top of page

Değerli Bir Şey Ortaya Koymak Vakit Alır

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Daha önce hiç işini icra etmekte olan bir heykeltıraşı baştan sona izlediniz mi?

Heykelin ortaya çıkması için günlerce, bazen aylarca yontar heykeltıraş. Binlerce kez yontar.

Başta hiçbir şeye benzemeyen, kimsenin dönüp bakmayacağı o mermer parçası gittikçe şekillenir, şekillenir ve son bir hamle ile bir sanat eserine dönüşür, bir mükemmelliğe.

Peki o son hamle midir tek başarılı hamle?

Hayır, her bir yontma işlemi bir sonrakine yol açmış ve sonunda istenilene ulaşılmıştır. Her hamle gerekli bir hamledir. Tıpkı her bir değerli şeyi üretirken olduğu gibi. 

Siz en son bir amacın peşinde giderken kaç yontma işleminden sonra bıraktınız elinizdeki keskiyi, hatırlıyor musunuz?

Neden Gereğinden Önce Pes Ederiz?

İnsanoğlu başarısızlık hissi karşısında pek dayanaksızdır.

İlk yenilgide pes eder, tekrar deneme, meydan okuma cüretini gösteremez bir türlü. Bir risk daha almak, yenilginin utanç verici hissini bir kez daha yaşamak istemez. 

Ancak yapmak istediğiniz her ne ise,

Bir girişim mi başlatmak istiyorsunuz?

Bir sanat eseri mi ortaya koymak istiyorsunuz?

Bir kitap mı yazmak istiyorsunuz?

Bir blog mu açmak istiyorsunuz?

O yola çıkıp, onu yapmayı sürdürdüğünüz sürece, hatalarınızdan çıkarımlarda bulunarak, sürekli deneyerek ve değerlendirerek, gerektiğinde düzelterek devam etmelisiniz yola.

Ticari bir ürün ortaya koyana kadar 10.000 kez deneme yapması gereken Edison’un şu bakış açısını sık sık hatırlatmalısınız belki de kendinize:

‘’10.000 kez başarısız olmadım ben. Bir kez bile başarısız olmadım. O 10.000 yolun işe yaramayacağını kanıtlamada başarılı oldum. İşe yaramayacak yolları elediğimde yarayacak olanı bulacağım.’’

İnatçı Olun, Yeterince Yetenekli Olmanıza Gerek Yok

Amaçları hakkında inatçı olan pek az insana rastladım. Ancak büyük başarılar elde eden kişilerin en belirgin ortak özelliği inatçı olmaları, yaptıkları işe gönülden bağlı ve sebatkar olmaları.

Çoğu insanın vazgeçip bıraktığı noktada onlar daha sıkı sarılır, her zamankinden daha çok çalışırlar. Kazanmak için oyunda olmak gerektiğinin bilincindedirler çünkü.

Dünyadaki en önemli şeylerin çoğu, hiç umut olmadığında denemeye devam eden insanlar tarafından gerçekleştirildi. Dale Carnegie

Evet, giriştiğiniz her şeyin olumlu sonuçlanması, umduğunuz gibi gitmesinin mümkün olmadığını, ancak bunun dünyanın en normal şeyi olduğunu hatırlatmak istedim size bugün. 

Çünkü biliyorum ki aranızda harika fikirlere sahip olanlar, dünyaya sesini duyurmak isteyenler var.

Siz yeter ki bir adım atın. Yolda düşeceksiniz, kalkacaksınız, değişeceksiniz, dönüşeceksiniz ve sonunda her şeyin yerli yerine oturduğu o anı yakalayacak, olmak istediğiniz yerde, olmak istediğiniz kişi olacaksınız. 

Harekete geçmek, korkunun ilacıdır. David Schwartz



513 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page