top of page

Haddini Aş Hikayeleri 71: HaddiniAs.Net

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2023

Ekranlarınızın ayarları ile oynamayın, başlıkta bir hata yok😎.

Bugün size haddini aşan bir insanı değil, haddi aşmaya çalışan insanlara yardımcı olmak üzere kurduğum girişimimin hikayesini anlatmak istiyorum.

HaddiniAs.Net hikayesini anlatmak istememinin nedeni size bir tanıtım yapmak değil (ya da esas amacı bu değil diyeyim😉)

HaddiniAs.Net'in hikayesi, çok düşük bir sermaye ama akıllıca bir planla bir girişimi nasıl kurduğumu ve "içerik üreterek para kazanılmaz bu memlekette" diyenleri nasıl haksız çıkardığımı anlatan ve sizin de bir "hobi" gibi başlayan bir işi, bir süre sonra gelir yaratan bir modele dönüştürebileceğinizi gösteren bir hikaye.

HaddiniAs.Net'in hikayesi insanlara güçlü bir değer sunarsanız bunun sonunda başarılı bir iş modeline dönüşebileceğini, bugünün teknolojik imkanları ile benim gibi hiç bir yazılım bilgisi olmayan bir insanın bile internetten para kazanabileceğini, sosyal medyanın etkin kullanımın büyük bir stratejik silah olduğunu anlatan bir hikaye aynı zamanda.

Nasıl, ilginizi çekti mi?

Öyleyse başlayalım.


Nereden Çıktı Bu Haddini Aş Meselesi?


Yaklaşık bir buçuk yıl önce blogumda "Haddini Aş Hikayeleri"ni yazmaya başladığımda işlerin buraya varacağını hiç düşünmemiştim açıkçası.


Tek amacım takipçilerimi potansiyellerini gerçekleştirmeye ve daha iyi şeyler yapmaya teşvik etmekti.


Çok başarılı insanların hayat hikayelerini okumanın onlara ilham vereceğine, başarı konusunda kafalarındaki ön yargıları kıracağına inanıyordum.


Türk ve yabancı, sanattan, spora, girişimcilikten, bilim insanlığına kadar her alandan olağanüstü başarılı insanların hikayelerini paylaştığım dizi, özellikle LinkedIn platformu üzerindeki okurlarımdan büyük ilgi gördü.


Sevgili Bilge Zağlı'nın araştırma desteği verdiği bu yazı dizisi pek çok insanın pazar günlerinde merakla beklediği bir okuma deneyimine dönüştü.


Bu ilgi, hem sosyal medya platformlarındaki takipçi sayımda hızlı bir artışa neden oldu, hem de yazıların aldığı yoğun etkileşim sayesinde insanların böyle hikayeleri duymaya aslında ne kadar ihtiyaçlarının olduğunu keşfetmeme...


Ama daha da önemlisi, okurlarımdan aldığım geri bildirimler gösterdi ki, onlar sadece ilham almayı değil, başarılı insanların sırlarını öğrenmeyi ve onları kendi hayatlarına uyarlamayı da istiyorlardı.


Bu iç görü beni hikaye anlatmanın ötesine götürdü ve "Haddini Aş Sırları" ismini verdiğim yazıları paylaşmaya başladım.


Bu yazılarda çok başarılı insanların hayata bakış açılarını, düşünme biçimlerini, verimlilik sırlarını, ilişki yönetimlerini, günlük alışkanlıklarını ve karakteristik özelliklerini ele alıyorum.


Hem hikayelerin, hem de sırların görmekte olduğu büyük ilgi beni çok memnun ediyor. Demek ki ülkemizde pek çok insan kendisini geliştirmeyi, daha iyi şeyler yapmayı ve daha büyük başarılar elde etmeyi arzuluyor.


E-Bültenin Kuruluşu


Zaman ilerledikçe sosyal medya platformlarının bazı kısıtlamalarının okur deneyimini olumsuz etkilediğini gördüm.


İnsanlar yazılarımı takip etmekte zorlanıyor, sosyal medya algoritmalarının keyfine kalıyorlardı. Onlarla yeterli derecede güçlü ve kalıcı bir bağ kuramadığımı hissediyordum.


Bunun üzerine Haddini Aş yazılarını bir e-bültene dönüştürdüm ve e-postasını benimle paylaşan insanlara günlük ücretsiz e-bültenler olarak göndermeye başladım.


Revue isimli platformu kullanarak yayınladığım e-bülten okurlarımdan büyük ilgi gördü ve kısa sürede binlerce aboneye ulaştı.


Bu yazıyı kaleme alırken e-bültenin 11.000 abonesi var ve bülten yazılarının açılma oranları %30-40 arasında geziniyor. Ki bu sektör ortalamalarının çok üzerinde bir e-bülten açma oranı.


Bültenin abone sayısı da hiç hız kesmeden büyümeye devam ediyor bu arada.


Podcast Yayınları:


E-bülten hızla büyürken bazı okurlarım bana neden bir YouTube ya da podcast kanalı kurmadığımı sormaya başladılar. Bazı insanlar okumak yerine dinlemeyi veya izlemeyi tercih edebiliyorlar anlaşılan.


