top of page

İyi Bir Alışkanlık Bir Ömür mü Sürmeli? Yok Öyle Bir Şey!

Bugün birçok yerde dünyanın en başarılı insanlarının rutinlerinden bahsedildiğine rastlarsınız:


Apple CEO'su Tim Cook sabah 3:45'te uyanıyor ve egzersiz yapıyor. Aktör ve yapımcı Reese Witherspoon her gün aynı sağlıklı kahvaltıyı yapıyor. Oprah Winfrey erkenden meditasyon yapıyor. Yazar Tim Ferriss düzenli olarak günlük tutuyor.


Toplum olarak üretkenliğimizi arttıracak ipuçlarına ve bir güne mümkün olduğunca çok şey sığdırmaya o kadar odaklandık ki; uzun vadeli ve tutarlı alışkanlıkların başarımızı garantileyen en önemli şeylerden biri olduğunu düşünüyoruz.


Evet, uzun vadeli rutinler; verimliliği artırmak, stres ve karar yorgunluğunu azaltmak, potansiyelimizi kullanmak ve sağlıklı kalmamıza yardımcı olmak için faydalıdır. Bunu kabul ediyorum.


Ancak kısa vadeli rutinimize girmiş alışkanlıkların da kendine has faydaları olabilir. Yani benimsediğiniz bir alışkanlığın size çok iyi gelmesi, onu sonsuza dek sürdürmemiz gerektiğini göstermez.


Bir örnek vereyim:


Hayatının 16 yılını kurumsal şirketlerde beyaz yaka olarak geçirmiş biri olarak, kendi işimi yapmaya başladığım ilk zamanlarda yalnız çalışmakta zorlanıyordum.


Çalışırken, etrafımda birilerinin olmasına, çalan telefonlara, toplantıya koşturan insanlara, sigara molalarındaki sohbetlere alışmıştım. Evde bilgisayar başında sade bir masada yapayalnız oturmak bana iyi gelmemişti.


Bu da üretkenliğimi etkiliyordu. Bir türlü kitabımı adam akıllı ilerletmek için disipline edemiyordum kendimi. İşte o dönemler, kendimi açık çalışma ofislerine atmaya başladım.


Kalabalıklar içerisinde, her gün farklı bir "kübikte" oturarak kitabımı tamamladım. Kitabı yayın evine teslim ettiğimde, evime dönmeye hazırdım. Çünkü evden çalışma fikrini kafamda olgunlaştırmak için ihtiyacım olan zamanı kazanmıştım.


Kısacası, bir rutin belli bir süre için ya da kısa süreli olabilir, ve yine de bir amaca hizmet edebilir. Bırakmamız gereken yerde o alışkanlığı bırakıp yola devam edebiliriz.


Ömür boyu benzer rutinlere tutunmaya ihtiyacımız olmayabilir. Şimdi biraz daha açayım bu konuyu ve kısa süreli alışkanlıkların faydalarından bahsedeyim.





Kısa Vadeli Rutinimizde Olan Alışkanlıkların Faydaları


1. Değerlerimizi Belirlememize Yardımcı Olur.


Benim için başarı, muhteşem bir kariyer veya maksimum üretkenlikten çok daha fazlasıdır. Başarı bana göre, değerlerimize ya da olmak istediğimiz kişiye göre yaşamı biçimlendirmekle ilgili... Bu da değerlerimle örtüşen faaliyetlere zaman ayırmak anlamına gelir.


Gün içinde genellikle yeterli saat olmadığından, değerler listemize öncelik vermek için plan yapmanız gerekir. Kısa vadeli rutinleri denemek, hangi değerlerin bizim için en önemli olduğunu ve yaptıklarımızın bunu yansıtıp yansıtmadığını belirlememize yardımcı olur. Uzun vadede gitmek istediğimiz yere götürmeyecek rutinleri kısa vadede bırakmak akıllıca olacaktır.


Bir taraftan da hayatlarımız değiştikçe rutinlerimiz de bizimle birlikte dönüşür.

Sizin için 10 yıl önce işe yarayan bir rutin, şu anda çevreniz ve değerleriniz için geçerli olmayabilir. Araştırmalar, kişiliğimizin yaş aldıkça değiştiğini ve deneyimlerimizle birlikte evrildiğini gösteriyor.


Çeşitli yaşam evrelerinde bizim için neyin en önemli olduğunu keşfetmek için kısa vadeli rutinleri kullanabiliriz.


