Akrasia Hastalığının Tedavisi: Zaman Tercihinizi Uzatmak
- Pınar Özkent
- 27 Tem 2020
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023
Dün insanları arzularını gerçekleştirmek yolunda harekete geçmekten alıkoyan Akrasia hastalığından bahsetmiştim.
Bugün sıra hastalığın tedavisinde.
Tedavi yöntemine “Zaman Tercihini Uzatmak” ismini veriyorum ben. Bence hayalleri için harekete geçmekte zorlananların mutlaka okuması gereken bir yazı.
Hadi başlayalım.
Akrasia rahatsızlığın temel sebebi beynimizin zaman tercihleri konusunda yaptığı hatalar.
Zaman tercihi, bugün alınacak bir sonucu gelecekte alacağınız sonuca tercih etme oranınız. Bu oran çok yüksekse hemen alacağınız bir sonuç uğruna gelecekte alabileceğiniz daha iyi bir sonuçtan vazgeçiyorsunuz demektir.
Mesela düzenli olarak para biriktirip yatırım yaparak gelecekte refaha kavuşmak yerine, anlık arzularımıza yenilip tüm paramızı hemen bugün son kuruşuna kadar harcamak böyle bir eylem.
Kısa vadeli hazzı uzun vadeli sonuçlara tercih edenlerimiz maalesef çoğunlukta. Çünkü bizler sonuçta ölümlü yaratıklarız. Ve bilinmeyen bir gelecek yerine bugün hemen sonuç almayı istememiz insani bir zayıflık.
Sorun şu ki hayatta her türlü harika şey uzun vadeli, yorucu ve yıpratıcı yolculukların sonunda ortaya çıkabiliyor.
Başarılı girişimler, sanat şaheserleri, atletik vücutlar, büyük servetler, iyi eğitimli çocuklar, yüksek verimlilikteki çiftlikler ve hatta mutlu evlilikler hep uzun vadeli bakışın eserleri.
Beynimiz maalesef kısa vadeli ödülleri uzun vadeli ödüllere tercih etme eğiliminde.
Beynimizin zaman tercihlerini yanlış yapma eğilimi fizyolojik ve evrimsel bir yapının eseri. Değiştirilmesi maalesef mümkün değil.
Ama biraz farkındalık ve bazı basit taktiklerle zararlarından korunmak ve zaman tercihlerimizi uzatma yönünde manipüle etmek son derece mümkün.
İşte kendimin de kullandığı bazı zaman tercihi manipülasyon teknikleri.
1-Parlak Geleceği Beyniniz İçin Bugünkü Gerçeğe Dönüştürün
Beyninizin uzun vadeli bir çabanın sonucunda elde edilecek amaçlara sadık kalması zor.
Ama eğer o amaçları sanki bugün gerçekleşmişler gibi gösterir ve sürekli olarak olumlu sonuçlarını hatırlatırsak onu pekala kandırabiliriz.
Bir araştırma dijital olarak yaşlandırılmış halleri gösterilen insanların emeklilikleri için daha çok tasarruf ettiklerini ortaya koyuyor.
Çünkü beyin bu durumda yaşlılığı sanal bir olgu olarak değil, bireysel bir gerçeklik olarak görüyor ve ona göre hareket etmeye başlıyor.
Gelecekte ulaşmak istediğiniz şeyleri bugünden onlara ulaşmışsınız gibi kafanızda canlandırmak çok etkili bir yöntem.
Kilo mu vermek istiyorsunuz, ince halinizle aynada nasıl görüneceğinizi hayal edin mesela.
Çok para mı kazanmak istiyorsunuz, parayı nereye harcayacağınızı kafanızda çok detaylı olarak kurgulayın.
Bir okulu mu kazanmak istiyorsunuz, o okulun kampüsünde bolca vakit geçirin, hatta derslerine girin.
Gelecekte ulaşmak istediğiniz şeylerin fotoğraflarına sık sık bakmak ve hayaller kurmak da beyninizi manipüle etmek de işe yarıyorlar bu arada.
Şahsi deneyimlerinden biliyorum:)
Ayrıca Bakınız; Hayatınızı Değiştirme Vaktinizin Geldiğini Gösteren 3 İşaret
2-Başkalarına Taahhütte Bulunun
İnsanlara bir şey yapacağımızı söylemek harekete geçme gücümüzü artırabilir. Çünkü beynimizin ödül sistemi sosyal duruşumuza çok duyarlı.
Araştırmalar, başkaları tarafından, hatta yabancılar tarafından bile saygı duyulup duyulmadığımızın bizim için çok önemli olduğunu gösteriyorlar. Başkalarına aptalca ya da tembel görünmek istemiyoruz.
Bu yüzden, “Şu tarihe kadar şu kadar kilo vereceğim” demeye ve bunu güçlü bir şekilde duyurmaya cesaret edersek, sözümüzü yerine getirmek için sosyal bir motivasyona sahip hale geliyoruz.
3-Harekete Geçmemenin Olumsuz Yönleriyle Yüzleşin
Yeni bir şey yapmanın avantajlarını ve dezavantajlarını tartmayı iyi beceriyoruz. Ama o şeyi yapmamanın artılarını ve eksilerini çok daha az düşünüyoruz.
“İhmal Önyargısı” adı verilen bu durum yeni şeyleri yapmanın bazı faydalarını görmemize neden oluyor.
Mesela sabah sporu yapmamanın somut olumsuz etkilerini göremiyoruz.
Ama düzenli olarak sabah sporu yapan bir yaşıtımızla bir performans yarışına girersek, örneğin teke tek basketbol oynamak, durumumuzun vahametini daha kolay kavrıyoruz.
Yeni şeyleri yapmamanın olumsuz sonuçları ile yüzleşmek beynimizi harekete geçiren temel bir motivasyon aracı olabiliyor anlayacağınız.
Evet benim zaman zaman kullandığım 3 Akrasia tedavisi yöntemli bunlar. Sizin de yöntemleriniz var mı?
Comentarios