top of page

Hayattan Doğru Şeyleri İstediğinize Emin misiniz?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Hayatımızı isteklerimiz yönlendiriyor.

Tüm düşünce ve eylemlerimizi isteklerimize göre belirliyor, onları yerine getirmek için her türlü fedakarlığa razı oluyoruz. Yeri geliyor zamanımızdan, ilişkilerimizden, ailemizden, arkadaşlarımızdan, hatta sağlığımızdan bile ödün verebiliyoruz.

Ama çok azımız isteklerini sorguluyor.

Halbuki isteklerimizin azımsanmayacak bir kısmı bizi aslında yanlış yönlendiriyor ve geri dönüşü olmayan yollara sokabiliyor. Ve bunun, yani isteğimizin hiç de akıllıca olmadığının farkına vardığımızda genelde çok geç oluyor.

Bu yüzden onlar için zamanımızı ve enerjimizi harcamadan önce isteklerimizi sürekli sorgulamalıyız.

Ve bunun için kendimize sorabileceğimiz iki temel soru var aslında.


1. İsteklerim Zamana ve Duruma Göre Değişiyor mu?

Her birimizin istekleri, yaşımıza, cinsiyetimize, bakış açımıza ve hayatta maruz kaldığımız şeylere göre farklılık gösterir.

Çocukluk isteklerimizle şu anki isteklerimiz uyuşmaz mesela. Oyuncak bebek/arabalarla başlayan istekler listemiz zamanla havalı bir cep telefonuna, marka bir ayakkabıya, ardından yüksek maaşlı bir işe, güzel bir arabaya ve anlayışlı bir eşe dönüşür.

Büyüdükçe isteklerimiz dış faktörlerden de daha fazla etkilenir. Arkadaşımızın yeni aldığı arabaya bakıp bizde de olmasını dileriz. Mobilyalarına baktığımızda kendi mobilyalarımızı değiştirme ihtiyacı doğar birden bire. Sosyal medyada gördüğümüz lüks hayatlara bakıp kendi hayatımızı sorgularız bol bol.

Aslında hiç aklımızda olmayan o istekler, onları fark etmenizle belirirler zihnimizde.

Ancak bu istekler geçicidir, anlıktır, bahçede biten yabani otlar gibidirler. Onlara ulaştığınızda çok kısa bir süre haz duyarız ve çok kısa bir süre sonra sıkılır yenilerine göz dikeriz

Ne yazık ki insanların büyük kısmını bu anlık ve geçici istekler yönlendiriyorlar. Üstelik zaman, enerji, aile gibi paha biçilemez şeylerini o geçici hevesler uğruna kolayca harcayabiliyorlar.

Gerçeğin farkına vardıklarında ise genelde çok geç oluyor.

Geçici isteklerimiz bizi tüketip huzursuz hissettirmesine karşın gerçek isteklerimiz bizi güçlendirir, motive eder ve asla zamana ve duruma göre değişmezler.

Bu yüzden isteklerimiz için harekete geçmeden önce geçici olup olmadığını sürekli sorgulamalıyız. Sonuçta insanın başına gelebilecek en acı şeylerden birisi de geçici bir heves uğruna zamanının ve enerjisinin büyük bir kısmını harcamasıdır.

2. İsteklerim Mutlu Olmak ile İlgili mi?

Genelde mutluluğumuzla ilişkilendirdiğimiz hedefler koyarız kendimize.

Ancak o hedefe ulaştığımızda mutlu olacağımızı düşünürüz. Yani mutluluğu bir ev veya araba satın almak, iş bulmak veya belki de evlenmek gibi fiziksel veya psikolojik hedeflere atfederiz. Bu da zihnimize yaşadığımız anda mutlu olmadığımız mesajını verir.

Ve hedefimize ulaşmak için iki yolumuz vardır. Birisi pek de dürüst olmayan eylemlerle bir kısayol, diğeri ise olağan ama adil olan yol.

Elbette birçoğumuz kestirmeleri tercih ederiz. Gerekirse hile yapar, başkalarını aldatırız.

Peki ya sonra?

O süper hedeflerin yanında nefret, stres, gerilim, huzursuzluk, tükenmişlik ve daha birçok olumsuz duygu da bizimledir artık.

Hedefimize ulaştığımızda mutsuz ve yorgun bir halde buluruz kendimizi. Haliyle başarının tadını çıkaramayız.

Dolayısıyla mutluluk kıyafeti giymiş bir şekilde bize görünen isteklerimizin aslında baş düşmanlarınız olduğunu söylemek yanlış olmaz. Öyle bir düşmandır ki bunlar, usul usul, hiç hissettirmeden tüm hayatımızı paramparça edebilirler.

Bu yüzden isteklerimizi gelecekte mutlu olacağım düşüncesiyle inşaa etmemeliyiz. Öyle isteklerimiz olmalı ki, başlarken de mutlu etmeli bizi, yoldayken de. Ona doğru attığımız her adımdan mutluluk ve keyif almalıyız, yaşadığımız zorluklardan bile.

***

Bu iki soru isteklerinizin ne kadar gerçek olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ve gereksiz problemler yaşamanızı engelleyecektir.

Unutmayın, istekleriniz yaşam tarzınızı ve yaşam kalitenizi belirliyor. Bu yüzden onları sorgulamayı ihmal etmeyin.

Gerçek istekleriniz sizi yormayacak. Onlar size güç, enerji verecek ve hayatınızı daha anlamlı kılacaklar.


1.207 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page