top of page

Neden Kısa Vadeli Hedeflerin Peşinden Koşmamalısınız?

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

İş ya da özel hayatımızda ilerlememizi engelleyen, hatta çoğu zaman gerilememize neden olan başlıca faktörlerden birisi de kısa vadeli hedefler peşinde koşmamız.

Birçoğumuz şu şekilde düşünmeye yatkınız:

“Bu yıl nasıl daha fazla para kazanabilirim?”

“Önümüzdeki birkaç ay nasıl daha fazla zayıflayıp daha fit olabilirim?”

“Bu yıl şirketimizin kazancını nasıl artırabiliriz?”

Ancak ne yazık ki bunlar başarsızlığımızı garantileyen bakış açıları.

Kısa vadeli düşünmekten kaçınan insanları düşündüğümde aklıma ilk gelen kişi Jeff Bezos oluyor.

Çünkü kendisi hissedarlara şunu söyleyen ilk CEO'ydu: ''Bakın, bu yıl kârlı olmayacağız. Ve muhtemelen uzun yıllar kârlı olmayacağız.''

Bezos bunu söylediğinde yıl 1997'ydi ve Amazon'un sürekli olarak karlı duruma geçmesi 2003 yılını bulmuştu.

Buradan bakınca beş yıl çok fazla görünmeyebilir. Ancak 5 yıl boyunca sürekli karlı olmak için baskı yapan hissedarları olan bir şirketi yönettiğinizi düşünün?

Tüm bunlara rağmen uzun vadeli oynamaktan vazgeçmeyen Jeff Bezos, şu an dünyanın en başarılı ve en sevilen CEO'su.

Uzun Vadeli Hedeflere Nasıl Odaklanırız?

Kısa vadeli tatminlere değer vermek ve yapılan her şeyde anında sonuç almak istemek biz insanların zayıf noktalarından.

Bir iş kurup ilk yıldan milyonlarca lira kazanmak istiyoruz, yeni bir işe başladıktan altı ay sonra terfi etmek ve zam almak istiyoruz, karşıdaki insanla tanışır tanışmaz kusursuz ve romantik bir ilişkiye sahip olmak istiyoruz.

Yanlış anlamayın, uzun vadeli düşünmek demek için geleceğe aşırı odaklanmak ve şu anki hayatımızdan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Hepimiz hayatın şu anda olduğunu biliyoruz ve daha iyi bir geleceğe sahip olabilmek için şimdiki zamandan vazgeçmek sadece aptallık olur.

İhtiyacımız olan tek şey beklentilerinizi en iyi şekilde ayarlamak. Bu sadece bugünümüzden tatmin olmaya yardımcı olmayacak, aynı zamanda bizi daha sabırlı hale getirecektir.

Sabırla hedeflerimize ulaşmak ve aynı zamanda sürecin tadını çıkarmak, tüm mesele bu.

Bu arada bu bir modern çağ bir tavsiyesi değil. Stoacılar bundan 2000 yıl önce bahsetmişti. Daha da geriye gidersek Doğu Felsefesinde de aynı fikirleri görmemiz mümkün.

Kısa Vadeli Hedefleri Kovalamayı Bırakın

Eğer kısa vadeli hedefler peşinde koşuyorsak, genellikle para, statü ve başkalarının onayı gibi kontrolümüz dışında olan şeylerin peşinden gidiyoruz demektir.

Ancak becerilerimizi geliştirmek, daha iyi ve faydalı ürün ve hizmetler oluşturmak ve etki bırakacağımız şeyler üzerinde çalışmak her zaman daha iyidir. Çünkü bizim bunlar üzerinde kontrolümüz var.

Kontrolümüz altında olan şeyler üzerinde çalışmaya devam ettikçe, diğerleri zaten bize gelecek. Bu kusursuz çalışan stratejiye en iyi örnek başta da bahsettiğim gibi Amazon'dur.

Amazon'un hisseleri 90'larda kimseye çekici gelmese de, şimdi dünyanın en iyi performans gösteren şirketlerinden birisi. Ve tüm FANG hisse senetlerinden (Facebook, Apple, Netflix, Google) daha fazla büyüme potansiyeline sahip.

Uzun vadeli hedefler peşinde koşmak, bir yandan da kendi doğamıza karşı çıkmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu yüzden çoğunluk sadece kısa vadeye odaklanıyor. Beynimiz uzun vadeli modda çalışmıyor, onu eğitmemiz gerekiyor.

Ancak büyük resmi görebildiğimizde ve hemen şimdi başarılı olma dürtüsünden kaçındığımızda gelecek yıllarda şimdikinden kat kat daha iyi durumda olabiliriz.

Kısa vadeli düşünmeye devam ettiğimizde ise ya yerimizde sayacağız ya da gerileyeceğiz.

197 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page