"Tek bilmek istediğim nerede öleceğim, böylece oraya asla gitmeyeceğim." Charlie Munger
Hangi kitapçıya uğrasam, en önde ajandalar, planlayıcılar, cicili bicili "Yapılacaklar listesi" sayfaları..
Malum yeni yıl yaklaşırken, çoğumuz bir heves yeni yılda daha planlı, daha odaklı yaşayalım, bir - iki hayalimizi gerçekleştirelim istiyoruz. Bu noktada da şık, eğlenceli, ilham verici bir ajanda defter raflardan bize göz kırpıyor.
"Yapılacaklar Listesi" modern dünyanın ürünlerinden biri..
Planlama yapmamıza, günü akıllı kullanmamıza, hedeflere doğru ilerlememize yardımcı oluyor, buna itirazım yok..
Aslında odaklanılarak oluşturulmuş özenli bir yapılacaklar listesi - yani anlamlı ilerlemenizi sağlayacak, en önemli işlerinizi içeren bir liste - gerçekten çok işe yarayabilir.
Ancak her yolculuğun iki ayrı yüzü var:
Pozitif: Gitmek istediğimiz yer için atmamız gereken adımlar
Negatif: Yol boyunca kaçınmak istediğimiz davranışlar
Yapılacaklar listemiz genelde; gitmek istediğimiz yere doğru "yapmamız gerekenleri" içeren bir rota belirleyicidir.
Ve fakat olumsuzu yönetmek için de bir araca ihtiyacımız olabilir: Kaçınacağımız Şeyler Listesi. (Anti To-Do List)
Tam ters bir yönden bakabilmemizden bahsediyorum.
"Yapılacaklar Listenizde" sizi ileriye götürecek günlük eylemler yer alırken, "Kaçınacağımız Şeyler Listenizde" uzak durmanız - yapmamanız gereken günlük eylemler, davranışlar ve alışkanlıklar yer alır. Sizi geride tutacak, ilerlemenizi engelleyecek her ne varsa..
Bu listeyi günlük olarak belirleyebileceğiniz gibi, aylık - yıllık olarak da belirleyebilirsiniz. Örneğin 2024 için "Kaçınacağım Şeyler Listesi" gibi..
Kendim için oluşturduğum listeden birkaç örnek verirsem, size de ilham verebilir, diye düşündüğümden, aşağıda birkaç madde sıraladım.
"Kaçınacağım Şeyler" Listem
Profesyonel
1) Gelecekte daha fazla zamanın olacağı varsayımıyla, sana gelen tekliflere "evet" deme. Gelecekte daha fazla zamanın olmayacak. Eğer bir şeyi yarın yapmak istemiyorsan, bir ay sonra da yapmak istemeyeceksin. Kibarca "hayır" diyebilirsin. (Sınır koymakta zorlanıyorsanız, bu kitap özeti videosu iyi gelebilir)
2) Bir toplantı için belirlenen süre aşıldıysa ve daha da uzayacak gibiyse; toplantıdan kibarca ayrıl. Bir saatte çözülemeyen bir şey ise, 90 dakikada çözülmesi imkansız. Taze bir zihinle başka bir gün devam etmeyi teklif et.
3) Sana değer üretmeyecek, fazla operasyonel işlerde fazla zaman kaybetme. (Video edit gibi) Delege edebileceğin dış kaynaklar bulmayı atlama.
Kişisel
1) Erteleme düğmesinden uzak dur. Her şeyi hevesle yapamazsın. Bazı şeyleri istemiyor olabilirsin ama yapmak zorundaysan, "yap ve kurtul" ilkesinden şaşma.
2) Sosyal medyaya bakmak için belirlediğin zaman dilimleri dışında, uygulamalardan uzak dur. (Zamanınızı daha verimli kullanmak istiyorsanız, bu 15 yöntem işinize yarayabilir.)
3) Oğlun okuldan geldikten sonraki ilk 1 saat telefonuna bakma, başka bir odada dursun. Çalışırken sıkı çalış. Oynarken de keyifle oyna.
4) İki saatten fazla koltuğundan kalkmadıysan, hemen hareket etmeye başla. Gerin - esne, yürüyüşe çık veya basit birkaç bacak hareketi yap. Tekrar işe dönmeden önce vücudunun rahatladığına emin ol.
Sıra Sizin Listenizde!
Benim listem epey kabarık, ben buraya sadece birkaç tanesini örnek olsun diye paylaştım.
"Kaçınacağım Şeyler" listenizi oluşturmak için sakin bir zihinle oturun; kişisel ve profesyonel olarak zorlandığınız, sizi gerilettiğini hissettiğiniz şeyleri yazın.
Listeniz dinamik olabilir, bu nedenle başlangıç noktanız hakkında çok fazla endişelenmeyin. Aklınıza geldikçe ekleyebilirsiniz.
Tıpkı "Yapılacaklar Listeniz gibi, Yapılacaklar Karşıtı Listenizin de gözünüzü önünde olmasını tavsiye ederim. Listedeki günlük eylemlerden kaçındıkça, onları işaretleyip, başarmış olmanın haklı gururunu yaşayabilirsiniz :))
İyi günler ve kötü günler olacaktır, bu sadece oyunun bir parçası. Yapılacaklar listenize %100 uyum sağladığınız herhangi bir gün, kendinizi takdir edin.
Unutmayın:
Her gün, olmak istediğiniz kişi için yeni adımlar atmak için bir fırsat. Yolculuğun keyfini çıkartın :)
Commentaires