top of page

Benden Kitap Tavsiyeleri – 4

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Büyük bir zevkle okuduğum ve bende iz bırakan kitapları, konuları ve alıntılarıyla birlikte derlemeye devam ediyorum. Bu da 4. seri 🙂

Zengin Baba Yoksul Baba (Robert Kiyosaki)

“İnsanların maddi olarak sıkıntı çekmesinin başlıca nedeni, yıllarını okulda geçirip parayla alakalı hiçbir şey öğrenememeleridir. Sonuç olarak bu insanlar para için çalışmayı öğrenirler, ama asla parayı kendileri için çalıştırmayı öğrenemezler.” diyen Kiyosaki, ekonomik özgürlüğe nasıl kavuşacağımız, yatırım yaparken dikkat etmemiz gerekenler hakkında önerilerde bulunuyor.

Kiyosaki, önerilerini sunarken yakın bir arkadaşının okulu terk etmiş ve zengin olmuş babası ve iyi eğitimli, fakat varlıklı olmayan bir öğretmen olan kendi babasının para ve yatırım konlarına bakışlarından yola çıkıyor.

”Yoksullar ve orta sınıf para için çalışır. Zenginler parayı çalıştırır.”
”Gerçek dünyada akıllı olanlar değil, cesurlar ilerler.”
”Çocuklar eski moda bir eğitim sistemi içerisinde boşa zaman harcıyorlar, asla işlerine yaramayacak derslere kafa yoruyor, artık varolmayan bir dünyaya hazırlanıyorlar.”
”İnsanı tuzağa düşüren kendi yarattığı korku ve cahilliktir.”

Yaşam 3.0 (Max Tegmark)

MIT’de fizik profesörü olan Tegmark’ın yapay zekanın geleceği ve hayatımıza ne gibi etkileri olabileceği ile ilgili çıkarımlarda bulunuyor. Bunu yaparken fizikten biyolojiye, bilinç-makine ilişkisinden sosyal bilimlere kadar birçok alanın yapay zeka ile ilişkisini ortaya koyuyor.

Ufuk açıcı ve geleceğe karşı bakış açınızı değiştirecek bir kitap.

”Bu küresel dijital çağda, profesyonel bir yazar, sinemacı, aktör, sporcu ya da moda tasarımcısı olmayı hedeflemek risklidir: çünkü bu meslekler dünyadaki diğer insanlarla artan bir rekabete girecekler ve pek azı başarı kazanacaktır.”
”Sanayi devrimi esnasında , kaslarımızı makinelerle değiştirmeyi nasıl başaracağımızı öğrendik ve insanlar da daha çok zihinlerini kullandıkları daha yüksek maaşlı işlere geçtiler. Mavi yaka işlerin yerini beyaz yaka işler aldı. Şu anda zihinlerimizin yerini makinelerin nasıl alacağını çözmeye başlıyoruz. Eğer bunda da başarılı olursak , bizlere ne iş kalır ki?”
“Gençlerimizi, teknolojinin eline büyük bir güç vermeden önce onu sağlam ve faydalı yapmaları konusunda eğitmeliyiz.”

Doğruyu Söylemek (Michael Foucault)

Foucault’un 1983 yılında California Üniversitesi’nde vermiş olduğu bir dersin notlarından oluşturulmuş bir kitap.

Foucault bu eserinde, Antik Yunan Felsefesinden alıntılara da dayanarak hakikati bilmenin ve söylemenin, hakikati söyleyenlerin bulunmasının ve bu kişileri ayırt etmeyi bilmenin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

”Söylediklerinin sadece doğru olmasına değil, konuştuğun kimsenin bu doğruya katlanabilecek olmasına da dikkat et.”
”Halk nezdinde kabul gören ahlaksız hatipler sadece insanların duymayı arzuladıkları şeyleri söylerler.”
”Doğru, toplumun söylediği şey değildir.”

Sahip Olmak ya da Olmak (Erich Fromm)

Tüketim toplumunda, sahip olma arzusu ve hırsı ile tükenen insanları, bu hırsın onların potansiyelini nasıl da alıp götürdüğünü anlatan, çok çarpıcı bir Fromm kitabı.

Kitap bittiğinde sahip olduklarınızı, değerlerinizi, ideolojilerinizi sorgulayacaksınız.

“Senin olan her şeyi terk et, kendini bütün zincirlerden kurtar, ol!”
”İnsanların “mülkiyet” denilen koltuk değneklerini atmadıkça, kendi güçlerini ve yeteneklerini kullanabilecek duruma gelmeleri mümkün değildir.”
”Eğer insan yalnızca “sahip olduğu” şeylerden ibaretse, onları yitirdiğinde, kendini de yitirecek, kim olduğunu bilemeyecektir.”

Gösteri Peygamberi (Chuck Palahniuk)

Yeraltı edebiyatının en sıra dışı yazarlarından olan Palahniuk’un sıra dışı ve sürükleyici romanı: Gösteri Peygamberi.

”Hepimiz aynı televizyon programlarını izliyoruz. Radyoda aynı şeyleri duyuyoruz, birbirimize aynı şeyleri söylüyoruz. Hayatın hiç sürprizi kalmadı. Hep aynı şeyler olup duruyor.”
”O kadar çok şey öğrenmiştik ki, düşünecek vaktimiz kalmamıştı.”
”Hâlâ dünyanın gün geçtikçe düzeldiğine inanmak istiyorum ama gerçekte durumun öyle olmadığının farkındayım. İnsanlığın biraz olsun iyiye gitmesini istiyorum ama biliyorum ki bu da gerçekleşmeyecek. Yine de insan bir şeyler başarabileceğine inanmak istiyor.”
”Bütün bu öğrendiklerimizin bizi daha akıllı yapacağını sanıyorduk. Ama bizi aptallaştırmaktan başka işe yaramadı.”


52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page