top of page

Warren Buffett'ı Dünyanın En Zenginlerinden Biri Yapan Başarı Stratejileri

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

İş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Buffet, uzunca bir süredir dünyanın en zenginleri listesindeki yerini kimseye kaptırmıyor ve gelmiş geçmiş en iyi yatırımcı olarak görülüyor.

Peki Buffett'ı bu denli başarılı yapan ve hepimizin hayatlarıma uyaralayabileceği stratejileri nelerdir dersiniz?

Buyrun anlatıyorum.


1. Zaman Öldürücülerden Kurtulun

Buffet'ın başarının ardında yatan en önemli unsur, zamanını çok iyi yönetmesi ve önceliklerine göre hareket ediyor olması.

O bu çerçevede neredeyse tüm zorunlu CEO görevlerini programından kaldırmış.

Analistlerle asla konuşmuyor. Medyaya ise nadiren mesaj veriyor.

Sektör etkinliklerine katılmıyor.

Tipik CEO'ların yaptığı gibi şirket içi toplantılara neredeyse hiç katılmıyor.

Çünkü onu bugün olduğu noktaya getiren çok daha önemli öncelikleri var.

Hatta daha verimli yaşamak ve zamanını daha iyi kullanabilmek için uyguladığı bir yönteme sahip 25/5 yöntemi.

1970'lerden beri uyguladığı bu yöntemi, 10 seneden uzun süredir özel uçağının pilotluğunu yapan Mike Flint'in anlatıyor.

Bir gün Flint ve Buffet sohbet ederlerken Flint artık dayanamıyor ve uzun süredir merak ettiği bir konuyu, başarısının altında neyin yattığını soruyor Buffett’a.

Bunun üzerine Buffett, Flint’in eline kağıt kalem veriyor ve beş yıl içerisinde başarmak istediği 25 şeyi yazmasını istiyor.

Birkaç gün sonra elinde başarmak istediklerinin 25 maddelik listesiyle gidiyor Buffett’ın yanına. Buffett, bu kez de bu maddeler arasından en önemli gördüğü 5 maddeyi seçmesini istiyor.

Flint, birkaç gün düşünüp 5 maddeyi seçtikten sonra tekrar geliyor Buffett’ın yanına.

Buffett maddeleri inceledikten sonra Flint’e kalan 20 hedefini ne yapacağını soruyor.

Flint, şöyle cevaplıyor: "Onlar daha önemli olduğu için seçtiğim 5 maddeye odaklanacağım, ancak ara sıra kalan 20 hedefim üzerinde de çalışacağım.’’

Buffett’in bu cevaba tepkisi epey sert oluyor. Bunun yanlış bir yöntem olduğunu söyleyerek kendi verimlilik yöntemi olan 25/5 yöntemini açıklıyor:

“Tek yapman gereken, en önemli olarak seçtiğin 5 hedefin için çalışmak, kalan 20 hedefine dikkat, zaman ve enerjini ayırmamak. Bu 5 hedefini gerçekleştirmeden kalan 20 hedefine asla yönelme.”

Yani daha fazlasını yapmak yerine daha azını, tam odaklanarak yapıyor. Tabii burada önemli nokta öncelikleri çok net bir şekilde belirlemek.

2. Güvendiğiniz İnsanlarla Çalışın

Buffett, ömür boyu birlikte çalışacak kadar güvendiği insanlarla çalışmayı tercih ediyor.

Hatta şöyle diyor: “Bana iki şirket getirseler, birinde kötü bir iş ancak iyi çalışanlara sahip bir şirket, diğerinde ise süper bir iş ama vasat çalışanların olduğu bir şirket ben birincisini seçerim.”

Ekibindeki insanların birçoğuyla çok uzun yıllardır çalışıyor kendisi.

Gerçekten sadece çok para kazanma kaygısıyla yola çıkıp, inanmadığı ve güven duymadığı insanlarla çalışıp da başarılı olan kişilere rastlamanız pek mümkün değil.

Bu konuda başarılı girişimci ve yatırımcı Naval'ın da Buffet'ı destekler nitelikte şöyle bir sözü var: “Kendinizi bir ömür boyu beraber çalışırken hayal edemediğiniz bir kişiyle, bir gün dahi çalışmayın.”

İnsan faktörünü hafife almayın bu yüzden. Güvenebileceğiniz kişileri bulmanız zor olabilir, ancak bulduğunuzda başarıyı garantilediniz demektir.

Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

3. Her Şeyi Basit Tutun

Sade bir yaşam tarzını benimsemek, kulağa çok kolay gelse de, uygulamada çoğu insanın başarısız olduğu bir davranış biçimi.

Bir şirket daha fazla kar elde ettikçe daha fazla çalışan almak ister. Bir kişi daha fazla para kazandıkça daha fazla harcamak ister.

Buffett'a göre ise işleri her zaman basit tutmak, yaşamın her alanında sadeliği benimsemek başarının sırlarından birisi.

Şirketlerinde daha çok çalışandan ziyade, daha az ama kaliteli çalışan tutmayı tercih etmesinden ve dünyanın en zengin insanlarından biri olmasına rağmen görebileceğiniz en minimalist yaşam tarzlarından birisini sürdürmeye devam etmesinden bunu anlayabilirsiniz.

4. Dikkat Dağıtıcılardan Olabildiğince Uzak Durun

Tüm zamanların en büyük yatırımcılarından birinin güncel kalmak için teknolojiyi çok fazla kullandığını düşünebilirsiniz.

Ancak tam tersi.

Buffett'ın ofisinde hiç bilgisayarı olmadı. Hatta akıllı telefon dahi kullanmıyor.

Gündemi ve olayları nasıl takip ediyorsunuz diye sorulduğunda ‘’Okuyorum ve okuyorum ve okuyorum’’ diyor ve ekliyor:

‘’Muhtemelen günde 5-6 saat okuyorum. Günde 5 gazete okuyorum, ciddi miktarda dergi okuyorum, yıllık şirket raporlarını okuyorum. Okumayı hep çok sevdim. Özellikle biyografi kitaplarını okumayı hala çok seviyorum.’’

Ve teknolojiden bu denli uzak kalıp bu kadar başarılı olmasını da çok okumasına bağlıyor:

‘’Bu kadar çok okuduktan sonra kafamda filtreler oluşmaya başlıyor. Birisi benimle bir yatırım fırsatı için görüştüğünde ya da bir şeyi okumaya başladığımda bu filtreler sayesinde 2-3 dakika içerisinde karar verebiliyorum.’’

Eğer dikkat dağıtıcıları kontrollü kullanabilecek iradeye sahip değilseniz, akıllı cihazlarınız sizi kolayca ana hedefinizden uzaklaştırıp anlamsız işlerde vakit harcamanıza neden olacaktır.

Bu yüzden çok geç olmadan onlarla aranıza mesafe koymayı öğrenin derim ben.


2.269 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page