top of page

Kendini Tükenmiş Hissedenler Ne Yapmalı?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Öyle anlar gelir ki, canımız hiçbir şey yapmak istemez. Enerjimiz düşer ve tüm olumlu alışkanlıklarımızdan vazgeçebiliriz. koyduğumuz hedefleri, hayallerimizi dahi unutur öylece geçiririz günlerimizi.

Çünkü tükenmişizdir.

Başımıza kötü bir olay gelir, tükeniriz.

Başarısız oluruz, tükeniriz.

Çok çalışmaktan tükeniriz.

Ülke gündemi o kadar yorar ki, tükeniriz.

Bu çok normal. En üretken, en parlak insanların başına bile gelebilir.

Biraz dinlenmek, ara vermek çok doğal, hatta gerekli. Ama bunu bir yaşam tarzı haline getirirsek sıkıntı var demektir.

Sağlıklı ve üretken insanın amacı enerji seviyelerini yüksek tutmak, hayattan zevk almak, kendisine ve diğer insanlara yük olmamaktır.

Peki, bir türlü bu şekilde hissedemiyorsak, tükenmişlik hissinden kurtulamıyorsak neler yapabiliriz?

Yeni Alışkanlıklar İnşaa Edin

Odaklanabilmenize yardımcı olacak, sizin için en uygun alışkanlıklar edinmelisiniz.

Bu meditasyon yapmak da olabilir, günlük günlük tutmak da olabilir, pomodoro tekniğini kullanmak da. Önemli olan sizin üzerinizde işe yaramasıdır.

Seçtiğiniz tekniği, günlük rutininizin doğal bir parçası haline gelene kadar tutarlı bir şekilde uygulayın.

Onu alışkanlık haline getirdikten sonra üzerine bir başka teknik ekleyebilirsiniz.

Hepsini bir anda yapmaya çalışmayın. Bunu yaptığınızda kendimize gereksiz baskı uyguluyorsunuz ve bu daha da fazla tükenmişliğe yol açabiliyor. Bu yüzden işleri basit tutun. Sıfırlamaya ihtiyacınız varsa, sıfırlayın. Baştan başlayın. Kendinizi aşırı zorlamaya çalışmayın.

Bunlar hayatın birer parçası.

Bir atlet yaralandığında, dinlenmek için zamana ihtiyaç duyar. Hemen uzun mesafe koşulara girişmez. Temposunu yavaş yavaş artırarak yeniden koşmaya başlar.

Tükenmeyi de bir nevi yaralanma olarak düşünebilirsiniz.

Dinlenin, kendinizi güncelleyin ve yola devam edin.

Öncelikleriniz Olsun

Eğer çok fazla hedefiniz varsa ve hepsine aynı anda ulaşmayı arzuluyorsanız bu sizi eninde sonunda tükenmişliğe sürükleyecektir.

Çok fazla şeye sahip olmak arzusu insan doğasında vardır. Bu kötü bir şey değil. Ancak hepsine aynı anda sahip olmaya çalışmak ne yazık ki imkansız.

Aynı anda hem çok para kazanıp, hem 20 ülkeye seyahat edip, hem enstrüman çalmayı öğrenip, hem de ailenizle daha fazla zaman geçiremezsiniz.

İsteklerinizi önceliklendirmelisiniz. Bazı hedefler aklımızı karıştırabilir ve gerçekten istediğimiz şeyin peşinden gitmemizi engelleyebilir.

Hangisi sizin için gerçekten önemli? Ona karar verin ve ilk önce sadece onu elde etmeye odaklanın.

Sahip Olduklarınız İçin Mutlu Olun

Her an her şeyden haberimiz olduğu ve diğer hayatların her daim gözümüzün önünde olması, ne yazık ki bizleri daha da doyumsuzlaştırıyor. Gördüğümüz her şeyi istiyoruz. Daha fazla para, daha fazla arkadaş, daha fazla popülerlik… Bu da tükenmişlik yaşamamızı kolaylaştırıyor.

Bunun yerine, sahip olduklarınızın tadını çıkarmalısınız. Klişe geldi biliyorum. Ancak denediğinizde ve sizi ne kadar rahatlattığını gördüğünüzde ''bu kadar kolay mıymış?'' diyeceksiniz.

Sahip olduğunuz tüm iyi şeyleri düşünün. Mesela istediklerinizi yapacak kadar sağlıklısınız, sizi seven insanlar var, yemek yemeye ve hayatta kalmaya gücünüz yetiyor.

Başınıza gelmeyen kötü şeyleri de düşünün.

Hastanede komada değilsiniz. Ölümcül bir hastalığınız yok. Bir savaş bölgesinde hayatınız için savaşmıyorsunuz.

Pozitif Arkadaşlarınızla İletişime Geçin

Arabamız bozulduğunda, onu tamir edebilecek bir uzmana götürürüz. Ancak aklımız ve duygularımız bu şekilde çalışmıyor. Odağımızı, duygularımızı bir ingiliz anahtarıyla düzeltemiyoruz veya bir tamirhaneye götüremiyoruz.

Çoğu zaman tek ihtiyacımız olan konuşacak birisi.

"Tamam da konuşmak da çözüm getirmiyor!" diyebilirsiniz.

Elbette, arkadaşlarınız size uygulanabilir tavsiyeler vermeyebilir. Ama belki de yapabileceklerinin en iyisi sadece dinlemektir.

En önemlisi de pozitif düşünen bir arkadaşınızla konuşmak olacaktır. Bu, düşüncelerinizi ve duygularınızı daha iyi işlemenize yardımcı olabilir.

Yavaşlayın ve Hayatınızı Gözden Geçirin

Zaman zaman kendinizi ve sağlığınızı değerlendirmelisiniz.

Mesela sağlıklı besleniyor musunuz? Yeterince uyuyor ve egzersiz yapıyor musunuz?

Çünkü kariyerinize ve hayatınıza kendinizi fazla kaptırdığınızda bu küçük ama önemli meseleleri görmezden gelebiliyoruz.

Üstelik çoğu zaman diğer insanların sorunları için çok fazla zaman harcıyoruz. Müşteriler, patronlar, arkadaşlar, çocuklar…

Tükenmiş hissetmeniz, kendi başınıza vakit geçirmeniz, kendiniz için bir şeyler yapmanız gerektiği sinyalidir aynı zamanda.

O yüzden önce biraz yavaşlayın, dinlenin, odaklanın ve ilerlemeye devam edin.

3.066 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page