top of page

20'li Yaşlardaki Kendime Vereceğim 8 Öğüt

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Bugünden geçmişe bakınca 20'li yaşlardaki kendime vereceğim en kritik 8 öğüdü paylaşmak istedim bugün.


#1: Başarısız Olmaktan Korkma

Kendini keşfetmen gereken yaşlardasın. Kendini keşfetmeye giden yol ise defalarca kez başarısız olmaktan geçiyor.

Tüm başarısızlıkların seni daha cesur yapacak, karakterini şekillendirecek. En büyük derslerini başarısızlıklarından alacaksın. Başarısızlıkların seni ilgi çekici kılacak.

Zaman zaman ''Başarısız olursam benim hakkımda ne düşünürler?'' diye endişelendiğin insanlar var. Bu insanların çoğu 5-10 sene sonra hayatında olmayacaklar. O yüzden başkalarının ne düşündüğünü önemsemek, yapacağın en son şey olsun.

Risk al, cüret et bir şeylere.

Çünkü seni temin ederim, gelecekte şu an almadığın her risk için pişman olacaksın.

Ve aldığın her risk, düştüğün her başarısızlık için ''iyi ki'' diyeceksin.


#2: Her Şeyi Kontrol Etmeye Çalışma

Belki şu an farkında değilsin ama hayatında kontrol edebileceğin çok az şey var. O yüzden sürekli tetikte olmayı bırak. Bu sana sadece zaman kaybettirecek.

Bir şey için elinden geleni yaptıktan sonra gerisini dert etme. Her şey olması gerektiği gibi olacak. Her şey senin için olacak.

Kontrol edebileceğin tek şey, olayları algılayış biçimin. Ve unutma, olayları algılayış biçimin senin hayatını şekillendirecek.


#3: Zamanını Nasıl Kullandığına Dikkat Et

İleride istediğin hayatı yaşayıp yaşayamaman, bugün 24 saatini nasıl kullandığına bağlı.

Önceliklerini iyi belirle. Senin için önemli ve önemsiz olanı ayırt ettiğinde zamanını daha verimli kullanmaya başlayacaksın.

Aynı anda birden fazla iş yapıp süper kahraman olmaya çalışma. Tek bir işle uğraşmayı kural edin kendine. Aksi halde her bir işin verimsiz ve faydasız olacak.

Senin görevin olmayan işleri kabul ettiğinde, en cesur ya da başarılı insan olmayacaksın. En stresli ve tükenmiş insan olacaksın.

Ya da yapman gereken işler varken arkadaşların dışarı çağırdığında kabul etmemen senin uyumsuz olduğunu değil hayallerine ve hedeflerine saygısı olan bir insan olduğunu gösterecek.


#4: Mükemmel Olmamanın Tadını Çıkart

Düştüğün zamanlar oluyor, daha çok olacak.

Her şeyi eksiksiz ve iyi yapamazsın. Her zaman en iyi notu alamazsın. Her zaman istediğin işlerde çalışamazsın, her zaman istediğin parayı kazanamazsın.

Bunlar olmayınca kendine güvenini kaybediyorsun bazen, mutsuz bir insana dönüşüyorsun, yapma.

Bir yanın eksikse, bir yanın fazla. İnsan olmak tam da böyle bir şey.

Mükemmel olmayı kafana takmadığında başlayacaksın yaşamaya. Mükemmeliyetçi iç sesini susturmayı başardığında özgür olacaksın.

#5: Kendi İstediğin Hayatı Yaşa

Başkalarının hayatını nasıl yaşaman gerektiği konusunda seni yönlendirmesine izin verme.

Her gün sana verilmiş bir armağan, bir fırsat. O günü doyasıya yaşa. Sana ne keyif veriyorsa, ne anlamlı geliyorsa onu yap.

Dayatılanlara göre değil de kendi istediğin gibi yaşamaya başladığında öz saygın ve özgüvenin artacak çünkü. Mutlu, huzurlu ve zihinsel olarak daha güçlü olacaksın.


#6: Parayı Kafaya Takma

En güzel zamanlarının para kazanma kaygısıyla elinden kaymasına izin verme, gerçekten yapmak istediklerini sakın emekliliğe erteleme.

Para her zaman kazanılır. Önceliğin ufkunu genişletecek, gelişimine katkıda bulunacak deneyimler yaşamak olsun. Biliyorum yapmak istediğin çok şey var, erteleme onları.

Daha çok gez, daha çok oku, daha çok öğren, daha fazla insan tanı, daha çok deneyimle hayatı. Kişisel gelişimin için asla sınır koyma kendine. Bunlar sana asıl değer katacak olan şeyler.

İleride çok paran olsa da bunları yapmak için zor zaman bulacaksın çünkü.


#7: Kendine Mutsuz Olma Hakkı Tanı

Mutsuz olmak da ihtiyacın olan bir duygu. Çünkü tüm mutsuzlukların hayatına yeni bir yön çizmene, kendini geliştirmene teşvik edecek seni.

Çünkü mutsuzlukların kendine önemli sorular sormanı sağlayacak: ''Ben nerede yanlış yaptım?'', ''Gerçekten ne istiyorum?'', ''Benim için önemli olan nedir?'' gibi.

Mutsuzlukların seni güzel bir yere götürecek.

Olman gereken yere.


#8: Çevrendeki İnsanlara Dikkat Et

Sana kendini değersiz hissettiren, hayallerini küçümseyen, seni şekillendirmeye çalışan insanlarla arana hiç düşünmeden mesafe koy.

Değerlerine saygı duyan, seni koşulsuz destekleyen ve hayallerine giden yolda seninle birlikte yürümeye hazır olan insanlarla vakit geçir.


5.901 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page