Bunun üzerine bu kanallar üzerinden düzenli yayına başladım. Ama esas ağırlığı podcast platformlarına verdim.


Çünkü yoğun günlük iş akışımın içinde video üretmeye yeterli vakti ayıramıyordum. (Ve ayrıca sesim, görüntümden daha çekici🤣).

Podcast kanalım son derece başarılı oldu.


Şu anda "iş" kategorisinde Türkiye'nin en çok dinlenen yayınları arasında.


Hatta, yandaki resimde görebileceğiniz gibi, bazı günler Apple Podcast listelerinde zirveyi tamamen işgal ediyorum 🚀.


Podcastimde bazen blogumdaki yazıları seslendiriyorum (bazı insanlar okumak yerine dinlemeyi tercih ediyorlar), bazen ise tamamen bu platforma özel içerikler hazırlıyorum.


Bu yazıyı yazarken tam 162 podcast yayınlamış durumdayım ve 2021 yılı hedefim her güne bir podcast.


Podcast kanalımda reklam yayınlamıyorum (en azından şimdilik). Onu Haddini Aş fikrinin güçlü bir pazarlama aracı olarak görüyorum (en azından şimdilik). Ve ayrıca podcast yayınlamaktan büyüüüüük keyif alıyorum.

Gelir Modeli Arayışı:


Haddini Aş macerasına atıldığım günlerde bu işten para kazanmayı planlamıyordum açıkçası.


Haddini aş yazılarını insanların gelişimine yardımcı olan sosyal bir görev ve kişisel markamı destekleyen bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak görüyordum. Ana işim olan kurumsal eğitmenlik ve konuşmacılık işlerim tam gaz devam ediyordu ve haddini aş içeriklerini ancak boş zamanlarımda üretebiliyordum.


Ne zaman ki yazılarımı e-bültene taşıdım ve okurlarımın davranışları hakkında daha fazla iç görü edindim, bu konudaki görüşüm değişmeye başladı. Çünkü o dönemde kullandığım e-bülten platformu olan Revue'da okurlarımla ilgili gördüğüm bir istatistik çok ilgimi çekmişti.


Revue'nun "fanatik okur" olarak isimlendirdiği bu okurlar yayınladığım her 3 yazının 2'sini mutlaka ve hemen okuyorlardı.


Toplam okur kitlesinin %20'sine denk gelen bu takipçilerimin bana ücret ödemek isteyebileceğini düşünmeye başladım. Ve tabii düşünceyle kalmayıp fikrimi hemen denemeye karar verdim.


Bu fikrin çok hoşuma gitmesinin ve hemen denemek istememin 3 temel nedeni vardı.


1-Haddini Aş içeriklerinin insanlara gerçekten değer kattığına inanıyordum ve bunları üretmeyi tam zamanlı bir işe dönüştürmenin ihtimali bile çok hoşuma gitmişti.


2-Yıllardır yaptığım kurumsal eğitim ve konuşmacılık işi artık beni yoruyordu ve hayatımın geri kalanında ona daha az zaman ayırmak istiyordum.


3-Ürettiğim içerikler sayesinde uzun yıllar "pasif gelir" elde edebilirdim. Yani o gün çalışmasam bile ürettiğim içerikleri satın alan insanlardan para kazanabilirdim. Bunun müthiş özgürleştirici bir gelir modeli olduğunu siz de takdir edersiniz.



HaddiniAs.Net'in Kuruluşu:


Haddini aş içeriklerine dayalı bir gelir modeli arayışı beni "ücretli abonelik" modeli fikrine götürdü. Aklımdan geçen soru şuydu: Acaba okurlarım bazı özel içeriklerle ulaşmak için bana aylık bir para ödemeye razı olurlar mıydı?


Aslında e-bülten üyeliği modeli yurtdışında yıllardır var. Revue ve Substack gibi platformlar üzerinden ücretli e-bülten yayını yapan pek çok insan bulunuyor. Ama açıkçası Türk insanının sadece yazılardan oluşan bir abonelik modeline para ödemeye hazır olduğuna pek emin değildim.


Bu düşünceler sonunda beni bir kulüp kurma fikrine götürdü: Haddini Aş Kulübü


Bu kulübü gerçekten haddini aşmak isteyen insanlar için kurdum. Kulüpteki amacım amacım sadece harika içerikler sunmak değil.

Asıl amacım kulüp üyelerinin gerçekten değişmene yardımcı olmak. Bunun için yazıların yanısıra aylık canlı "Bora'ya Sor Seansları" i ve 2 haftada bir farklı konulardaki canlı seminerlerle onlarla buluşacağım bir model tasarladım.


Ayrıca kulüp üyelerinin birbiriyle temas kurabildikleri bir forumu ve üyelerden birisinin önerisiyle bir whatsapp kanalını da devreye aldım.


Kulüp üyeleri farklı konularda yayınladığım e-rehberlere de ücretsiz olarak ulaşabiliyorlar.



Kulübü kurmamın üzerinden sadece 45 gün geçmesine ve hiç bir tanıtımda bulunmama rağmen üye sayısı yıl sonu itibarıyla 100'ü geçmiş durumda.


