top of page

Haddini Aş Hikayeleri 81: Beeple (Mike Winkelmann)

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Birkaç ay öncesine kadar ismi sanat dünyası tarafından pek de bilinmeyen bir adam bu ay bir eserini tam 69.3 milyon dolara sattı.

Üstelik bu eseri dijital bir resim dosyası.

Yani bildiğiniz Jpeg dosyası.

Bahsettiğim kişi, Nft dünyasının en popüler ve çılgın ismi Mike Winkelmann. Online ortamdaki ismi ise Beeple.

Peki kimdir bu dijital artist ve bir jpeg dosyasını 69.3 milyon dolara satmadan önce hangi süreçlerden geçmiştir?

Buyrun anlatıyorum.

Mike Winkelmann Kimdir?

1981 yılında ABD Wisconsin'de doğan Mike, aslında sanat alanında çok az eğitim alıyor. Lisedeyken 2 kez sanat dersi, üniversitede bilgisayar bilimi okurken ise bir kez video dersi alıyor.

Mezun olduktan web tasarımcısı olarak çalışmaya başlıyor. Boş zamanlarında ise yaratıcı projeleri üzerinde çalışıyor, yani bugün onu Beeple yapan dijital sanatlar üzerinde.

Boş zamanlarında ürettiği bu dijital eserlerin uzun vadede faydasına koşulsuz inanan Mike, 2007 yılının mayıs ayında şöyle bir karar veriyor: ''Bugünden itibaren her gün bir resim çizip online olarak yayınlayacağım.''

Gerçekten de 2007'den 2020'ye kadar her gün resim çizerek bunları yayınlıyor. ''Everydays'' serisi işte böyle ortaya çıkıyor. Bir süre sonra eserlerini tıpkı diğer fiziksel sanat eserleri gibi tekil parçalar olarak satmanın yollarını aramaya başlıyor sanatçı.

İşte bu arayış Mike'ın NFT dünyasıyla tanışmasını sağlıyor.

Blockchain teknolojisinin bir parçası olan NFT (Non-Fungible Token), dijital dünyada oluşturulan resim, ses ya da video dosyalarının, yani dijital varlıkların kripto ağı üzerinden tescilli olarak el değiştirmesini mümkün kılıyor. Bu arada kripto para birimlerinin aksine, NFT’ler eşsiz varlıklar şekilde tasarlandığı için birbirleriyle takas edilemiyor.

Eserlerini NFT platformlarını yüklemeye başlayan Mike, 2020 Aralık'taki müzayedede bir hafta sonunda 3,5 milyon dolar hasılat yapıyor.

Asıl büyük patlama ise bu bu ay gerçekleşiyor.

2007 yılında başladığı ve bir gün bile ara vermeden ürettiği eserlerden oluşan ''everydays'' serisindeki resimlerin kolajı olan ''everydays: the first 5000 says'' isimli dosyasını tam 69.3 milyon dolara satıyor.

Bu satış ile hem ''Beeple'' ismi olay oldu hem de NFT dünyasına ilgi bir anda arttı.

Bu yıl itibariyle yaşayan en pahalı sanatçılardan biri olan Beeple, hayal gücünü zorlayan, distopik eserlerini hız kesmeden yayınlamaya devam ediyor.

Instagram hesabı: beeple_crap

Web sitesi: beeple-crap.com

Evet, dünya değişmeye devam ediyor, istesek de istemesek de büyük bir dönüşüme tanık oluyoruz. Bu dönüşümün en dikkat çekecek olaylarından birisi de şüphesiz ki dijital varlıkların da bir değer, bir sanat eseri olarak sayılması olacak.

Tabii Beeple da tarih boyunca bu dönüşümün unutulmaz isimlerinden birisi olarak anılacak.


1.827 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page