top of page

Dünyanın En Kıymetli Alışkanlığı: Kitap Okumak

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Ben henüz küçük bir çocukken dünyamı rengarenk yapan onlarca arkadaşım vardı. Bu arkadaşlarım bana hayal kurmayı, dünyaya bambaşka pencerelerden bakmayı öğrettiler.

Genç bir delikanlıyken, yaşamı sorgulamaya başladığımda bana çeşit çeşit bakış açıları sundu bu arkadaşlarım. Çok sıkıntılı, stresli zamanlarım oldu. Beni rahatlatan yine onlardı. Onlar beni motive etti. Özgüvenimi arttıran da onlardı.

Üniversite yıllarıma geldiğimde kritik düşünme becerim iyice gelişmişti onlar sayesinde. Daha doğru kararlar verebilmemi ve en önemlisi geleceği anlayabilmemi sağladılar.

Ben bu arkadaşlarımı hiç bırakmadım. Hala onlarla birlikte dünyayı keşfediyor, onlarla birlikte geleceği kavramaya çalışıyorum. Ve bulunduğum noktaya gelebilmemde çok büyük katkıları var bu arkadaşlarımın.

Onlar benim en kıymetli arkadaşlarım: Kitaplarım

Bu yazma gereksinimi duydum çünkü; Kitap okumaya zaman ayıramadığını, kitap okumanın vakit kaybı olduğunu, kitap okumanın modasının geçtiğini söyleyen insanlarla çok sık karşılaşmaya başladım.

Kitap okumanın neden önemli olduğunu, sizi nasıl diğerlerinden ayıracağını, haddinizi aşmakta size nasıl yardımcı olacağını, nasıl kapılar açacağını, dünyanın en başarılı insanlarının kitap okuma alışkanlıklarını anlattım ben de.

Kitap Okumak Bir Hobi Değildir

Kitap okumak boş zamanlarımızda yapacağımız bir eylem değildir. ‘’Kitap okumaya vaktim yok.’’ Söylemini de hiçbir zaman anlayamamışımdır. Aslında kitap okumaya vaktim yok derken, ‘’hayatı daha anlamlı ve kaliteli yaşamaya vaktim yok.’’ Diyorsunuz. Çünkü Kitap okumak, vakit ayrılacak, planlı yapılacak bir şeydir.

Fakat ne yazıktır ki, modern insan, günde 3-4 saatini internette insanların ne yediğine ne içtiğine ne giydiğine bakarak geçirebiliyor ama 1 saatini kitap okumaya ayıramıyor.

Sizden bir isteğim var. Şimdiye dek her gün kitap okumak dışında yaptığınız şeyleri düşünün. İnternette gezinmek, televizyon izlemek, oyun oynamak gibi. Tüm bu yaptıklarınızı sorgulayın, bugüne kadar size bir şeyler kattı mı, bir fayda sağladı mı, kişiliğiniz ve kariyeriniz üzerinde nasıl etkisi oldu gibi soruları sorun kendinize. Size bir şey katmayan alışkanlıklarınıza sınır koyun, ona ayıracağınız vakti (en azından bir kısmını) kitap okumaya ayırın. Birkaç ay sonra hayatınızdaki ve kişiliğinizdeki değişime inanamayacaksınız.

Kitapsız yaşamak, kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır. Seneca

Kitap Okumak Bizi Nasıl Değiştirir?

Sizi her yönden etkileyecek bir alışkanlıktır kitap okuma alışkanlığı.

Bir kere beynimizin algılama kapasitesini, bilgileri işleme hızını arttırır. Hafızayı ve yaratıcılığı geliştirir, günümüzün en önemli yetkinliklerinden olan empati kurmayı öğretir. Problemlere mantıksal çözümler üretebilmemizi hızlandırıp kritik ve analitik düşünme becerilerimizi geliştirir.

Kitap aklın ilacıdır. Ovidius

Stresimizi azaltır kitap okumak. Sizi motive eder ve özgüveninizi arttırır.

2009 yılında Sussex Üniversitesinde yapılan bir araştırma, kitap okumanın stresi yenmenin en etkili yollarından biri olduğunu söylüyor. Kan basıncı ve kas tansiyonu kontrol edilerek yapılan ölçümlerde, sayfaları çevirmeye başlayan katılımcıların 6 dakika sonra streslerinin azaldığı gözleniyor.

Kitapları seviyor musunuz öyleyse hayatınız boyunca mutlu olacaksınız demektir. Jules Chore

Günümüzün en büyük sorunlarından, insanların kaybettiği bir yetkinlik olan odaklanma yetkinliğini de geliştirir okuduğunuz her kitap.

Kelime haznenizin gelişmesiyle iletişim ve kendinizi ifade etme becerilerinizi geliştirir. Ne kadar çok okursanız, kullanabileceğiniz o kadar çok kelimeniz, o kadar çok etkileyici cümleniz olur.

Şu anda hangi kitabı okuyorsun?” sorusu basit bir soru değildir aslında. “Sen aslında kimsin ve nasıl biri olmak istiyorsun” sorusunu sormanın farklı bir yoludur. Will Schwalbe

Sayısız faydasından sadece birkaçı bunlar kitap okumanın.

Başarılı İnsanların Kitap Okuma Alışkanlıkları

Dünyanın en başarılı ve en zengin insanlarının ortak özelliği, çok fazla kitap okuyor olmaları. Sadece başarılı olmadan önce değil, başarıya ulaştıktan sonra da çok okuyor olmaları.