2. Geçici Rutinler Geçici İhtiyaçları Karşılar.


Bir şeyin faydalı olması için onu sonsuza kadar yapmamız gerekmez. Kısa süreli bir rutin, o anda tam da ihtiyacınız olan şey olabilir.


Örneğin zor bir dönemden geçiyorsanız, sabahları yarım saat yoga yapmayı rahatlatıcı bir rutin olarak görebilirsiniz. Belki de kendinizi daha iyi hissettiğinizde bu rutini bırakacaksınız. Hayatımıza aldığımız her şeyi sürekli tutmak zorunda olmadığımızı bilmek, daha kolay başlamanıza yardımcı olur. Böylece yogayı bırakınca kendinizi suçlu hissetmezsiniz.


Kendimden örnek vereyim. Genellikle akşamları 22:00'da yatmaya çalışıyorum, çünkü sabah 5'te kalkıp bir sürü işi 8'e dek halletmiş olmak bana iyi geliyor. Ancak bu diğer insanlar için rol model alınması gereken bir alışkanlık değil. Ben tavuk familyasından geldiğim için böyleyim. Ve siz bir gece kuşu olabilirsiniz.


3. Uzun Vadeli Hedefler Oluşturmamıza Yardımcı Olurlar.


İnsanlar uzun vadeli hedefler koyduklarında genellikle başarısız olurlar. Ancak kısa vadeli bir rutinle başlayarak önemli hedeflere ulaşabilirsiniz.


Bir fitness rutini oluşturmak isteyen arkadaşım bir spor salonunda "30 günlük bir yoğun programlı derse" kaydoldu ve mümkün olduğunca çok ders almak için kendini zorladı. Bu meydan okuma ona, formda olmanın değerine öncelik verirse, meşgul olduğunda bile egzersiz için zaman ayırabileceğini kanıtladı. Bir ay boyunca istikrarlı bir şekilde çalışarak daha güçlü hale geldi ve spora gitmekten keyif almayı öğrendi.


Bu challenge dönemi sonrası egzersiz sayısını biraz azalttı ve kısa süreli belirlediği rutini sürdürülebilir bir spor alışkanlığına dönüştürdü.


4. Yaratıcılığı ve Yeni Becerileri Teşvik Ederler.


COVID-19 sırasında, çoğumuz yeni gerçekliğimize uymayan eski rutinlerimizin yerine yeni rutinler bulduk. 2020 yılında ABD'de 1000'den fazla kişiyle yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 92'sinim karantinadayken yeni bir beceri edindiğini ve yüzde 57'sinin bunu sadece kişisel tatmin için yaptığını bildirdi.


Kapalı alanda geçirilen zaman, yaratıcılık ve online öğrenme için bir nimetti. Yine aynı araştırmada, pandemide insanların geliştirdiği ilk üç beceriye baktığımızda; yemek pişirme, sanatsal faaliyetler ve kişisel fitness olduğunu ortaya koydular. Yaratıcılığımızı kullanmak sadece kısa süreli bir rutin olsa bile, benzeri görülmemiş küresel bir olayla başa çıkmamızı sağladı ve bu süreçte birçok yeni beceri edindik.


Yazıyı Bitirirken;


Her sabah aynı saatte egzersiz yapmak gibi uzun vadeli rutinler, günün normal akışında doğal bir alışkanlık haline gelebilir. Alarmınızı kapatabilir, yataktan kalkabilir ve hiç düşünmeden egzersiz kıyafetlerinizi giyebilirsiniz.


Kısa vadeli rutinler ise daha bilinçli bir şekilde benimsenmelidir ve alışkanlık haline gelmeyebileceğini kabul etmemiz gerekir.


Glutene intoleransım olduğunu ve karnımın rutin şişliğinin sorumlusunun gluten olduğunu öğrendiğimde, benim gibi bir makarna aşığının çöküşünü görmeniz lazımdı.


Bir anda ömür boyu undan uzak durma fikri beni çok mutsuz etmişti. Ancak bunu kısa süreli rutinler olarak ele almaya başladım.


Ömür boyu yemeyecek değildim, 2 hafta glutensiz beslenip, arada makarna yiyebilirdim. Yani kısa süreli alışkanlık fikri bana iyi gelmişti.


Kısa vadeli rutinler oluşturmak ve bunların size iyi gelip gelmediğine bakmak inanın koca koca alışkanlıklar oluşturmaktan çok daha iyi gelecek.


Ve kim bilir, belki sadece 1 hafta için denediğiniz bir rutin, hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline gelecek.


Denemeden bilemeyiz :)

574 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page