top of page

En Başarılı İnsananların Motivasyon Sırları

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Dünyanın en başarılı insanlarını harekete geçiren faktörler, yani onların motivasyon kaynakları her zaman ilgimi çekiyor.

Her pazar günü yayınladığım “Haddini Aş Hikayeleri”ni yazarken fark ettiğim şey, bu insanları “güç, para, şöhret’’ faktörlerin motive etmediği. 

Elbette çabalarının sonunda bunlara ulaşıyorlar, ama onları her sabah yataklarından ok gibi fırlatan şeyler bunlar gibi “havuçlar” değiller. Onlar çok daha derin faktörler harekete geçiyorlar.

Bu yazımda hepinizin tanıdığı, 5 başarılı insanın öz-motivasyon sırlarını açıklıyorum.

Michael Jordan – Başarısızlık

‘’Başarısızlık beni daha da çok çalışmaya itiyor.’’ Michael Jordan

Tüm zamanların en büyük basketbolcularından sayılan Jordan, başarısızlıktan besleniyor.

Lisedeyken basketbol takımına girebilmek için seçmelere katılıyor, ancak ‘’yeterince yetenekli olmadığı ve çelimsiz olduğu ‘’ gibi gerekçelerle kabul edilmiyor takıma. Hatta ‘’git kendini başka bir uğraş bul’’ diyorlar.

Hepimiz hayatımızda buna benzer olaylar yaşamışızdır ya da mutlaka yaşayacağız. İşte o noktada aldığımız kararlar hayatımızın yönünü şekillendirecek kararlar olurlar genelde.

‘’Başarısızlığı kabul ederim, herkes bir şeylerde başarısız olabilir. Fakat denememiş olmayı kabul edemem.’’ Michael Jordan

Jordan da pes edebilir, sıradan bir kariyer yolu çizebilirdi kendisine. Ancak o daha çok çalışmayı tercih etti. Tüm yaz tatilini idman yaparak geçirdi. Ertesi sene yeniden seçmelere katıldığında takıma seçildi bu kez. Hatta lisede basketbol takımındaki üstün performansı nedeniyle Amerika’nın en başarılı lise oyuncularından oluşan “The McDonald’s All-American Team” takımına seçildi.

Ardından zaten NBA’e kariyeri başladı. Jordan bugün, Tüm zamanların en skorer oyuncusu unvanına sahip.

“Kariyerim boyunca 9000 atış kaçırdım, 300 maç kaybettim ve maçın benim atışıma bağlı olduğu 26 durumda takım arkadaşlarımı hayal kırıklığına uğrattım. Yani hayatım boyunca defalarca kez başarısız oldum. İşte bu tam da bu yüzden başarılıyım!” Michael Jordan

Oprah Winfrey – Sorumluluk Almak

‘’Hayatınız yarın sona erecek olsaydı, neyi yapmadığınız için pişmanlık duyardınız? Yarın hayatınızın son günü olsaydı bugünü geçirdiğiniz gibi mi geçirirdiniz?’’ Oprah Winfrey

Öyle insanlar vardır ki hayatta; Daha küçük bir çocukken hırpalar hayat onları, kötü davranır. Çok acı çeker, defalarca kez yenilgiye uğrar, kayıplar yaşarlar. Olabilecek en kötü şeyler gelir başlarına… İşte Oprah da onlardan biriydi.

Bugün her fırsatta verdiği bir mesaj var Oprah’ın: ‘’Hayatınızdan sadece siz sorumlusunuz.’’

Her fırsatta dile getiriyor, çünkü Oprah’ı Oprah yapan, onun motivasyon kaynağı tam da bu bakış açısıydı. Bu bakış açısı onu dünyanın en güçlü kadınlarından birisi yaptı.

‘’Yaralarınızı bilgeliğe dönüştürün. Hayatınızda pek çok kez yara alacaksınız. Hata yapacaksınız. Bazı insanlar buna başarısızlık diyecek.Ama ben öğrendim ki başarısızlık Allah’ın sana ‘’pardon ama yanlış yolda ilerliyorsun.’’ Demesidir. Sadece bir deneyimdir.’’ Oprah Winfrey

Steve Jobs – Fanilik

“Her gününü, hayatının son günüymüş gibi yaşarsan, günün birinde haklı çıkarsın.” Steve Jobs

Jobs inanılmaz çalışkan, disiplinli ve vizyoner bir adamdı. Oyunu değiştirenlerden biri olarak adını tarihe yazdırdı.

Onun en büyük başarılarının arkasındaki motivasyon kaynağı ise bir gün bu hayattan göç edecek oluşumuzdu, yani fanilik.

Meşhur Stanford konuşmasında dile getirdikleri, onu daha iyi anlamanızı sağlayacaktır:

’’33 yıldır, her sabah aynaya bakıp, kendi kendime hep şunu sordum: “Eğer bugün hayatının son günü olsaydı, bugün (normalde) yapacağın şeyleri yapmak ister miydim?” Uzun süre art arda, “Hayır,” yanıtını verdiğimde, bir şeyleri değiştirmem gerektiğini anladım.

İnsanın kısa süre içinde öleceğini bilmesi, yaşantısına damga vuracak kararlar vermesi açısından büyük önem taşır. Çünkü her şey, tüm dış beklentiler, gururlar, küçük düşme ya da başarısızlık korkuları – tüm bunlar ölüm karşısında değerlerini yitirir, gerçekten önemli olan kalır.’’

Walt Disney – Merak

“İlerlemeye devam ediyoruz, yeni kapılar açıyor ve yeni şeyler yapıyoruz çünkü merakımız bizi yeni yollara sürüklüyor. Peşinden gidecek cesaretimiz varsa tüm hayallerimizi gerçekleştirebiliriz. Umarım tek bir şeyi asla gözden kaçırmayız, hepsi bir fare ile başlamıştı.” Walt Disney

Hayatı başarısızlıklarla dolu olan bir adamdı Disney. Gençken kabiliyetsiz bulunduğu için onlarca kapı kapandı yüzüne.

Bitmek bilmeyen merakı ve başaracağına dair sarsılmaz inancı ile çalışan ve asla pes etmeyen Disney, 65 yıllık ömrüne 5 Oscar, 31 Akademi Ödülü sığdırdı. Ve bugün animasyon dünyasının en önemli ismi olarak anılıyor.

‘’İmkansızı yapmak bir çeşit eğlencedir.’’ Walt Disney

Tony Robbins – Açlık

‘’Kendinizi adar ve kararlılıkla hareket ederseniz, istediğiniz her şeyin olmasını sağlayabilirsiniz.’’ Tony Robbins

Amerika’nın en başarılı yazar, konuşmacı ve yaşam koçlarından biri Robbins. Yaşam eğitim programlarıyla dünya çapında 50 milyondan fazla kişiye yardımı dokunmuş bir isim.

Kendisini geliştirmek ve başka insanlara yardım etme tutkusunu kendi açlık hikayesinden alıyor.

Yiyecek yemeği ve kalacak yeri olmadığı zamanda duyduğu acıyı kendisini ileri götürecek bir şey, yani motivasyon kaynağı olarak kullanıyor.

‘’Gerçektende, hayatımın her yönünü değiştirmeye karar vermiştim. Elimden gelebilecek olandan daha azına asla razı olmayacağım demiştim. Bu kararın beni böyle inanılmaz bir güne getireceği kimin aklına gelirdi?’’ Tony Robbins
33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page