top of page

Marcus Aurelius'tan Zaman Ötesi 3 Yaşam Dersi

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Roma’nın en büyük ve en önemli imparatorlarından olan Aurelius'un hayatını ilk kez okuduğumda, yaşadığı onca zorluk karşısında inanılmaz güçlü kalmış oluşu bana inanılmaz gelmişti.

Sonra onun düşüncelerini, yazdıklarını okumaya başladığımda büyük bir aydınlanma yaşadım. Aurelius'un başarısı, aslında onun eşsiz zihninden geliyordu.

Yaşamın çoğumuz için iyice zorlaştığı şu günlerde, size güç vermesi umuduyla çok sevdiğim Marcus Aurelius öğretilerini paylaşmak istedim.


1. Kendin olma cesareti göster

“Kendini sevseydin, doğanın sana emrettiğini yapardın. Mesleğini sevenler hayatlarını işlerinde tüketirler. Kendilerini tutkuyla görevlerine verirler.” Marcus Aurelius.

Tutkularımızın peşinden gitmemiz gerektiğini sık sık işitiriz, ancak burada Aurelius'un vurguladığı çok daha derin bir şey var: DOĞA.

Yani kendi doğamız.

Kendi doğamızı keşfetmek, içimizi gözlemekten geçiyor.

Kendimizi inkar etmek aslında dünyayı, mutluluğu ve hayatı inkar etmektir.

Kendimizi doğamızla uyumlu hale getirdiğimizde, dünyadaki yerimizi aradığımızda ve sonuna kadar onu takip etmeyi öğrendiğimizde, özgür olmaya başlarız.


Uzun süredir kendinizi duygusal olarak kötü hissediyorsanız nedeni belki de kendi yolunuzu bırakıp başka birisinin yolunu takip ettiğinizdendir. Belki de size dayatılan bir hayatı yaşadığınızdandır.


"Gerçek, senin yüzünde yazmalı, sesinden anlaşılmalı, gözlerinde parlamalı." Marcus Aurelius

Hayat her zaman zorluklar çıkaracak, her zaman kötü duygularla mücadele etmemiz gerekecek.

Ancak olmamız gereken yerde olduğumuzu ve yapmamız gereken şeyleri yaptığımızı hissettiğinizde, zorluklarla yüzleşmekten ve baskı hissetmekten çekinmeyeceğiz.

Bazen yazarlık beni gerçekten yoruyor, yaratıcı fikirler bulmakta çok zorlanıyorum, ama bunun benim doğamda olduğunu biliyorum ve kendime hep şunu hatırlatıyorum:

''Önceliğim mutlu olmak değil ''kendim olmak''. Ve kendim olmanın getirdiği tüm zorlukları kabul ediyorum.''


2. Duygularını gerçeğe empoze etmekten kaçın

Aurelius, bitmeyen savaşlar, generali Cassius'un isyanı, karısının ve yakın arkadaşının ölümü, oğlu ile yaşadığı problemlerle bu bakış açısıyla mücadele ediyordu.

Duygularını bu olayları algılama biçiminden çıkardığında, kendisini hayal kırıklığına uğratan insanlarla empati kurabiliyor, ona zarar veren kayıpları kabullenebiliyordu.

“İşlerin sürekli değişmesi kötü bir şey değil. Ancak bir dönüşümden ortaya çıkan şey de her zaman iyi bir şey değildir.” Marcus Aurelius

Başımıza gelen her şeyi yakıt olarak kullandığımızda durdurulamaz oluruz.

Mesela;

Bir kaza mı geçirdik? Dünyanın sonu gelmiş gibi davranmayı bırakıp bir an önce iyileşmek için elimizden geleni yapmalıyız.

Terk mi edildik? Kurbanı oynamak yerine bunu kendimizi geliştirmek ve hayatımıza çok daha iyi bir insanı almak için bir fırsat olarak görmeliyiz.

İşimizden mi kovulduk? Endişelenmemeli, bunun yerine masraflarımızı azaltmalı, yeni yollar araştırmalı, yeni şirketlerle iletişime geçmeli, daha yüksek maaşlı işler araştırmalı, yeni beceriler öğrenmeli, belki de bunu kendi işimizi kurmak için bir fırsat olarak görmeliyiz.

Günün sonunda neyin iyi ya da kötü olduğuna dair bakış açımız onu iyi ya da kötü yapar.

Yargılamamayı, olayları tahmin etmemeyi öğrenin. Ve olumsuz koşullarla başa çıkmak için ne kadar enerjiniz kaldığına şaşıracaksınız.

“Düşünceleriniz ne ise hayatınız da odur. Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştiriniz.” Marcus Aurelius

3. Yaşamın zor olduğunu kabul et

''Yaşama sanatı, dans etmekten çok güreşmeye benzer.'' Marcus Aurelius

Hayatta acısız veya zorluk çekmeden bir noktaya gelebileceğimiz inancı, aşmamız gereken en büyük engellerden birisi.

Çünkü hayatta her zaman aşmamız gereken zorluklar olacak.

Ancak en başarılı olanlar, en mutlu olanlar, hapsolduğu tüm karanlıklar içinde mutlu olmayı öğrenen insanlardır.

Kariyerimizde çok başarılı da olabiliriz, tökezleyip yeni bir kariyer bulmamız da gerekebilir.

Hepimiz elbette ilkinin gerçekleşmesini umarız, ancak kendimizi ikincisine de hazırlamalıyız. Böylece sonuç ne olursa olsun, tamamen işlevsiz bir halde ortada kalmamış oluruz.

Aynı şey hayatımız için de geçerli. En kötü senaryolara takılıp kalmalıyız, belirli sonuçlar için bir planlarımız olmalı.

Bu, nihilist bir düşünce tarzı değil, yaşamı deneyimlemenin gerçekçi bir yolu.

Marcus Aurelius'tan Diğer Önemli Sözler


⭐️ ''Kesinlikle gerçekleştirmek istediğin şeyler için hızlan, boş umutları defet, eğer kendinle ilgiliysen, hala mümkünken kendi yardımına kendin koş.''

⭐️ ''İşin özü yaşam kısadır. Şu anı ihtiyatla ve adaletle işe yarar bir şekilde kullan. Rahatlarken bile makul ol.''

⭐️ '' Neyi sık sık düşünüyorsan, aklın da ona benzer bir şey olacaktır: Çünkü ruhu dolduran düşüncelerdir.''

⭐️ ''Kendine kötü davranıyorsun ruhum, kendine kötü davranıyorsun! Kendini yüceltmek için başka fırsatın olmayacak. Çünkü herkesin yaşamı yalnızca bir an sürer, seninki neredeyse sonuna erdi, ama hâlâ kendine saygı duymuyorsun, mutluluğunun başkalarının ruhunda olup bitenlere bağımlı olmasına izin veriyorsun.''

⭐️ ''Bir insanın de­ğerinin, ilgi duyduğu şeylerin değeriyle ölçüldüğünü aklın­dan çıkarma.''

⭐️ ''Bedenin bu hayatta direnirken, ruhunun pes etmesi yüz kızartıcıdır.''

⭐️ ''Başkalarının yaptıklarına söylediklerine ve düşündüklerine aldırış etmeyen, sadece iyi bir insan olmak için kendi yaptıklarıyla ilgilenen bir insan ne çok zaman kazanır.''

***

Birkaç Küçük Ekleme


- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.


- Eğer;

  • İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;

  • Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa;

  • Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;

  • Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;

Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.





2.186 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page