Bill Gates

Hepimiz biliyoruz onu. 65 yaşındaki Bill, 110 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi.

Gates her sabah 6’da uyanıyor. İçinde kalın 8-10 kitap bulunan bir çantayla ofisine gidiyor. Sabah 8’den akşam 6’ya kadar çalışıyor, toplantılara girip çıkıyor. Toplantılar arasında da kitapları okuyor. Ve bu kitapları her hafta yeniliyor.

Çocukluğundan beri çok okuyan Gates ayrıca her yıl 1 haftalığına okuma inzivalarına çekiliyor. Ne internet ne televizyon ne iş… Sadece kitap okuduğu 1 hafta.

Haftada en az bir kitap bitiriyor. Bunların çoğunu halk sağlığı, hastalıklar, mühendislik, iş hayatı ve bilimle ilgili kurgusal olmayan kitaplar oluşturuyor. Arada bir de kendisini romana kaptırdığını, hatta bazen bir oturuşta bir romanı bitirdiğini söylüyor.

Not: Netflix yapımı olan Inside Bill’s Brain belgeselinde daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Elon Musk

Elon’a roketler hakkında nasıl bu kadar çok şey bildiği sorulduğunda cevabı: ‘’Çok fazla kitap okuyorum.’’

Tesla’nın CEO’su olmadan ve hatta PayPal’dan önce bile günde 10 saate yakın bilim kurgu romanları okuduğunu söylüyor. 9 yaşındayken küçük Elon Britannica Ansiklopedisinin (Dünyanın en eski ve büyük genel kültür ansiklopedisi) tamamını okumuş.

Ve o çocuk bugün dünyayı değiştiriyor.

Warren Buffett

Bu kadar çok içeriğin üretildiği bir çağda nasıl gündemi ve olayları nasıl takip ediyorsunuz diye sorulduğunda: ‘’Okuyorum ve okuyorum ve okuyorum’’ diyor Warren.

‘’Muhtemelen günde 5-6 saat okuyorum. Günde 5 gazete okuyorum, ciddi miktarda dergi okuyorum, yıllık şirket raporlarını okuyorum. Okumayı hep çok sevdim. Özellikle biyografi kitaplarını okumayı hala çok seviyorum.’’

Bu kadar bilgiyi nasıl işleyebiliyorsunuz diye sorduklarında ise: ‘’Bu kadar çok okuduktan sonra kafamda filtreler oluşmaya başlıyor. Birisi benimle bir yatırım fırsatı için görüştüğünde ya da bir şeyi okumaya başladığımda bu filtreler sayesinde 2-3 dakika içerisinde karar verebiliyorum.’’ Diyor.

Dünyanın en başarılı ve en zengin iş adamlarından birisi Buffett.

‘’Bilgi birikimi tıpkı faiz gibi artar. Hepiniz bunu başarabilirsiniz ama eminim ki çoğunuz uygulamayacaksınız.’’ Warren Buffett

Mark Zuckerberg

Kurduğu ve yönettiği sosyal ağların, günümüz insanının kitaplardan uzaklaşmasının en büyük nedenlerinden biri olan Zuckerberg bakın ne diyor:

“Kitaplar bir konuyu tam anlamıyla keşfetmenizi ve kendinizi o konuya, günümüzün birçok medyasından çok daha derin bir şekilde kaptırmanızı sağlıyor. Medya diyetimin çok daha fazlasını kitap okumaya doğru kaydırmak için sabırsızlanıyorum”

Genelde inanç tarihi, farklı kültürler ve teknoloji ile ilgili kitaplar okuduğunu söylüyor.

Mark Cuban

Bir diğer milyar dolarlık servete sahip iş adamı olan Cuban, günde 3 saatini kitap okumaya ayırdığını ve bu alışkanlığının özellikle kariyerinin başlarında çok işine yaradığını söylüyor.

Herkes benim okuduğum kitap ve dergilerin aynılarını satın alabilir. Aynı bilgi, o bilgiyi edinmek isteyenler için hep orada duruyor. Ama görünüşe göre çoğu insan o bilgileri edinmek istemiyor.’’ Mark Cuban

Phil Knight

Nike’ın kurucusu başarılı iş insanı Knight için kütüphane kutsal bir yer. Öyle ki onun kütüphanesine girmek istiyorsanız önce ayakkabınızı ve şapkanızı çıkartmak zorundasınız.

2007 yılında New York Times röportajında Knight’a üç yıl sonra bambaşka bir konumda olduğunda kütüphanesini hala muhafaza edip etmeyeceği soruluyor ve şöyle cevaplıyor: ‘’Tabii ki de kütüphanemi muhafaza edeceğim. Her daim öğrenmeye devam ediyorum.’’

Bu insanların okuduğu kitaplar, onların dünyalarını değiştirdi. Okuduğu kitaplar ile başkalarının göremediği şeklide gördüler, algıladılar dünyayı. Okuduğu kitaplar ile dünyası değişen bu insanlar, dünyayı değiştirdiler, geleceği şekillendirdiler.

Okuyun, hayatı daha anlamlı yaşamak için. Geçmişi öğrenmek, geleceği anlamak için okuyun. Dünyayı keşfetmek için okuyun. Zihninizi ve ruhunuzu korumak için okuyun.

Cehalet ve kötülüğün virüs gibi yayıldığı şu günlerde yapılacak en anlamlı, en kıymetli şey değil midir okumak?


238 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page