top of page

Kadercilikten Kurtulmak İçin Üç Pratik ve Şaşırtıcı Yöntem

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

İnsanın iyi ve başarılı bir hayat yaşamasının önündeki en büyük engellerden birisi kaderciliği benimsemesidir. Ve ne yazık ki toplumumuza baktığımızda, gerek iş hayatında olsun, gerek özel hayatta olsun çok fazla insan kaderci bir anlayışa sahip olduğunu görüyoruz.

Peki nedir kadercilik?

Hayatta yapılan hataların sorumululuğunu üstlenmeyip, onları kadere ve dış faktörlere bağlamaktır.

Memnun olunmayan şeyleri (hayat, ilişkiler, kariyer) değiştirme girişiminde bulunmamak, kendi kendine düzeleceğine inanmaktır.

Bu şekilde yaşayan bir insan ise sonunda pasifleşir, teslim olur ve kendisine verilene razı bir şekilde yaşamını sürdürür. Daha fazlasını istemek aklının ucundan bile geçmez.

Eğer daha iyi bir yaşam arzunuz varsa, kendinize yapacağınız en büyük iyilik kadercilikten vazgeçmek, zihin yapınızı değiştirmek olmalı.

O halde kadercilikten kurtulmak için neler yapmalısınız? Bunun için size 3 adet tavsiyem olacak.

1. Dinlediğiniz Müziği Değiştirmelisiniz

Genelde nasıl müzikler dinliyorsunuz?

Eğer cevabınız arabesk, arabesk rap, karamsar pop şarkılar ise acilen dinlediğiniz müzik tarzını değiştirmeniz gerekiyor.

Çünkü bu tarz müziklerin çok büyük kısmı birisinin başına gelen kötü şeyleri anlatır. Ya da ülkeyle ilgili kötü şeylerden, sevgilisiyle ilgili sorunlardan yakınır. Sürekli kadere yakarış vardır.

Beyninizi temelde bir makine gidi düşünün; dışarıdan sürekli girdiler alır ve bu girdilerden çıktılar üretir.

Dolayısıyla bu tarz şarkılar dinlediğinizde aldığınız girdiler hep kaderci anlayışta olur. Böyle olunca da siz farkında olmadan zihniniz sürekli karamsar fikirler üretir, yani kaderci hale gelir.

Beynin müziğe çok duyarlı olduğunu, bu yüzden çok fazla etkilendiğinizi unutmayın.

Evet, işte bu yüzden müzik zevkinizi geliştirmeniz lazım. Dinlediğiniz zaman heyecanlandığınız, ruhunuzun yükseldiği müzikler dinlemenizi öneririm.

Klasik müzik, caz ve blues gibi türler hem çok daha iyimserler, hem ilham vericiler, hem de beyninizin gelişimine yardımcı olurlar.

2. İzlediğiniz Dizileri Değiştirmelisiniz

Bir diğer karamsar girdiler almanıza neden olan faktör de izlediğiniz diziler.

Türk toplumu karamsar, felaket senaryoları ile, mutsuz ve sorunlu insanlarla dolu olan dizileri sevdiği için, televizyon dizileri hep bu tarz konuları işler. Televizyonu her açtığınızda kötülükler dünyası içerisinde kalırsınız ve her an başınıza kötü şeyler gelme düşüncesi iyice pekişir.


Çünkü beyninizde, nöronlar arasında bağlantı kuran nöroplastisite, hayatla olumsuz bağlar kurmanıza neden olur. Siz de karşınıza çıkan bir fırsatta başınıza gelebilecek kötü şeyleri daha fazla düşünmeye başlarsınız. Bu düşünce tarzına geçmek de potansiyelinizi yerine getirememenize neden olur.

Halbuki çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Neden bu sahte senaryolar gerçekmiş gibi kendinizi kandırasınız ki?

Neden daha iyi hayatların da olabileceğine inanmıyorsunuz?

Unutmayın izlediğiniz her içerik beyninizin şekillenmesine sebep oluyor. Bu yüzden izlediğiniz şeyleri çok dikkatli seçmelisiniz.

Kaderci, başına kötü şeyler gelen insanların hikayelerini izlemek yerine kendi çabasıyla başarılı olan, azimli insanların hikayelerini izlemek çok daha yararlı olacaktır.

3. Kötü Dayı Sendromundan Kurtulmalısınız

Hemen hemen her Türk ailesinde haddini aşıp kendi işini kurmaya çalışan, yeni şeyler deneyen ama bundan dolayı batan, sonunda ise ya taksicilik gibi işler yapan veya başına daha kötü şeyler gelen insanların hikayeleri vardır.

Haliyle bu hikayelerle beslenen çok fazla insan var.

Bunlar elbette olağan, herkesin başına gelebilecek şeyler. Ancak kendinizi bu hikayelere çok kaptırırsanız, zihniniz yine kaderci moda geçecektir.

Ailenizde başarısız olanların yanı sıra başarılı olanlar da var, bunu biliyorsunuz.

İşte o başarılı olanların hikayelerini daha çok merak etmelisiniz. O insanların neyi iyi yapıp da yükseldiğini sormalı, araştırmalı ve onları örnek almalısınız.

Eğer etrafınızda öyle insanla yoksa öyle insanların biyografilerini bulmalı, okumalısınız.

Bizim her hafta yayınladığımız, inanılmaz zorluklardan gelen ama yine de olağanüstü başarıyı bulan insanlardan bahsettiğimiz Haddini Aş Hikayelerini okuyabilirsiniz.

Bu hikayelerle beyninizi besledikçe dünyaya bakışınız da daha olumlu hale gelmeye başlayacak ve daha iyi fırsatlarla karşılaşacaksınız.

Ve diyeceksiniz ki ''Ben sorumluluğumu üstün alırsam başarabilirim. Ben yapabilirim. Kaderime razı olmak zorunda değilim.''



1.406 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page