top of page

Haddini Aş Hikayeleri 84: Kevin Plank

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Günümüzün en iyi ve en yenilikçi spor markalarından birisi olan Under Armour'ın 23 yaşında bir genç tarafından kurulduğunu biliyor muydunuz?

Bu yazımda Under Armour'ın arkasındaki başarılı girişimci Kevin Plank'i anlatıyorum.

Kevin Plank Kimdir?

13 Ağustos 1972'de ABD, Maryland'da dünyaya geliyor ve burada büyüyor.

Küçük yaşlarda futbol oynamaya başlayan ve bu sporda oldukça başarılı olan Plank, hem lise hem üniversite yıllarında gittiği okulun futbol takımında top koşturuyordu.

Kevin futbol oynamayı çok sevse de takım üniformalarından nefret ediyordu. Çünkü terleyince üzerine yapışan tişörtler kurumak bilmiyordu. Bu da ister istemez oyundaki performansını etkiliyordu.

Takım arkadaşlarının da bu durumdan epey rahatsız olduğunu, teri dışarı atabilen tişörtlerin tüm meslektaşları için bir ihtiyaç olduğunu görünce, bu konu üzerine düşünmeye başlıyor ve bir çözüm bulmayı kafasına koyuyor Kevin.

Bunun üzerine kumaş satan bir dükkana giderek istediği tarzda sentetik kumaşlar alıyor ve büyükannesinin evinin bodrum katında formalar dikerek denemelere başlıyor.

Sıra geldi ürünü test etmeye geldiğinde takım arkadaşları başta iç çamaşırını andıran bu ürünleri giymek istemese de, Plank bir şekilde onları ikna ediyor.

Ürün başta görsel olarak çok çekici olmasa da terletmiyor ve rahat bir şekilde oyun futbol oynamalarını sağlıyor. Plank, zamanla ürünler üzerinde görsel olarak da değişiklikler yaparak onları her açıdan kullanıma hazır hale getiriyor.

Üniversite son sınıf öğrencisi olan Plank, gelecekte yapmak istediği işin bir spor ürünleri markası yaratmak olduğuna karar veriyor ve kendini tamamen bu işe adıyor. Bir süre sonra New York'a gidiyor ve burada giysi bölgelerini ziyaret ederek bilgiler toplayıp stratejiler oluşturuyor.

1996 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra tüm birikimi olan 16 bin doları ve kredileri kullanarak Under Armour'u kuruyor Kevin Plank. Ancak şirketi kurduktan bir yıl sonra yüklü borçla nedeniyle iflas ediyor, hatta 2 dolarlık faturları ödeyemediği günlerden geçiyor.

Ancak yaşadığı bu sıkıntılı ve zor dönemlerde dahi bir kez olsun ''bu iş olmayacak'' diye düşünmüyor Plank.

Bu sırada ürünlerini profesyonel spor liglerindeki futbolcu arkadaşları giymeye başlıyor ve yavaş yavaş marka belli çevrelerde bilinir hale geliyor. Plank'ın markasına duyduğu tutku yavaş yavaş çevresine de yayılıyor.

Borçlarla boğuştuktan bir süre sonra ilk satışını Georgia Tech'e yaklaşık 17.000 dolara yapmasıyla işler Plank için yoluna girmeye başlıyor.

İlk senesinde satışlar 585 bin dolara ulaşırken, sonraki beş yıl 7 milyon dolardan 440 milyon dolara kadar yükseliyor. 2010 yılına gelindiğinde ise bu rakam 1.5 milyar doları buluyor.

Ve bodrum katında kurulan, bir iflas atlatan marka bugün hem tüketiciler tarafından en çok tercih edilen spor markası hem de en başarılı dünya takımlarını giydiriyor.

Markanın hızlı yükselişinin arkasında teknoloji ve inovasyon odaklı bir firma olması, çağa ayak uydurması ve her şeyden önce kalitenin ön planda olması yatıyor. Öyle ki bir ayakkabı modeli kullanıcıya sunulmadan önce 500 bin adımlık dayanıklılık testinden geçiriliyor.

Under Armour bugün dünyanın en iyi spor markalarından biri olarak kabul görüyor ve yüzlerce kişilik inovasyon takımıyla her yıl seviye atlayarak ilerlemeye devam ediyor.

Kevin Plank Ocak 2020'de CEO görevinden ayrıldı ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor. Net serveti ise 2 milyar dolar.

“Ölümüne korkan, bahaneler uyduran ve ‘şimdi doğru zaman değil’ deyip duran bir girişimci düşünün. Doğru zaman diye bir şey yoktur. Ben teknolojinin patladığı zamanlarda konfeksiyon imalatına başladım. Bir düşünün yani. İninizden çıkın ve bir şans gidip kendi işinizi başlatın.” Kevin Plank
1.841 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page