top of page

Bireysel Potansiyelinizin Kilidini Açmanın En Önemli Adımı

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Eminim birçoğunuz zaman zaman durup ‘’daha fazlasını yapabilirim, bunlar yeterli değil’’ diye söyleniyorsunuz kendi kendinize.

Potansiyelinizi henüz açığa çıkartamadığınızı, kendinizi gerçekleştiremediğinizi düşünüyorsunuz.

Ünlü psikolog Carl Rogers, insanın potansiyelini açığa çıkaramamasının kendisini engellenmiş hissettirdiğini söyler. Rogers'a göre böyle hisseden birisi kendisini tehdit altında hissederek huzursuzluk yaşar.

Tanıdık geldi değil mi?

Çok sayıda araştırmaya konu olmuş "kendini gerçekleştirme" unsuru, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin de en üst basamağında yer alır. Kişinin özünde var olan potansiyelini açığa çıkarmasıyla kişisel tatmin ve başarı sağlayacağını vurgular Maslow.

Erich Fromm, "İnsandaki kendi kendini gerçekleştirme ihtiyacı, açıkça insan dinamizminin kökenidir. Varlıklı insan aynı zamanda, "yaşamın insani dışa vurumlarının karmaşıklığına gereksinim duyan ve kendi öz benliğini gerçekleştirmesi için, bir içsel gereklilik, bir ihtiyaç olarak var olan kişidir.” der.

Engin Geçtan ise şöyle bahseder bu kavramdan: "Kendini gerçekleştirme, kendini yaşamayı göze alabilecek yürekliliği gösterebilmeyi ve kısırdöngülerden özgürleşebilmeyi tanımlar."

Örnekler uzar gider. Zaten hepinizin konunun önemi hakkında hemfikir olduğuna eminim.

Ancak birçoğunuzun buna rağmen bir uyuşukluk halinde, teslim olmuş vaziyette yaşadığına, potansiyelini açığa çıkarmak için hiçbir eylemde bulunmadığına da eminim.

Peki nedir potansiyelinizin kilidini açmanın en önemli adımı?

Söylüyorum: Olaylar karşısındaki zihinsel tutumlarınızdır.

Bu tutumlarınız içinizdeki insanı en iyi tanımlayan göstergelerdir.

Başkalarının çaresizlik gördüğü yerde, yeni fırsatlar görebilmelisiniz.

Başkalarının umutsuzluk gördüğü yerde, bir parça ışık bulabilmelisiniz.

Başkalarının şikayet ettiklerine ‘’şükran’’ diyebilmelisiniz.

Başkalarının bitti dediği yerde, yeni başlangıçlar görebilmelisiniz.

Olumlu zihinsel tutumlar sergilemeniz, sizi her alanda başarıya götürecek ve kişisel potansiyelinizin kilidini açmanızı sağlayacak en önemli adımdır.

Başınıza gelen olayları veya sorunları ne kadar iyimser ve mantıklı şekilde karşılarsanız, kendinizi gerçekleştirme yolunda attığınız adımlar da o kadar sağlam, yıkılmanız ise o kadar zor olur.

Brian Tracy, bu tarz insanları üstün kişilik olarak tanımlıyor ve bu konu hakkında şunları söylüyor:

"Olumlu beklentiler, üstün bir kişiliğin işaretidir. Böylesi bir kişiliğe sahip olanlar, mutluluk ve kendine güvenle elele giden olumlu bir beklenti tutumu içindedirler. Olumlu beklentiler, karşılaştığınız olaylara karşı yapıcı bir tepki verebilmeniz için, size bir çeşit zihinsel elastikiyet ve yıkılmayan bir iyimserlik verir."

"Doğuştan gelen nitelikleri ile edinilmiş nitelikleri vasat olan bir kişi bile, zihinsel tutumu olumlu ise, en üst seviyede bir performans gösterebilir."

"Tutumunuz, iradenizin kontrolü altındadır. Bu nedenle gününüzün her dakikasında neler olacağına siz karar verebilirsiniz."

İçinden geçtiğimiz şu belirsiz günlerde, hepimiz yetersizlik hissini yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Hepimiz potansiyelimizi kaybetmekten ve onu açığa çıkaramamaktan her zamankinden daha çok korkuyoruz.

Böylesi bir dönemde kendimize yapacağımız en büyük iyiliğin, olumlu zihinsel tutumlar benimsemek olduğunu düşünüyorum. Kilit altında tuttuğunuzu potansiyelinizi bu şekilde özgürlüğe kavuşturmak size çok iyi gelecek.

Ne dersiniz, 2021 potansiyelinizi gerçekleştirdiğiniz bir yıl olsun mu?

1.034 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page