Birkaç gün önce bizim 4 yaş bebesinin veli toplantısı vardı. Kreş - veli toplantısı şimdiden?? Hiç o konuya girmeyelim, çıkamayız :))
Öğretmenle bire bir görüşürken Ege'nin "farklı düşünme becerisini geliştirmekten" bahsettik. Yani olaylara başka açılardan bakabilme yeteneğini..
Öğretmen şöyle bir örnek verdi:
"Örneğin birlikte resim yapıyorsunuz. (Biz henüz sadece karalıyoruz, diyemedim 😇). Onun farklı biriymiş gibi düşünmesine dair bir oyun oynayın. Bu ağacı Paw Patrol olsa nasıl çizerdi? Örümcek adam bu ağaçta ne yapardı? Bu oğlunuzun zihinsel esnekliğini ve yaratıcılığını arttırır."
Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama ben öneriyi çok sevdim.
Yaşamın zorlu yolculuğunda birçok kez farklı gözlüklerle olaylara yaklaşmaya ihtiyaç duyduğumuzdan belki, bana çok sempatik geldi. Henüz denemedim, ama denemek istiyorum.
***
Benzer bir katkıyı edebiyat kitapları okumanın verebileceğini yıllardır savunurum. Nasıl mı?
Bugüne dek, birkaç kez hayatımın altını üstüne getirerek yeni başlangıçlar yaptım.
Dışarıdan bakılınca "harika görünen" bir yerlerde olduğum halde, mutlu olmadığım duvarları yıkıp, sil baştan başladım. Üstelik birden fazla kez..
Çok cesur olduğumdan değil, hatta biraz garantici sayılırım.
Sadece hatrı sayılır derecede edebiyat merakım olduğundan, hayatta farklı hikayelerin, farklı yaşam tercihlerinin, farklı düşünce şekillerinin olabileceğini yıllardır kitaplardan öğrenmişliğimden..
Kimi zaman Anna Karenina'dan, kimi zaman İnce Memed'den ya da Bukowski'nin aykırı satırlarından ilham aldığımdan;
hayatta her yolun - gerçek bir yol olabileceğini,
farklılıkları kucaklamak gerektiğini ve
hayatı yaşamanın tek bir doğru yolu olmadığını zihnime kazımış durumdayım. Bu nedenle esnek düşünebiliyorum ve değişime kolay adapte oluyorum sanırım.
Aslında Ege'nin öğretmeninin de söylediği buydu. Çünkü roller coster hızıyla değişen bir çağın ortasındaysak, olaylara farklı açılardan bakabilmek ve hızlı adapte olabilmek gerektiği aşikar.
Son birkaç gündür bu konu gündemimde olduğundan, size de farklı düşünebilme kasımızı geliştirebilecek bir yolu hatırlatmak istedim.
Bir karar vermeye, yaratıcı bir fikir bulmaya ya da bir problemin / sorunun üstesinden gelmeye çalışırken farklı şapkalar takmayı deneyin. Bu çok güçlü bir düşünce fırtınası olabilir.
Örneğin;
Yeni bir ürün geliştirmeye çalışıyorsunuz. Kendinize sorun:
Ya bu ürünü bir tasarımcı yapıyor olsaydı?
Yani bütçeyi tutturmak ya da belirli ürün özelliklerini sağlamak yerine önceliğim yaratıcılık olsaydı? (Sanatçılar sınırları aşmayı severler, biliyorsunuz.)
Bugün birçok başarılı şirketin ürününe baktığımızda tasarımsal olarak hiç de fena olmadıklarını görüyoruz, bu düşünce şeklini azımsamayın.
Örneğin;
Bir problemin üstesinden gelmeye çalışıyorsunuz ve sıkıştınız. Kendinize sorun:
Ya girişimci kafasıyla düşünseydim?
Girişimciler prototipler oluşturarak küçük kitleler üzerinde fikirlerini test etmeye bayılırlar. O halde birkaç alternatif yaratıp sonuçları küçük küçük deneyip görsem mi?
Ya bir tesisatçı şapkası taksaydım?
Bir tesisatçı bozuk bir klozette neyin yanlış olduğunu anlamak için önce klozet sistemini söker. Parçalara ayırıp, hangi parçanın bozulduğunu tespit eder. Belki de sizin de bütüne bakıp çözüm bulmak yerine, olayları parçalara bölüp tek tek ele almanız gerekiyordur? Olabilir mi?
Örneğin;
Bir karar vermeye çalışıyorsunuz ve zorlandınız. Kendinize sorun:
Ya bir finansçı olsaydım?
Finansçılar yatırımın geri dönüş maliyetini mutlaka hesaba katarlar. O halde bu kararı verdiğimde ona verdiğim zaman / para / emek vb. elde ettiğim şeye değecek mi?
Ya bir doktor olsaydım?
Doktorlar hastayı gördüklerinde birçok farklı hastalık olabileceğini düşünürler. Teşhis edebilmek için muayene edip, semptomlara bakarlar. Semptomlara baktıkça kafalarındaki olasılıklar azalır ve doğru teşhise ulaşırlar.
Sizin elinizde bu karara varmak için hangi doneler var? Neleri karar mekanizmanızdan çıkarabilirsiniz?
***
Örnekler uzar gider.. Eminim okudukça sizin de aklınıza farklı şeyler gelmiştir. Zaten amacım her birimizin biraz farklı düşünmesini sağlamak.
Emin olun yaşama farklı gözlükler takarak bakmayı denediğinizde hem hayatınız kolaylaşacak, hem daha yaratıcı olacak, hem de yaptıklarınızdan daha fazla keyif alacaksınız.
Denemeye değer, di mi?
Aynı şarkıdaki gibi: Süpermen, süpermen olmak lazım bazen :))
📮 Size Nasıl Destek Olabiliriz?
1) Haddini Aş Kulübü: Kendinize 1 yıl sürecek profesyonel bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz; içinde mentorluk seansları, eğitim ve seminerler, okunacak / izlenecek kaynaklar, size özel videolar sunduğumuz bir toplululuğun parçası olabilirsiniz. Haddini Aş Kulübü ile ilgili daha fazla bilgi burada.
2) Kitap Ekspresi: Uluslararası bestseller olmuş, çoğu Türkçe'ye çevrilmemiş kişisel gelişim ve iş kitaplarının ana fikirleri ve en önemli ipuçları özetlediğimiz; Kitap Ekspresi'ne buradan abone olabilirsiniz!
3) Mentorluk: Eğer kariyerinizde ya da girişiminizde büyümeye ihtiyacınız varsa ve bir akıl hocasının desteğini almak isterseniz, mentor olarak da size yardım etmeye hazırız. Mentorlukla ilgili detaylı bilgi burada.
コメント