top of page

İş Yaşamının Ortak Derdi: Değersiz Hisseden Yöneticiler

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Mentorluk için başvurduğu gün çok stresliydi. "Acilen görüşmemiz lazım" diyordu. "Zira ben çok değersiz hissediyorum. İş yerinde olanlar nedeniyle tüm öz güvenimi kaybettim.."


Hızlıca buluştuk. 40'lı yaşlarının başında, son derece yorgun görünen bir kadındı. Duygusal zekası yüksek, işine kendinden bir şeyler katmayı çok seven ve ekibini tabiri caizse göklere çıkartmak isteyen bir yönetici olduğunu öğrenecektim sonraki görüşmelerde..


Ancak her şeyi bir kenara bırakıp istifa edecek ve elini ayağını çalışma hayatından çekecek kadar mutsuz ve cesareti kırılmıştı.


Yönetici olduğundan beri daha önceden inisiyatif alabildiği konularda bile inisiyatif alamıyordu. Ekibindekiler kariyerlerinde bir sonraki adımı görmek istiyor, maaşları ile ilgili düzeltme bekliyor ya da yeni fikirler hayata geçirmek istiyorlardı.


Ancak kelimenin tam anlamıyla, "yetkili yetkisizdi". IK ve bir üst müdürü arasında ekibinin beklentilerini iletmek için mekik dokuyordu. Her ne kadar doğru kararlar alsa da uygulamak için sürekli onaya ihtiyaç vardı. Kurum hiyerarşisi bunu gerektiriyordu.


Ekibindekiler için elinden geleni yapsa da, maaş - terfi gibi konuları sonuca ulaştırmak yukarıdakilerin verdiği bir karardı.. Bu da doğal olarak ekibindeki kişilerin kendisini sorgulamalarına neden oluyordu. Kelimenin tam anlamıyla köşeye sıkışmıştı..


Bu hikaye profesyonel yaşamda orta kademe bir yönetici olan Mine'nin hikayesi. Ancak ismi önemli değil; Fatma olsun, Murat olsun, Melih olsun..


Yetki verilmeden ünvan verilen, ne yapacağını bilemeyen, hem üstten hem alttan baskı yiyen tipik bir beyaz yakalı..


Ve biz bu insanlardan birilerini geliştirmelerini, ekibindekileri motive etmelerini, muhteşem bir takım kurmalarını ve fark yaratan iş çıktılarının altına imza atmalarını bekliyoruz..


Üstüne üstük bu durumlarla nasıl başa çıkabileceklerine dair bir gelişim yolculuğu da sunmuyoruz.. Ortaya atıverilmiş yetkisiz yetkililer kendi sorumluluklarındaki bir nesli / ekibi yarına hazırlamaya çalışıyor.


Düzen bu! Bugün birçok yönetici ve yönetici adayının bir mentora ihtiyaç duymasına şaşmamak gerek.


Dün şöyle bir şey karaladım Linkedin'de:


Çalışan: Terfi etmek istiyorum ve bunu hak ettiğimi düşünüyorum..


Yönetici: Evet bence de üst pozisyona hazırsın, ama direktörler karar veriyor, ben elimden geleni yapıyorum..


***


Çalışan: Maaşımın düzenlenmesi gerekiyor, eski çalışan olduğum için yıllar içinde maaşım eridi..


Yönetici: Haklısın, geçen sene de iletmiştim IK'ya ve direktörümüze. Ama bu sene tekrar gündeme getireceğim..


***


Çalışan: Benden istediğin sunumu şöyle hazırladım, birlikte konuştuklarımızı da ekledim.


Yönetici: Valla çok iyi ama bizim direktör öyle anlatmayın, şöyle anlatın dedi. Biz en iyisi revize edelim birlikte.


***


Burada yazdığım canım ülkemdeki orta kademe yöneticilerin %95'nin hali.. Madem bu seviyeye inisiyatif, yetki ve alan tanımayacaksınız; neden bu seviye var?


Her şey daha da yukarılarda halledilecek ve bu kişi çalışanının maaşını iyileştirmek için bile 40 takla atacaksa; ondan bir ekibi motive etmesini nasıl bekleyebiliyoruz??


Bu kişiye lider gibi davranılmazken; nasıl etkili, vizyon çizen ve ilham veren bir yönetici olacak?


Ekibindekiler ona saygı duyabilecek mi? Güvenebilecek mi?


Kafamda deli sorular!?!

 

Bu yazı büyük ilgi gördü. Çünkü aynı dertten muzdarip binlerce insan olduğuna eminim. Yeni bir şey söylemedim, sadece bir yarayı dile getirdim.


Tüm üst seviye liderlerin ve özellikle IK müdürlerinin şapkayı önlerine koyup değerlendirme zamanı şimdi.


Ekibindekilerin motivasyonunu, iş yaşamına bakış açılarını ve hatta sağlıklarını etkileyen orta kademe yöneticiler -gerçekten yapmış olmak için yapılan- "Strateji Belirleme", "Takım Yaratma", "Koçvari Liderlik" eğitimlerine mi ihtiyaç duyuyor??


Yoksa daha fazla yetki alma, çalışanlarının beklentilerini gerçekleştirmek için somut adım atabilme gibi becerilere mi?


Hodri meydan!


Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!

***

Eğer henüz ücretsiz E bültenimize üye değilseniz, profesyonel gelişimine yönelik ipuçları için buradan üye olmayı unutmayın.


Kendiniz için daha fazlasını yapmak ve kariyerinizde sıçramak, kendi işinizi kurmak, network edinmek gibi amaçlarınız varsa, adres Haddini Aş Kulübü!



1.047 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page