top of page

Maaştan Maaşa mı, Maceradan Maceraya mı?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bazıları hayatı her ay başında alacakları maaşa bağlamış durumda. Ben onlara "maaştan maaşacılar" diyorum.

Bazıları hayatı projeler halinde görüyor. Ben onlara "projeciler" diyorum.

Ve bazıları ise maceradan maceraya koşuyor. Ben onlara "dolu dolu yaşayanlar" diyorum.

Bu yazımda bu üç grup arasındaki farkları, getirdikleri ve götürdüklerini ele aldım.

1. Maaştan Maaşa Yaşayanlar

Maaştan maaşa yaşayanlar, tahmin edebileceğiniz gibi toplumun çoğunu oluşturan insanlar.

Bu insanların aydan aya alacağı para bellidir. Bu yüzden o paraya göre bir düzen kurar, giderlerini, kiralarını, borçlarını ona göre kurgularlar.

Üstelik genelde hayatlarını hep bu aydan aya gelecek para ile idame ettirmeyi düşündükleri ve para kazanabilmek için başkalarına fazlaca bağımlı, hep onların dediklerini uygulamak zorunda oldukları için, özgürlüğü pek tadamayan insanlardır bunlar.

Dolayısıyla bu şekilde çalışmayı seçen birisinin belli disiplin içinde yaşaması gerekir. Sonuçta maaşlı işlerin belli kuralları var ve çalışanların başlarının derde girmemesi için bu kurallara uymaları gerekir.

Ancak maalesef bu disiplinli hayat tarzı, bir süre sonra kendilerini geliştirmelerini ve yeni şeyler öğrenmelerini de sekteye uğratıyor insanların.

Bu yüzden maaştan maaşa yaşayan insanların bir süre sonra oldukça sıkıcı insanlara dönüşebiliyorlar ve bir süre sonra zihinleri kapanıyor, yaratıcılıklarını yitiriyorlar.

Aslında hayatlarını sabit bir maaş uğruna hiç ediyorlar ve belki de hayallerini satıyorlar.

2. Projeciler

Projeden projeye yaşayanların genelde bir ana işi vardır, bir de belli aralıklarla giriştikleri iddialı yeni projeler. Bu projelerde başarılı olmak, bir nevi onların tutkusudur.

Bu insanlar gelişime ve yeniliğe açıktırlar.

Belki hayatlarını toptan değiştirecek büyük değişimler yapmazlar, ancak her bir projede yeni bakış açıları, yeni tecrübeler edinirler.

Ben açıkçası kitap yazma projem, blog açıp onu büyütme projem, podcast projem ile kendimi bu grupta görüyorum.

5-6 ayda bir hayatıma yeni bir unsur katıyorum ve onu büyütüp renklendiriyorum. O sırada yepyeni şeyler öğreniyorum, yepyeni ufuklara açılıyorum, tabii ana işimi olan eğitim ve danışmanlığı da tutuyorum bir yandan. O da benim "maaşta maaşa" yönüm diyelim.

Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

3. Maceradan Maceraya Yaşayanlar

Bu gruptaki insanlar hayatı dolu dolu yaşayanlar, maceralara atılmadan duramayanlar.

Macera yeni bir iş kurmak da olabilir, büyük kariyer değişiklikleri de, yepyeni bir alanda uzmanlaşmaya çalışmak da.

Mesela 4-5 yıl bir işi başarmayı kafaya koyup, onu başarılı hale getirdikten ve satarak güzel bir gelir elde ettikten sonra ''Ben şimdi Amazon Nehri'nin kenarında bir köyde yaşamak istiyorum.'' deyip alıp başını dünyanın öbür ucuna gidebilir bu insanlar.

Orada birkaç yıl yaşadıktan ve doyuma ulaştıktan sonra ''şimdi yeni bir kariyer inşaa etmenin zamanı'' diyebilirler.

Hiçbir kısıtlaması olmadığı için bu seviye insanı müthiş besleyen ve müthiş özgürlük getiren bir seviye. Ayırca son derece öğretici ve geliştirici bir hayat tarzı bu.

Yatırımcılık benim maceracı yönümü temsil ediyor.

4-5 yıl önce hiçbir şey bilmediğim bu alanda epey düşe kalka güçlü bir yere gelmiş durumdayım. Bu beceri beni hem finansal olarak özgürleştiriyor, hem yeni şeyler öğrenmemi sağlıyor, hem de "maaştan maaşa" ve "projeji" yönlerimi daha dengeli yönetmemi.

Dönüşmek

Ailelerimiz, eğitim sistemi, akrabalar bizi bu zamana kadar hep maaştan maaşa hayata çekmeye çalıştı. Kimimiz kabul etti ve o sıkıcı hayatları seçti, kimimiz ise yüreğinin sesini dinleyip dolu dolu yaşamayı seçti.

Ben özellikle son birkaç yıldır "projeden projeye" ve kısmen de "maceradan maceraya" yaşayanlar arasına katıldığım için rahatlıkla söyleyebilirim ki bu hayat çok zevkli bir hayat.

Yepyeni şeyler deneyip kurguladığınız, yeni şeyler öğrendiğiniz, sizi motive edecek, sizi hep genç tutacak bir yaşam tarzı bu.

Eğer "projeden projeye" ya da "maceradan maceraya" hayata geçebilirseniz, çok daha zengin, çok daha fazla şey öğrendiğiniz, çok daha fazla geliştiğiniz, uzun vadeli perspektif sayesinde kendinizi daha doğru alanlarda geliştirip daha doğru yatırımlar yaptığınız bir yaşam sürmüş olursunuz.

İşiniz hayatta kalmak için sürdürdüğünüz bir eylem olmak zorunda değil.

Sıkışmış bir şekilde yaşamak zorunda da değilsiniz.

Bu yüzden hangi grupta olmak istediğinize karar verin ve atılın yeni diyarlara. Ne dersiniz?

3.063 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page