Bu da üyelerin tamamını yıllık aboneliğe dönüştürebilirsem yıllık 100.000TL gelir anlamına geliyor. Başlangıç aşamasında olan ve henüz tanıtılmamış bir fikir için hiç de fena değil açıkçası.


2021 yılında kulüp üyelerine sunduğum içeriği zenginleştirmeyi, aramızdaki etkileşimi artırmayı ve onu bir kulübün ötesine, bir harekete dönüştürmeyi planlıyorum: Haddini Aş Hareketine.


E-Rehberler:


HaddiniAs.Net sitesine ücretsiz üye olan okurlarımdan da gelir elde edebilir miyim diye düşündüğümde, aklıma E-Rehberler yayınlamak geldi.


Haddini Aş Kulübün üyelerinin ücretsiz ulaşabildiği e-rehberler, diğer site ziyaretçilerine 19 TL gibi oldukça makul bir fiyatla satılıyorlar.


Yukarıdaki resime tıklayarak ulaşabileceğiniz e-rehberleri bir gelişim alanına derinlemesine odaklanan, yol gösterici ve değişime yardımcı mini kitaplar olarak tasarlıyorum.

E-rehberler azami 30 dakikalık bir sürede okunabilen ve kolayca uygulanabilen adım adım değişim önerilerini, zevkli bir okuma deneyimi ile birleştiren metinler. Ve evet, satışları da hiç fena gitmiyor.


E-Kitap:

İçerik üretimi ile gelir yaratmanın bir diğer aracı olarak da E-Kitapları görüyorum.


Bu çerçevede ilk e-kitabım olacak "Haddini Aş, Çünkü Sen Daha Fazlasına Layıksın"ın özel dijital baskısını bülten üzerinden 100 TL gibi oldukça yüksek bir ücretle ön-siparişe açtım.


Dijital özel baskıyı satın alacak okurlara bazı ilginç sürpizler hazırladım.


1- Kitabın daha sonra satılacak baskılarında yayınlanacak “Sponsorlar” bölümünde isimleri yayınlanacak.

2- Kitabın kapağında kendilerine özel, isimlerinin geçtiği bir ibare bulunacak.

3- Kitabın yayınlanacağı 1 Ocak 2021 sabahından 2 hafta sonra canlı olarak yayınlanacak "Bora'yla Kitabı Tartış" yayınına erişim hakkı olacak.

100 adetle sınırlandırdığım dijital özel baskı tamamen tükenmiş durumda. Bu ay içerisinde okurlara teslimatları yapacağım. Gelecek yıl içinde kitabın fiziksel baskısı da yapılacak ve daha fazla okura erişmesi sağlanacak.



Girişim Maceramdan Öğrendiklerim ve Bundan Sonrası:


HaddiniAş.Net bugün ulaştığı gelir akışı ile kendisine yaptığım tüm parasal yatırımları çıkartmış durumda ve oldukça düşük abone sayısına rağmen karlı bir girişim. Tabii henüz geçimimi sağlayacak büyüklüğe erişmedi ama 2021'de bunu da başaracağından eminim.


Girişim yolculuğumdan şu ana kadar çıkardığım dersler şunlar:


1- Ürettiklerinle insanlara gerçekten değer katarsan, sonunda onu mutlaka karlı bir iş modeline çevirebilirsin.


2- Fanatik bir takipçi kitlesi yaratmak, içerik üretimine dayalı iş modellerinin en önemli ayağı. Burada sabırlı olmalı ve gelir elde etmediğin uzunca bir süre içerik üretmeye devam etmelisin.


3- Türk insanı içeriğe pekala para ödüyor. Ama bu içeriği sadece yazı olarak değil, videolar, podcastler ve eğitimlerle güçlendirmelisin.


4- Türk insanı etkileşim kurabileceği "kulüp" formatında ortamları çok seviyor. Neyse ki Zoom gibi platformlar sayesinde bunu yapmak artık çok kolay.


5- Wix, İyzico, Revue gibi şablon tabanlı platformlar sayesinde bir dijital girişimi hiç kod yazmayı bilmeden hayata geçirebiliyorsun.


6- Tutku duyduğun bir işin peşine takılman ileride doğru gelir modellerini bulmanın önünü açabiliyor.


7- Her zaman para kazanacak fırsatlar var. Yeter üretmeye devam et.


2021 yılında Haddini Aş'ın hem içerik kalitesini yükseltmek, hem de daha fazla tanınmasını sağlamak için planlarım var. Bu çerçevede 2 kişiyi işe alacak ve dijital ajanslardan da yararlanacağım. Hedefim 2021 sonunda HaddiniAs.Net'in ana gelir kaynağım haline gelmesi.


Ever değerli okurum, HaddiniAş.Net'in kısa hikayesi işte böyle. Şimdiye kadar çok yol aldım ama daha yapacağım da çok şey var.


Umarım anlattıklarım sana hayallerin gerçekleştirmen için ilham vermiştir.


Ne dersin, sen de benzer bir işi başarabilir misin?





1.078 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page