top of page

Haddini Aş Hikayeleri 85:  Fred DeLuca

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

17 yaşında eğitim masraflarını karşılayabilmek için hiç deneyimi olmadığı bir sektörde girişimcilik serüvenine başlayan ve sonunda bir dünya markası yaratan bir gencin hikayesini anlatıyorum bu yazımda.

Subway'ın kurucusu Fred DeLuca'nın hikayesini.

Fred DeLuca Kimdir?

1948 yılında New York, Brooklyn'de dünyaya geliyor Fred.

Babası geçimlerini sağlamak için bir fabrikada çalışıyordu, Fred ise boş şişeleri toplayıp her birini 0,02 dolar nakde çevirerek babasına yardım ediyordu.

Fred'in gençliğinde en büyük hayali tıp okumaktı. Ancak ailesinin maddi durumu eğitim masraflarını karşılamaya elverişli değildi. Bu yüzden Fred rahat bir eğitim hayatı sürebilmek için sürekli iş fikirleri hakkında kafa yoruyordu.

Fred'in arayışta olduğunu gören bir aile dostu Fred'e sandviç dükkanı açma tavsiyesi veriyor ve bu fikir Fred'in epey hoşuna gidiyor.


Bunun üzerine yakın arkadaşlarından biri olan Peter Buck'dan 1000 dolar borç alarak 1965 senesinde, 17 yaşındaki Fred ilk sandviç dükkanını açıyor.

İsmini ise önce Pete’s Super Submarines olarak belirliyor. Fakat bu isim reklamlarda kulağa "Pizza Marines" gibi geldiği için ve istenilen etkiyi bırakmadığı için markanın ismini 3 yıl sonra Subway olarak değiştiriyor.

Bu arada Fred Gıda Endüstrisi hakkında hiçbir şey bilmiyordu, deneyimsizdi ve çok az sermayesi vardı. Buna rağmen başarıyı hızlı bir şekilde yakalamıştı. Öyle ki ilk günde tanesi 50-70 sentten 312 adet sandviç satmıştı. Okul masraflarını karşılayabileceğinden emindi artık.

Üstelik ilk günden yakaladığı bu başarı ile Fred'e epey cesaret vermişti.

Başta bayilik açmaya başlasa da bunun zamanla iyi bir fikir olmadığını, franchise işletmesinin ona daha fazla kazandıracağını anlayan Fred, 1974 yılında ilk franchise'ını Wallingford'da açıyor.

Şirket genişleyerek ilk uluslararası franchise 1984'te Bahreyn'de, 1986'da Kanada'da açılıyor. Ve zamanla Subway tüm dünyaya yayılıyor. Ve Fred'in doktor olabilmek için başladığı girişimcilik serüveni, bir dünya markası yaratmasıyla ve milyarder olmasıyla sonlanıyor.

17 yaşından beri Subway'i dünyanın en iyilerinden yapmak için çabalayan Fred, 2015 yılında hayata gözlerini yumuyor ve Subway'in yönetimini kardeşi Suzanne Greco devralıyor.

Türkiye'de de çok sayıda şubesi olan Subway'in dünya genelinde 45.000'e yakın şubesi bulunuyor.

Fred'in hikayesi bize gösteriyor ki girişimcilikte önemli olan kaç yaşında olduğumuz, ne kadar deneyimli olduğumuz veya ne kadar paramız olduğu değil.

Girişimcilikte önemli olan fikrimize ne kadar güvendiğimiz, ne kadar sabırlı ve azimli olduğumuzdur.



922 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page