazıları şunlar:

Küçük hedefler ilham vermez. Küçük hedeflere ulaşmak kolaydır, ancak onlardan vazgeçmek de kolaydır. Ayrıca onlara ulaşmak pek de tatmin edici değildir.

10x hedefler ise düşünce ve eylemlerimizde istikrarlı olmamızı sağlar. Yaygın düşünce, yüksekleri hedeflemenin hayal kırıklığına yol açması yönünde, ancak bu düşüncenin kökleri tamamen korkuya dayanır.

10x hedef belirlemek ve çabamızı 10x katlamak bir dönüşüm gerektirir, ki bu hepimizin gerçekten istediği şeydir.

Üstelik potansiyel getiri ne kadar yüksek olursa, işler zorlaştığında bırakma olasılığımız da o kadar düşük olur.

Bir hedefe doğrum ilerlerken tökezlediğimizde yaptığımız ilk şey nedir? Hedefi düşürmek.

Hayır, tutunacağımız tavır hedefi düşürmek değil, çabamızı arttırmak olmalı.

Sadece 10 kat hedef oluşturup onların sihirli bir şekilde gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Bunun için de 10 kat daha fazla çaba da göstermeliyiz.

10x kuralı, yaptığımız herhangi bir şeye aşırı derecede büyük çaba harcadığımızda, son derece harika sonuçlar elde edeceğimizi garanti ediyor.

Küçük bir de hatırlatma: Hedeflerimiz için çabalarken, bir yandan da üretkenliğimizi arttırmak için Ivy Lee metodundan yararlanmakta fayda var.

''Ne kadar fazla eyleme geçerseniz, fırsatı yakalama “şansınız” da o kadar artar.'' Grant Cardone

Yıldızlara Ulaşmak Neden Yerde Kalmaktan Daha Güvenli?

''Sadece gelgit çekildiğinde, kimin çıplak yüzdüğünü anlayabilirsiniz'' der Warren Buffett.

10x kuralı, yalnızca büyük düşünme alıştırması değil, aynı zamanda ortalama sonuçların risklerine karşı bir korunma yöntemidir de.

Her şey yolunda gittiği sürece ortalama düşünmede, ortalama planlamada ve ortalama miktarda eylemde yanlış bir şey yoktur.

Ancak işler kötüye gitmeye başladığında, yeterince büyük hedefler koymamamış olmak büyük acılar çekmemize neden olabilir. Şu anki ekonomik krizde yaşadığımız gibi.

Toplum her fırsatta orta halli olmanın erdemini vurgular, ancak ortalama olmak matematiksel ve pragmatik olarak iyi değildir, çünkü bir gün bir gelgit her şeyimizi süpürerek çekilmiş olabilir.

''Ortalamayı kabul etmeyi içeren herhangi bir girişim, er ya da geç, başarısız olur.'' Grant Cardone

Büyük Eylem = Büyük Sonuçlar

Grant, kurduğu ilk işlerinden birini yönetmesinin hikayesini anlatıyor.

Başarısız olup pes etme noktasına geldiğinde bahanelere sırtını yaslamaya başlıyor. Pazar ürün için hazır değildi, zamanlama kötüydü, müşterilerin parası yoktu…

Ancak, pes etmek yerine eylemlerini arttırması gerektiği inancıyla diriliyor birden.

Günde 5 satış görüşmesi yapmak yerine 50 satış görüşmesi yapıyor mesela. Sosyal medyada günde iki kez paylaşım yapmak yerine, saatte iki kez yapıyor.

Şirket büyüdükçe, müşteriler onun e-posta pazarlama mesajlarının sıklığından şikayet etmeye başlıyorlar. Peki o ne yapıyor? Daha da sık mesaj göndermeye karar veriyor.

Bu, kitlesinden bazılarını kaybetmesine neden oluyor, ancak birçoğu bu koşuşturmaya hayran oluyor ve Grant'ın etkileyebilirliği artıyor.

Aynı pazarda, aynı müşteri havuzuyla aynı iş fikrine sahip olan Grant'ın işleri patlıyor.

Bu başarının arkasındaki tek değişken çabasıydı.

Grant'ın inatçı yapısı ve azmi bana dijital dünyanın şampiyonlarından Garry Vaynerchuk'un hikayesini anımsattı. Onu da tekrar okumakta fayda var.

''Küçülerek ölmek yerine büyüyerek ölmeyi tercih ederim. Geri çekilirken değil, ileri giderken başarısız olmayı tercih ederim.'' Grant Cardone

Evet, ortalama olmak çok riskli ve hassas bir seviye.

Bu yüzden her zaman en üstte, 10x seviyelerinde olmayı hedeflemeliyiz.

Gelirimizi 10 katına çıkaramayabiliriz, ancak yaratıcılığımızı, enerjimizi ve çabamızı 10 katına çıkarabiliriz.

Belki 10x seviyesine ulaşmak hayatta istediğimiz her şeyin anahtarı değildir, ancak yeteneklerimizi hafife almak, o seviyeyi elde etmemenin anahtarıdır.

Başarılı olmak için harcadığımız çaba, bizi sürekli olarak geleceğe hazırlayacak ve kendimizin daha iyi bir versiyonuna dönüştürecek.

Bu arada güvenli oynamayı ve tüm kurallara uymayı seven bir insansanız, 10x kuralı size göre değil elbette.

Ancak, her zaman daha iyisi olabileceğine ve dünyaya çok daha fazlasını katabileceğine inanan bir insansanız hemen şimdi 10x kuralını uygulamaya başlamalısınız.

''Yaptığınız şeyin sonraki seviyesine geçmek için daha önce olduğundan çok daha farklı bir düşünce çerçevesine geçmeli ve davranmalısınız. Daha muazzam bir düşünce biçimi daha fazla hızlanma ve ekstra beygir gücü olmadan bir projenin sonraki aşamasına geçemezsiniz. Düşünceleriniz ve eylemleriniz şu anda bulunduğunuz yerin nedenleridir.'' Grant Cardone

Bu kural hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Grant Cardone'un '10x Kuralı-Başarı ve Fiyasko Arasındaki Tek Fark' isimli kitabını okumanızı öneririm.

Kaynaklar:


2.721 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page