top of page

Haddini Aş Hikayeleri 77: Paul Davison ve Rohan Seth

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Bir anda popüler olan ve adından sıkça söz edilen yeni bir sosyal mecra olan Clubhouse'u duymayanınız kalmamıştır.

Şu anda sadece iOS işletim sistemli cihazlardan ve davetiye ile katılabildiğimiz uygulamanın aktif kullanıcı sayısı kısa sürede 2 milyonun üzerine çıktı ve ciddi miktarda yatırım almayı başardı. Değeri ise 1 milyar doların üzerine çıkmış durumda.

Durum böyle olunca uygulamanın ardındaki kahramanları merak etmeden duramıyor insan.

Bu yüzden bu hafta Clubhouse kurucuları Paul Davison ve Rohan Seth'in hayat hikayelerini inceledim ve kaleme aldım.


Paul Davison Kimdir?

Stanford Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği eğitimini 2002 yılında tamamlayan Davison, aynı üniversitede MBA yapıyor.

Mezun olurken sadece en yüksek akademik puanlı öğrencilerin %10'una verilen Arjay Miller ödülü layık görülüyor.

MBA derecesini 2007 yılında tamamladıktan sonra Bain & Company'de kıdemli danışman olarak kariyerine başlıyor.

Davison'ın kariyer yolculuğunda öne çıkan özelliği, küçük girişimlerle ilgileniyor oluşu.

Google'da Operasyonlar tarafında 4 ay gibi kısa bir süre çalıştıktan sonra Metaweb Technologies'de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyor.

3 yıldan fazla bir süre Metaweb Technologies'in iş ortaklıklarına liderlik ediyor. Üstelik ürün tasarımı, ürün pazarlaması, PR, kullanıcı testi ve finans ile yakından ilgileniyor.

2010 yılında, girişimcilere finansal destek sağlayan bir risk sermaye şirketi olan Benchmark Capital'e giriyor ve burada yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama veya küçük girişimleri yönetmek ile yükümlü olduğu bir pozisyonda çalışıyor.

1 yıl sonra, kendi girişimini kurmak istediği için Benchmark Capital'den ayrılıyor.

2012 yılında konum tabanlı sosyal bir ağ olan, yakınımızdaki insanları keşfetmemizi sağlayan Highlight'ı kuruyor.

Benchmark, DFJ gibi önemli yatırımcılar Highlight'a yatırım yapıyorlar.

Highlight'ta 4 yıl CEO'luk yaptıktan sonra girişimini Pinterest'e satmasıyla bu kez de Pinterest dünyasına giriş yapıyor Davison.

Pinterest'te çeşitli içerik üretimi, kullanıcı profilleri, panolar, pin yakınlaştırma ve alışveriş gibi özeliklerden sorumlu olduğu bir pozisyonda görev alıyor. Üstelik ekip çalışması ve platform stratejisi ile de ilgileniyor.

2 yıl Pinterest'te çalıştıktan sonra kripto para dünyasına girmeye karar veriyor ve yeni çıkan kripto paralara erken aşama yatırım yapmak isteyenlere hizmet veren bir kripto para borsası olan Coinlist'te çalışmaya başlıyor. Burada 1 yıldan fazla süre CEO olarak çalışıyor.

Yerinde durur mu Davison? Hem de bu kadar deneyim elde etmişken.

2020 yılında ortağı Rohan Seth ile birlikte Alpha Exploration’ı kuruyorlar ve böylelikle Clubhouse uygulamasının temelleri atılmış oluyor.


Rohan Seth Kimdir?

Rohan da Paul gibi Stanford Üniversitesi mezunu.

Stanford'da Bilgisayar Mühendisliği okuduktan sonra yine aynı üniversitede Bilim ve Mühendislik Yönetimi yüksek lisansını tamamlıyor.

2004 yılında Xerox ve Stanford'da staj yaptıktan sonra 2006 yılında Google'da çalışmaya başlıyor. Google bünyesinde pek çok girişimi sıfırdan kuruyor.

Seth, Google'ın mobil ekibinin ilk üyelerinden birisi.

Android, Google Maps ve konum platformunun ürün ve geliştirme alanlarında görev yapıyor.

Google bünyesindeki "girişim" departmanının kurucu ortağı olan Seth, ürünlerin geliştirilmesi için konum, sosyal ve arama sinyallerinde makine öğrenmesi kullanıyor.

Aynı zamanda kullanıcı Konumu platformunun da kurucusu ve teknoloji lideri olan Seth, Google Konum Geçmişi panosu gibi ürünlerin inşa edilmesini sağlıyor.

Ve android işletim sisteminin, Google Maps uygulamasının geliştirilmesinde şirkete çok büyük katkılarda bulunuyor.

“Bilgisayar ve yazılım hayatımın en büyük değerleri” diyen Seth, çalışmaları için Google Kurucuları Ödülü'ne layık görülüyor.

2012 yılında Google'dan ayrılarak, sosyal medya uygulamaları geliştirdiği Memry Labs isimli ilk girişimini kuruyor.

Apple tarafından en iyi uygulamalar arasında gösterilen Memry Labs, daha sonra Opendoor şirketi tarafından satın alınıyor.

Satıldıktan sonraki iki yıl boyunca Memry Labs'i desteklemeye devam ediyor.

Seth'in aynı dönemde Lydia adında bir kız çocuğu dünyaya geliyor. Fakat Lydia’nın beyin fonksiyonlarını kontrol eden kritik bir gende kendiliğinden bir mutasyon oluşması nedeniyle sakat kalacağını öğrenen Seth, Lydia Accelerator adlı bir uygulama kuruyor.

Bu proje ile genetik mutasyonları baskılayan bir teknolojiyi kullanarak kişiselleştirilmiş ilaçlar üretmeyi ve bu hastalıktan muzdarip diğer çocukların iyileşmesini sağlamayı amaçlıyor.

Lydian Accelerator'da çalışmalarına devam eden Seth, 2020 yılından bu yana bir yandan da Paul Davison ile birlikte kurdukları Clubhouse için çalışıyor.

***

Evet, görünen o ki, Clubhouse uygulaması sektörün iki büyük kahramanının güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkmış.

Uygulamanın diğer sosyal medya ağlarının giderek daha zehirli hale geldiği bir dönemde gerçek iletişimi teşvik etmek için tasarladıklarını ve bu yüzden çok titizlikle çalıştıklarını söylüyorlar.

Sizce Clubhouse geleceğin sosyal medya platformu olabilir mi yoksa pandemi sürecinden sonra etkisini yitirir mi?

Ne dersiniz?

Yararlandığım kaynaklar:


1.838 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page