top of page

Kitap Özeti: The Imposter Cure


"Bu terfiyi aldığıma inanamıyorum. Bunu gerçekten hak ediyor muyum?”


"Ben sadece şanslıyım. Eğer o büyük fırsat olmasaydı, bunu asla başaramazdım. Benim yaptığımı herkes yapabilir aslında..”


"İnsanların düşündükleri kadar yetenekli olmadığımı görmelerine izin veremem. İçime kapanırsam ve risk almazsam daha iyi olur."

"Kendimi rol yapıyormuş gibi hissediyorum. O kadar uzun süredir yetkinmişim gibi davranıyorum ki artık kim olduğumu bile bilmiyorum."

Eğer kendinizle sık sık buna benzer konuşmalarınız oluyorsa, başarılarınıza değil de kusur ve eksikliklerinize odaklanıyorsanız ''Imposter sendromu''na sahip olma olasılığınız epey yüksek.

Imposter sendromu, bireyin sürekli başarılarından şüphe duyduğu ve yetkinliğine dair dış kanıtlara rağmen kendini başarısız / değersiz / yetersiz hissettiği psikolojik bir örüntüyü ifade ediyor.

Imposter sendromuna sahip olan kişiler, başarılarını kendi yetenekleri veya sıkı çalışmaları yerine şans veya aldatma yoluyla (taktiksel davranarak) elde ettiklerine inanırlar.


Bu sendrom, yaşı, cinsiyeti, mesleği veya başarı düzeyi ne olursa olsun herkesi etkileyebilir.

Hatta en yaygın olarak akademisyenler, sanatçılar ve girişimciler gibi sürekli yenilik ve mükemmellik için çabalayan bireylerde görülüyor.


Ve sıklıkla kişiyi anksiyete, depresyon ve tükenmişliğe sürüklüyor.


Gelelim bugünün kitabına:


"The Imposter Cure" kitabında klinik psikolog Dr. Jessamy Hibberd, Imposter sendromunu anlamak ve üstesinden gelmek için kapsamlı bilgiler ve stratejiler sunuyor bizlere.

Dr. Hibberd, kitabın adının cesurca olduğunu kabul etse de, sihirli bir değnek olarak bir tedavi sözü vermediğini, kitabının öz-şefkat geliştirmek için küçük adımlar atmanız için bir yol arkadaşı olduğunu vurguluyor. Yani bu kitabı okuyunca bir gecede hayatımız değişmese de, kitabı okumak bu zorlayıcı duygularla yüzleşmek için iyi bir başlangıç olabilir.


İster bir öğrenci, ister bir profesyonel ya da sadece öz saygısını geliştirmek isteyen biri olun, bu kitabın kendi değerinizi kabul etmeniz ve gerçek potansiyelinize ulaşmanız için size güç vereceğine inanıyorum.

***

📚 Bu özet, Kitap Ekspresi ve Haddini Aş Kulübü üyeleri için hazırlanmıştır. Her hafta uluslararası ses getirmiş bir profesyonel / kişisel gelişim kitabının ana fikirleri ve ipuçlarını okumak / dinlemek isterseniz: Tam buradayız.

Daha fazlasını okumak ister misiniz?

Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için haddinias.net sitesine abone olun.

349 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page